Pretraga

Besplatno cjepivo protiv HPV-a dostupno samo još do kraja godine

A- A+

Kako obavještavaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, besplatnom cijepljenju protiv virusa HPV-a moći će se pristupiti još do kraja godine. Mogućnost dobrovoljnog cijepljenja djece od 9. godine života na dalje ukida se ulaskom u sljedeću godinu kada će pravo na njega imati samo učenici osmih razreda osnovne škole. 

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj se rijetko tko drži apstinencije, a sve veći broj mladih je pozitivan na HPV

Do kraja ove godine još uvijek nema dobnog ograničenja na cjepivo protiv humanog papiloma virusa genotipova 16 i 18 HPV-a koji su odgovorni za nastanak čak 70 posto raka vrata maternice. Četverovalentno cjepivo naziva Silgard čija je stopostotna djelotvornost štiti i od genotipova 6 i 11 koji su odgovorni za preko 90 posto anogenitalnih bradavica.

Sve do ove godine to je cjepivo je bilo besplatno raspoloživo za sve djevojčice i dječake u dobi od devet do 25 godina, a od sljedeći pravo na njih ostvaruju samo učenici osmih razreda osnovnih škola. 

Cijepljenje nije obavezno, ali se svakako preporuča radi smanjenja rizika od HPV infekcije i raka vrata maternice. Iako se cjepivo preoporuča prije stupanja u spolni odnos, cijepiti se mogu i oni spolno aktivni. 

 Maloljetne osobe koje se žele cijepiti moraju imati informirani pristanak roditelja, a već sad otisnuto je 95 tisuća informativnih letaka koji će biti podijeljeni učenicima.