Pretraga

U Engleskoj planiraju zabraniti korištenje mobitela u školama: ‘Odvraćaju pažnju učenika’

A- A+

Engleska najavljuje zabranu korištenja mobitela u školama, posebno ističući potrebu za poboljšanjem ponašanja učenika. Prema podacima Ofcoma, gotovo svi 12-godišnjaci imaju pametne telefone, što ometa učenje i stvara pritisak na roditelje. Odluke poput onih u Splitu, Rijeci i Zadru reflektiraju globalni trend podrške zabrani, dok je istraživanje u Hrvatskoj pokazalo i kako većina nastavnika i petih razreda podržava tu inicijativu.

Učenici koriste mobitel u školi

Učenici koriste mobitel u školi | foto: Canva

Engleski ministri potvrdili su kako planiraju zabraniti korištenje mobitela u školama. Naime, objavili su smjernice za sve ravnatelje, piše theguardian.com. Ipak, valja istaknuti da smjernice dopuštaju školama različite načine da implementiraju zabranu, što uključuje opcije od toga da učenici mobitele ostavljaju kod kuće, pa do toga da ih drže u ormarićima ili da im ostani ugašeni.

‘Dajemo učiteljima alat kojim mogu poboljšati ponašanje učenika’

Prema podacima Ofcoma, 97 posto 12-godišnjaka ima pametni telefon, a theguardian.com ističe kako oni ‘odvraćaju pažnju učenika’. Zbog tolike raširenosti djeca koja ih nemaju mogu biti izvrgnuta ruganju, što stvara pritisak na roditelje. Gillian Keegan, državna tajnica za obrazovanje Ujedinjenog kraljevstva, rekla je za theguardian.com kako su škole ‘mjesta gdje djeca uče, a mobiteli im samo odvraćaju pažnju’.

– Dajemo učiteljima alat kojim mogu poboljšati ponašanje učenika, što će im olakšati podučavanje, rekla je Keegan.

U smjernicama za nastavnike objašnjeno je da bi pravila o mobitelima trebalo jasno predstaviti učenicima, kao i razloge zašto ih se uvodi. Dodala je i da učenici učitelje ne bi smjeli vidjeti s mobitelima, osim ako su im potrebni za rad.

Izdvojeni članak
Jana Šimon

Psihologinja o potezu gradova i škola: ‘Potpuna zabrana korištenja mobitela nije nužno najbolje rješenje’

Čak 86% učitelja u Hrvatskoj podržava zabranu mobitela u školi

Podsjetimo, od početka listopada prošle se godine Split odlučio na potez zabrane mobitela za djecu. Taj je primjer slijedila i Rijeka gdje su također zabranjeni mobiteli učenicima, dok je jedna zadarska škola ograničila korištenje mobitela.

Kako piše theguiardian.com, Geoff Barton, glavni tajnik Udruženja ravnatelja škola i fakulteta, rekao je da je količina vremena koje neka djeca provode na mobitelima zabrinjavajuća, ali da su ove smjernice svejedno ‘nepostojeće rješenje za nepostojeći problem’. Dodao je da je veći problem što djeca toliko vremena na mobitelima provode izvan škole. Većina škola ionako je dopuštala korištenje mobitela samo tijekom odmora ili tijekom za to predviđenih aktivnosti.

Istraživanje koje je tijekom lipnja i srpnja 2022. godine proveo Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, ispitalo je mišljenje nastavnika i učenika o zabrani korištenja mobitela za vrijeme boravka u školi. Čak 86 posto nastavnika slaže se sa zabranom, kao i više od 50 posto učenika petih razreda u Hrvatskoj podržava zabranu korištenja mobitela u školi, dok su se njihovi stariji kolege iz sedmih razreda toj zabrani uglavnom protivili.