Pretraga

Čelnica učiteljskog sindikata na televiziji ‘fulala’ č i ć: ‘Nisam imala naočale’

A- A+

Da kojim slučajem u eseju na maturi ili običnoj školskoj zadaćnici dvaput pogriješite pišući istu riječ i umjesto ‘č’ napišete ‘ć’, greška je koja bi zasigurno utjecala na vašu konačnu ocjenu. I vjerojatno se zbog toga (svjesni o kakvom je ‘failu’ riječ) ne biste previše bunili, nego se potrudili da vam ta greška bude lekcija za svaki sljedeći test iz hrvatskog. Lako je kada takvu grešku napravi učenik, ali što kada se ona potkrade onome tko podučava učenike, i to na nacionalnoj televiziji, u emisiji koja se emitira u udarnom terminu? Upravo to dogodilo se sinoć čelnici Sindikata hrvatskih učitelja, koja kaže kako je do greške došlo jer je bila umorna i nije imala naočale.

Screenshot: HRTi

Nova nastavna godina započela je proteklog ponedjeljka, a tim povodom HRT je emitirao posebnu epizodu emisije o školstvu ‘Ima li što novo?’. U emisiji je, između ostalih, gostovala i Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja. Podsjetimo, proteklog je petka ovaj sindikat prosvjedom u Zagrebu tražio povećanje koeficijenta složenosti poslova svih zaposlenih u obrazovanju, a čime bi im se plaća povećala za šest posto.

‘Prosječna’ ili ‘prosjećna’?

Izdvojeni članak

Najlakši način razlikovanja č i ć

Upravo je povećanje koeficijenata bila jedna od tema sinoćnje HRT-ove emisije, zbog čega je Šprem, inače učiteljica razredne nastave, u studiju izašla pred ploču. Tako je zorno pokušala pojasniti koja je razlika u plaći obrazovnih djelatnika i ostalih zaposlenika u javnom sektoru.

I pritom napravila grešku koja se ne bi tolerirala niti učenicima razredne nastave. Naime, umjesto ‘prosječna plaća’, Šprem je čak dva puta na ploču napisala ‘prosjećna plaća’. Pored nje je uz ploču stajala ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, ali niti ona, niti gosti u studiju nisu reagirali na ove pogreške.

‘Biti učiteljica nije moj posao, to je moj život’

Šprem je, naglasimo to još jednom, učiteljica razredne nastave, a prema biografiji dostupnoj na stranicama VI. osnovne škole Varaždin u kojoj je zaposlena, učiteljica je 4. a razreda.

– U VI. osnovnoj školi Varaždin radim 14 godina. Aktivno sudjelujem u radu škole: voditeljica sam likovne grupe za učenike od 1. do 4. razreda, Voditelj Aktiva razredne nastave, sindikalni vijećnik, predstavnik Radničkog vijeća, član PR tima škole, član tima za rad na projektima EU, Predsjednik školskog odbora.Velik angažman sam uložila u rad u tijelima Sindikata: Županijski sam povjerenik SHU-a Varaždinske županije, član Velikog vijeća Matice hrvatskih sindikata, član Pregovaračkog odbora, Predsjednica Velikog vijeća SHU-a. Volim svoj posao, obožavam raditi s učenicima. Pozitivizam, radost i kreativnost rezultat su svakodnevnog rada. Biti učiteljica nije moj posao, to je moj život!, stoji u biografiji Sanje Šprem dostupnoj na stranicama VI. osnovne škole u Varaždinu.

‘Naočale su mi ostale doma’

Izdvojeni članak

Za sve koji strepe od mature iz Hrvatskog: Postoji igrica koja vas uči razlikovati č/ć i ije/je

Kako je Šprem kazala za Index.hr, nije nepsimena i grešku je ispravila čim se kamera odmaknula, a do iste je došlo, tvrdi, jer je bila umorna i nije imala naočale!

– Dogodila se greška, to je bio lapsus i u tom trenu mi je bilo najvažnije da ne pogriješim s plaćama i fokusirajući se na brojke, alarm nije odradio svoj dio posla i nisam napisala ispravno riječ prosječna. Nije to izgovor, ali tome je pridonio i umor, a i naočale su mi ostale doma, a bez njih ne vidim ni čitati. To je moj grijeh, ali dogodilo se i jednostavno to je to. Nije korektno da se zbog toga naslađuje. Vidjela sam da je obrazovni sindikat Preporod to odmah objavio na svom Facebook profilu i tako potencirao vrijeđanje na temelju lapsusa. Sve je to za ljude, na savjesti je sindikata Preporod i bolje bi bilo da prati rad sindikata i uključi se u pregovore oko plaća, kazala je Šprem za Index.hr.

A ako ste baš vi među onima koji imaju problema s razlikovanjem ‘č’ i ‘ć’ u riječima, jednostavna pravila uz pomoć kojih ćete manje griješiti u tome možete proučiti ovdje.