Pretraga

Zbog otkrića studentice možete slobodno zaboraviti na nove mobitele

A- A+

Najbolja znanstevna otkrića rađaju se iz puke znatiželje. Ako je vjerovati ovom zadnjem otkriću, možete slobodno zaboraviti na izgovor da zbog loše baterije svake godine morate mijenjati vaše omiljene gadgete.

Izdvojeni članak

Znanstvenici poručuju: Mobiteli nose najezdu novih bolesti

I to sve zahvaljujući jednoj studentici koja je sa svojim eksperimentalnim timom u laboratoriju uspjela pronaći kemijski spoj prema kojem baterije punjenjem uopće ne gube svoj kapacitet.

Kako prenose strani mediji, mlada studentica i slučajna znanstvenica Mya Le Thai iz Sveučilišta u Kaliforniji sa svojim je kolegama u laboratoriju Sveučilišta premazala nanožice u baterijama koje se nalaze u mobitelima gelom od manganova dioksida. Ubrzo nakon, Mya je otkrila da elektrode u nanožicama sad puno bolje zadržavaju svoju strukturu. Nanožice se ne lome se i zbog toga su puno pouzdanije. 

Prema istraživanjima, uobičajena litijska baterija gub svoj kapacitet i snagu nakon otprilike sedam tisuća punjenja, a gelom premazane baterije i nakon 200 tisuća punjenja u tri mjeseca nisu izgubile svoj kapacitet.

Ako otkriće zaživi ovakav način geliranja baterije mogao bi vječno produžiti baterije ne samo za mobitele, već i baterije prijenosnih računala, tableta, a u budućnosti mogle bi biti upotrebljavane i u automobilima pa čak i svemirskim letjelicama. Ovaj revolucionarni gel pospješava da se baterije ne troše svojom uporabom.