Pretraga

Gotov je sastanak sindikata i Vlade oko osnovice plaće, Plenković: ‘Dogovor je postignut’

A- A+

Ove srijede premijer Andrej Plenković sastao se s predstavnicima sindikata, a nakon sastanka koji je trajao četiri sata Plenković je izjavio da je dogovor postignut. Prema posljednjoj ponudi Vlade osnovica plaće u javnim službama, što obuhvaća i zaposlenike obrazovnog sustava, rasla bi za šest posto od 1. listopada i još dva posto od travnja iduće godine.

andrej plenković

Foto: Youtube screenshot | srednja.hr

Nakon što je 11 sindikata javnih službi odbilo rast osnovice plaće od četiri posto od 1. listopada i dva posto od 1. siječnja, ove srijede održan je novi sastanak, ovoga puta u Banskim dvorima. Sa sindikatima se, dan nakon što su zaprijetili prosvjedima, sastao premijer Andrej Plenković, koji je nakon četverosatnih pregovora ustvrdio da je dogovor postignut.

– Dogovoreno je da se s 1. listopada povisi osnovica plaća za šest posto, a od travnja još dva posto. Dogovorili smo da se formalni pregovori u idućoj godini nastave u trećem tjednu rujna. Dogovorili smo podizanje božićnice s 1.500 na 1.750 kuna, povećanje regresa s 1.500 na 1.700 kuna te dara za dijete s 600 na 754 kune. To je rezime današnjeg dogovora, rekao je Plenković za N1 televiziju.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, ocijenila je da je došlo do značajnog iskoraka u ponudi Vlade.

– Svi sindikati su se izjasnili da će ići na referendum ili izjašnjavanje svojih članova, neki će odraditi odluke i na svojim tijelima. O rezultatima ćemo izvijestiti u ponedjeljak kako bismo mogli potpisati u 16 sati te kako bi se moglo primijeniti rast od 1. listopada, kazala je Šprem, prenosi N1 televizija.

Dodala je i da je konačna odluka uvijek na tijelima sindikata, kao i da je na svakom od člana je da rezonira kompletnu ponudu.

– Napominjem, došli smo do iskoraka u odnosu na prošlu ponudu, zaključila je Šprem, prenosi N1 televizija.