Pretraga

Dugo očekivani pravilnik za pomoćnike u nastavi došao na e-Savjetovanje: Evo što bi se sve mijenjalo

A- A+

Na e-Savjetovanje izašao je dugo očekivani pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima. Taj pravilnik trebao bi dodatno ojačati radno-pravni status pomoćnika u nastavi nakon što je s početkom ove godine na snagu stupio Zakon o osobnim asistentima koji je dao određene temelje. U usporedbi s postojećim pravilnikom o pomoćnicima u nastavi, novi pravilnik vrlo je štur, a pomoćnici u nastavi su se već pobunili kako puno toga nedostaje. Savjetovanje traje do 11. travnja do kada se mogu ostaviti i komentari o tome što bi se u pravilniku trebalo mijenjati, a oko e-Savjetovanja se oglasila i Udruga pomoćnika u nastavi Republike Hrvatske.

Sindikat Preporod organizirao prosvjed nastavnika i školskih djelatnika. Foto: Ivor Kruljac/Srednja.hr

Nakon što je 1. siječnja 2024. godine na snagu stupio Zakon o osobnim asistentima, on je u kombinaciji s pravilnikom o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima trebao konačno regulirati radno-pravni status. Više od tri mjeseca kasnije na e-Savjetovanje je izašao i dugo očekivani pravilnik, no prema prvim reakcijama, mnogi nisu zadovoljni predloženim.

Usporedi li se novi pravilnik kojeg je donio ministar Radovan Fuchs s onim koji je donijela bivša ministra obrazovanja Blaženka Divjak, Fuchsov je mnogo kraći. Djelomično je to zato što su se neke stvari iz starog pravilnika prebacile u Zakon o osobnim asistentima. No već se na prvu vidi da nedostaje nekoliko ključnih informacija o definiranju posla pomoćnika u nastavi kao i njihovih prava koja se ne nalaze ili nisu dovoljno jasno definirana u Zakonu o osobnim asistentima.

Ugovor o radu koji će trajati cijelu školsku godinu

No, tri bitne stavke su se novim pravilnikom izmijenile na bolje za pomoćnike. Prema prijedlogu novog pravilnika pomoćnici u nastavi radili bi isključivo preko ugovora o radu, dok se prema starom pravilniku moglo raditi i preko ugovora o djelu, studentskog ugovora kao i prema drugim oblicima ugovora koji je najbolje odgovarao ‘potrebama školske ustanove i načinu osiguravanja sredstava za isplatu plaća/naknada’. Prema novom pravilniku bi tako studenti ostali bez mogućnosti rada kao pomoćnici u nastavi preko studentskog ugovora, ali bi mogli raditi preko ugovora o radu, no onda gube određena studentska prava.

Nadalje, u starom pravilniku je bilo propisano da se ugovor sklapa najdulje do kraja nastavne godine, a novim pravilnikom ta bi se stavka mijenjala i ugovor bi se sklapao do kraja školske godine. To bi značilo da bi pomoćnici u nastavi radili i preko ljeta i da više za to vrijeme ne bi bili na burzi jer im je ugovor trajao do kraja nastave, odnosno do lipnja, no nije definirano što bi točno radili kada učenika tada nema na nastavi. Također ostaje stavka da pomoćnici u nastavi rade na određeno radno vrijeme, odnosno ugovor vrijedi jednu školsku, a ne nastavnu godinu.

Izdvojeni članak
prosvjed pomoćnika u nastavi 26.4.2022.

Pomoćnici u nastavi sve bliže rješavanju svog statusa: Evo na što sve trenutno imaju prava

‘Bitno je naglasiti da se ugovor neće prekidati, odnosno nema više biroa’

Treća bitna stavka koja do sada nije postojala u pravilniku i određivala se prema naputcima MZO-a je rad prema školskim satima. Odnosno, kako stoji u novoj verziji pravilnika o pomoćnicima u nastavi, ‘obračunska jedinica za izračun tjednog broja sati je školski sat koji se priznaje kao sunčani sat te iznosi 60 minuta’. Udruga pomoćnika u nastavi Republike Hrvatske, koja je aktivno sudjelovala u prijedlozima za sastavljanje ovog pravilnika i za njega sastavila popis od 17 prijedloga, oglasila se na društvenim mrežama vezano uz e-Savjetovanje.

