Pretraga

Zbog suludog Tiktok trenda, prijeti globalna nestašica lijeka za dijabetes: Evo što trebate znati o tome

Iako je ozempic lijek koji se prepisuje za liječenje dijabetesa, brojni su ga ljudi diljem svijeta krenuli koristiti kao pomoć pri – mršavljenju. Krenuo je suludi trend na Tiktoku, hashtag ima oko 450 milijuna pregleda, a u nekim zemljama, poput Australije, dogodila se ogromna nestašica i u ljekarnama tog medikamenta neće biti sve do konca ožujka.

mjerenje šećera u krvi

Ilustracija: Pexels

Ozempic je lijek koji koriste dijabetičari. Radi se o medikamentu koji ih, takoreći, drži na životu. Potreban im je redovno i njegova nestašica mogla bi im ozbiljno ugroziti zdravlje. Upravo bi se to moglo i dogoditi nakon što je Tiktok preplavio sumanut trend u kojem mladići i, prvenstveno, djevojke taj lijek koriste za – mršavljenje.

Viralan trend

Iako se radi o lijeku za dijabetes tip 2, u SAD-u i pojedinim drugim dijelovima svijeta odobren je za korištenje u cilju gubljenja tjelesne mase. Vrlo brzo je na društvenim mrežama postao viralan hit, pa tako hashtag #ozempic na Tiktoku u ovom trenutku ima gotovo 450 milijuna pregleda. Nisu svi videi u trendu usmjereni na gubitak tjelesne mase. Neki korisnici prozborili su o problemima ovog lijeka, kao i o činjenici da bi moglo doći do globalne nestašice.

@thenewsmovement Diabetes drug Ozempic is experiencing global supply issues after also being used as a weight loss treatment. Our reporter Sophie explains what’s going on. #ozempic #weightloss #diabetes ♬ original sound – The News Movement

U nekim dijelovima svijeta već je došlo do ozbiljne nestašice. Kako javlja The Daily Aus, australski portal za mlade, od studenog u ljekarnama diljem zemlje dijabetičari ne mogu naći Ozempic. To je postalo toliko ozbiljno da TGA – nacionalna agencija koja regulira lijekove – pokušava u suradnji s Tiktokom ograničiti promociju lijeka na toj platformi.

Ima ga i kod nas

Radi se o ozbiljnoj nestašici lijeka. The Daily Aus tako navodi da ozempica u Australiji neće biti potencijalno do kraja ožujka, što znači da brojni dijabetičari neće moći doći do lijeka koji ima treba. Ovo nije jedini lijek koji u toj zemlji nedostaje trenutno. Nestašica je i lijekova za epilepsiju, upalu pluća i druge upalne procese.

Ozempic se može pronaći i u Europskoj uniji, no prema dostupnim informacijama indiciran je upravo za dijabetičare, da ga koriste u kombinaciji s tjelovježbom. Konkretno, prepisuje se za ‘liječenje odraslih osoba s nedostatno kontroliranom šećernom bolesti tipa 2’. Osim toga, prepisuje se i kao monoterapija kada se metformin ne smatra prikladnim zbog kontraindikacija, ali ponekad i uz druge lijekove, opet, za liječenje dijabetesa.