Pretraga

Pomoćnici u nastavi dobit će veće plaće, ali problema još ima: ‘Nadam se da nećemo morati u štrajk’

A- A+

Udruga pomoćnika u nastavi Hrvatske sudjelovala je na sastanku s Ministarstvom znanosti i obrazovanja gdje su razgovarali o statusu pomoćnika u nastavi, niskim plaćama te o financiranju i sufinanciranju od strane osnivača. Dogovoreno je da će MZO podići iznos kojim sufinancira rad pomoćnika s dosadašnjih 20 na 40 posto, što znači da im se bruto osnovna plaća diže na 5.200 kuna, odnosno na 690 eura. No, još uvijek nisu razriješene neke bitne stvari po pitanju pomoćnika u nastavi poput toga pod koje ministarstvo spada njihov rad.

prosvjed pomoćnika u nastavi 26.4.2022.

Transparent na kojem piše ‘Živite vi s 2.500 kn’ s prosvjeda pomoćnika u nastavi na Markovom trgu 26. travnja 2022.
Foto: Matej Markovinović, srednja.hr

Pomoćnici u nastavi već su nekoliko puta izlazili na ulice kako bi se izborili za svoja prava, a nedavno su članovi Udruge pomoćnika u nastavi Hrvatske sudjelovali na sastanku u Ministarstvu znanosti i obrazovanja upravo kako bi raspravljali o problemima koje su naveli i na posljednjem prosvjedu. Tako su razgovarali o statusu pomoćnika u nastavi, njihovim niskim plaćama te financiranju i sufinanciranju od strane osnivača.

– Potvrđeno nam je kako ide još jedna tura ESF financiranja našeg rada od 2023-2027, unatoč raznim špekulacijama koje čujemo u posljednje vrijeme. Dana nam je i informacija kako ministarstvo podiže iznos s kojim sufinancira naš rad s dosadašnjih 20 na 40 posto te se bruto osnovna plaća diže na 5.200 kuna (690 eura), a samim time i neto plaća i to za osnovna 92.6 sata. Razliku do realne satnice isplaćuje osnivač, naveli su iz Udruge PUN-HR na svojim društvenim mrežama.

‘Mi nismo samo nosači torba, neki od nas protuzakonito uskaču učiteljima i profesorima u pomoć te vode i nastavu za njih’

Rekli su i kako su na sastanku predočili ugovore raznih gradova i županija kako bi im ukazali na razlike u plaćama, kao i što se sve događa na terenu i s čime se sve pomoćnici u nastavi suočavaju. Podsjetimo, jedan od glavnih problema pomoćnika u nastavi je taj što svaki osnivač, dakle grad ili županija, određuje koliku će satnicu pomoćnici u nastavi imati pa tako negdje imaju 19, a negdje 35 kuna po satu.

– Upozorili smo na mogućnost kolapsa ovog sustava zbog sramotno niskih primanja, uvjeta rada te rastućeg broja djece kojima su asistenti potrebni, a rapidno padajućeg broja ljudi koji posao asistenata žele obavljati te posljedično tome i štete do koje će doći za djecu. Upoznali smo ih i sa situacijom kako smo u obrazovnom sustavu puno više od onoga čime nas se smatra i kako igramo puno važnije uloge od etikete ‘tehničkog osoblja’, nosača torbi i ‘samo’ pratitelja djece od točke A do točke B. Mi smo ti koji djeci objašnjavaju gradivo koje ne razumiju, neki od nas iako protuzakonito uskaču učiteljima i profesorima u pomoć te vode i nastavu za njih, održavamo red u učionici, poručili su iz Udruge pomoćnika u nastavi.

Izdvojeni članak

Veća satnica pomoćnicima u nastavi, no ne svima: ‘Ovaj prijedlog u drugim županijama se odbija’

‘Nadamo se da nećemo biti primorani na opći štrajk kako bismo dokazali koliko važnu ulogu imamo u obrazovnom sustavu’

Osim toga, ono što je nakon sastanka i dalje ostalo nerazriješeno je situacija u kojoj još nema konsenzusa oko toga spada li rad pomoćnika u nastavi u djelokrug Ministarstva znanosti i obrazovanja ili pod Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

– Oformljena je radna skupina koja se bavi rješavanjem te problematike i problematike našega statusa. Nažalost, iako smo izričito zatražili da u radnu skupinu uđe i predstavnik asistenata kao netko tko proživljava problematiku, taj zahtjev je odbijen. Očekujemo kako će se problematika riješiti na obostrano zadovoljstvo te se nadamo kako nećemo biti primorani na opći štrajk kako bismo nadležnima dokazali koliko važnu ulogu imamo u obrazovnom sustavu, objasnili su iz Udruge.

Izdvojeni članak
prosvjed pomoćnika u nastavi 26.4.2022.

Nakon prosvjeda pomoćnika u nastavi: Ministarstvo obećalo promjene u novom Zakonu do kraja godine

Problema ima na pretek, a ne rješavaju se godinama

Uz to, na sastanku su tražili i da im se ugovori ne prekidaju nego da im traju dvije do četiri godine kako bi pratili dijete do kraja školovanja, kao i to da se uvede obrazovanje za asistente u nastavi kako bi postali priznato zanimanje.

– Saznali smo i kako svi mi imamo jednako pravo na godišnji sistematski pregled kao i svi ostali djelatnici škola u kojima radimo te da se taj dio pokriva iz sredstava koje uplaćuje ministarstvo. Sredstva koja uplaćuje ministarstvo su i sredstva za božićnicu, dar za djecu i svi prigodni darovi. Sve nelogičnosti oko pomanjkanja tih prava, asistenti moraju prijaviti ministarstvu uprave, istaknuli su iz Udruge PUN-HR.

Dopuna teksta 6. travnja 2023. u 16:00

Nekoliko dana nakon što je Udruga PUN-HR na Facebooku objavila detalje sa sastanka u MZO-u koji su gore u tekstu navedeni, sada se ispostavilo da su neke stvari pogrešno protumačene.

– Iznos naveden u ugovorima predstavlja ukupni mjesečni trošak, a ne bruto plaću. Dakle u taj iznos spadaju i regres i božićnica. Povećanje plaće ide od nove školske godine, a ne od lipnja kako je prethodno napisano. U svibnju ide nova tura financiranja, a od rujna povećanje, poručili su iz Udruge pomoćnika u nastavi.