– Sa zadovoljstvom vam svima javljamo da je prijedlog pravilnika napokon dostupan na e-Savjetovanju. Bitno je naglasiti da se ugovor neće prekidati, odnosno nema više biroa. Također je riješena i problematika računanja sati. Dvije jako bitne stavke su odrađene jako korektno, odnosno onako kako smo i naveli u zahtjevima, jer nam je ovo uistinu prijeko potrebno kako bi mogli uopće opstati. Molimo vas sve da, prije komentiranja na e-Savjetovanju, temeljito pročitate sve članke te onda ostavite svoj konstruktivni prijedlog. Nas za sada muči članak 5. točka devet, jer smo bili protiv toga, međutim prespavat ćemo, sutra opet pročitati i složiti prijedlog za e-Savjetovanje, poručili su iz Udruge PUN HR.

Izdvojeni članak
transparent s prosvjeda pomoćnika u nastavi i novčanice i kovanice eura

S početkom godine na snagu stupio zakon za pomoćnike u nastavi: Ključan pravilnik još se čeka

Pomoćnici u nastavi traže da se više toga definira u pravilniku

Dio koji ih muči u novom pravilniku govori o tome da ‘pomoćnik u nastavi pruža potporu tijekom odgojno-obrazovnog procesa svim učenicima posebnog razrednog odjela ili odgojno-obrazovne skupine kojima je rješenjem priznato pravo na potporu pomoćnika u nastavi’. U starom pravilniku ta stavka glasi da ‘u jednome razrednom odjelu/odgojno-obrazovnoj skupini može biti samo jedan pomoćnik u nastavi’, ali da ‘iznimno, zbog organizacijskih mogućnosti škole, u isti razredni odjel mogu biti uključena dva pomoćnika u nastavi, o čemu odlučuje osnivač škole koju učenik pohađa uz prethodnu suglasnost Ministarstva’, čega u novom pravilniku nema.

Na objavu Udruge PUN HR na društvenim mrežama mnogi su komentirali kako pravilnik nije dobar i da su brojni upitnici ostali visjeti u zraku. Neka od ključnih pitanja koje pomoćnici u nastavi žele imati definirano u novom pravilniku su: izvor financiranja, plaća za vrijeme praznika, koeficijenti, pravo na ostala materijalna prava poput božićnice, regresa, dara za djecu, sistematski pregled i slično.

Izdvojeni članak
prosvjed pomoćnika u nastavi 26.4.2022.

Pomoćnici u nastavi dobit će veće plaće, ali problema još ima: ‘Nadam se da nećemo morati u štrajk’

Komentari na e-Savjetovanju mogu se ostaviti do 11. travnja

Mnogi se boje kako će ponovno doći do jaza između satnice ovisno o osnivačima, odnosno o tome gdje pomoćnici u nastavi rade jer u prijedlogu novog pravilnika satnica nije točno navedena, ali zato stoji da se ‘satnica rada iz stavka 3. ovoga članka utvrđuje na temelju odluke ministra nadležnog za obrazovanje’ i da će ministar nadležan za obrazovanje u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu novog pravilnika donijeti odluku o satnici.

Također, mnogima je zasmetala stavka da ‘s osobom koja obavlja poslove pomoćnika u nastavi ili stručnog komunikacijskog posrednika javna ustanova može sklopiti ugovor o volontiranju’. I dok su mnogi komentirali kako je ta stavka ‘tek sada dodana’ i da je to problematično za njihovu struku, to nije točno jer je mogućnost volontiranja postojala i u starom pravilniku.

Za ovaj pravilnik e-Savjetovanje je otvoreno do 11. travnja i do tada se može komentirati, a objava izvješća očekuje se do 11. svibnja. Hoće li MZO prihvatiti komentare i hoće li se išta u pravilniku mijenjati, vidjet će se u narednim mjesecima i vrlo vjerojatno nakon izbora.