Pretraga

Wikipedija objavila o kome i čemu se najviše čitalo u 2023. godini: Ima svega, od ChatGPT-ja do Oppenheimera

A- A+

U zadnjih nekoliko godina, trend je da svaka značajnija platforma, poput recimo Spotifyja, na kraju godine objavljuje zanimljivu statistiku koja se odnosi na konzumaciju sadržaja koji one pružaju. Jedna od tih platformi je i Wikipedija koja je objavila popis tema o kojima se ove godine, na ovoj stranici, najviše čitalo. Na prvom mjestu se našao ChatGPT, a na preostala 24 mjesta su film Oppenheimer, ruska invazija na Ukrajinu, Taylor Swift…

Ilustracija najpretraživanijih pojmova na Wikipediji

Ilustracija najpretraživanijih pojmova na Wikipediji | foto, Wikipedija, screenshot, youtube

Wikipedija, najpopularnija online enciklopedija na svijetu, objavila je podatke o temama, odnosno osobama o kojima se tijekom ove godine najviše čitalo na ovoj stranici. Najpopularnija tema na Wikipediji bila je ChatGPT i to sa 49 i pol milijuna čitanja. Taj podatak niti ne čudi s obzirom na to da se ovaj alat umjetne inteligencije pojavio krajem 2022. godine pa su, u 2023. godini svi željeli saznati o čemu se tu radi.

O filmu Oppenheimer se čitalo više od 28 milijuna puta

Nakon ChatGPT-ja, na Wikipediji se najviše se čitao članak ‘smrti u 2023.’ i to sa 42,666,86o čitanja. Nakon toga, s više od 38 milijuna čitanja, slijedi ‘svjetsko prvenstvo u kriketu 2023’ pa indijska Premier liga, a na petom mjestu se nalazi film koji je ove godine bio iznimno popularan – Oppenheimer i to s više od 28 milijuna čitanja. Pjevačica Taylor Swift koju je magazin Time također proglasio osobom 2023. godine, nalazi se na 12. mjestu sa skoro 19 i pol milijuna čitanja.

Odmah nakon Taylor, na 13. mjestu nalazi se film Barbie za koji se smatralo da je gotovo jednako popularan kao i Oppenheimer, a o njemu se čitalo nešto više od 18 milijuna puta. Na ovom popisu su se našli i sportaši i to nogometaši Christiano Ronaldo sa skoro 17 i pol milijuna čitanja te Lionel Messi s nešto više od 16 i pol milijuna čitanja.

Izdvojeni članak
žena sluša glazbu na slušalice, slušanje glazbe

Izašao Spotify Wrapped: Možete vidjeti svoje omiljene pjesme, izvođače i podcaste u 2023. godini

Čitalo se i o Matthewu Perryju, Elonu Musku i Andrewu Tateu

Na 17. mjestu po broju čitanja, s njih skoro 16 i pol milijuna, našao se glumac Matthew Perry koji je, u seriji Prijatelji, utjelovio lik Chandlera Binga. Na listi su se još našli i pojmovi Sjedinjene Američke Države, Elon Musk, Avatar: The Way of Water, India, Lisa Marie Presley, Guardians Of The Galaxy 3, ruska invazija na Ukrajinu te, na 25. mjestu, kontroverzni influencer koji je optužen sa silovanje i trgovinu ljudima – Andrew Tate o kojemu se čitalo više od 12 milijuna i 700 tisuća puta.

Prema organizaciji Wikimedia Foundation, za ovaj popis od 25 pojmova i osoba, korišteni su podaci pretraživani na engleskom jeziku, a oni su prikupljeni 28. studenog ove godine. Podaci za cijelu 2023. godinu bit će objavljeni 3. siječnja 2024. godine.