Pretraga

VIDEO: Objašnjavamo kako nastaju valovi i zašto jedan česti mit o njima uopće nije točan

A- A+

Naš ljetni serijal na TikToku i Instagramu, u kojem publiku educiramo o odabranim znanstvenim činjenicama nastavljamo kratkom pričom o valovima. Prigodnom, budući da su mnogi ove vruće ljetne dane iskoristili za odlazak na more. Možda vam se tako prilikom kupanja čini da se valovi kreću prema naprijed, no to zapravo nije točno.

Foto: Unsplash

Ljeto i školski praznici te godišnji odmori za većinu su već odavno krenuli. Mnogi će ih u mjeri u kojoj to mogu iskoristiti za odlazak na obalu, a u ove vruće dane i rashladiti se, ako je to uopće moguće, u moru. Pojava na koju će naići su i valovi, a njihov nastanak bila je nova tema u našem TikTok i Instagram serijalu u kojem pojašnjavamo neke znanstvene činjenice.

Izdvojeni članak
sunčanje plaža

VIDEO: Sunčanica ima poprilično neugodne simptome, evo što vam je činiti ako je dobijete

Većina već zna da je uzrok valovima vjetar i da nastaju kada on uznemiri morsku površinu te da njihova visina ovisi o snazi vjetra, ali i o dubini i površini vodene mase. No mnogi stječu dojam, i misle da je uistinu tako, da se valovi kreću prema naprijed. No čestice morske vode zapravo se kreću gore-dolje.

Kako to i sami možete testirati, najbolje možete doznati u našem videu u nastavku:

@srednja_hr Jeste li znali ovo? 🤔 … #ljeto #more #ljeto2023 #srednjahr #srednja #fyp #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

Ostale teme iz ovog serijala:

VIDEO: Sunčanica ima poprilično neugodne simptome, evo što vam je činiti ako je dobijete

VIDEO: Kako nastaje menstruacija? Tijekom ciklusa događaju se tri faze