Pretraga

Filmovi s piratskih stranica ne smiju se koristiti u sklopu nastave: ‘To najoštrije osuđujemo’

Danas nema ništa lakše od toga da se u tražilicu upiše ime nekog filma ili serije i doda ‘online s prijevodom’. Gotovo svaki film tako se može besplatno gledati, ali na umu treba imati da je to u potpunosti ilegalno. U stranim zemljama takvo nešto je i kažnjivo. No, nije rijetkost da se i u nastavnom procesu u školama gledaju filmovi s piratskih stranica. Postavlja se pitanje kakva se poruka šalje učenicima jer je navedeno kršenje autorskih prava i intelektualnog vlasništva. Pa smo to pitanje postavili Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO), ali i Hrvatskom audiovizualnom centru.

nastava_škola_učionica

Foto: Pixabay

Digitalni sadržaji već su godinama dio nastave i u osnovnoj i u srednjoj školi. Učenike se potiče na učenje razumijevanjem i logičkim zaključivanjem u čemu im digitalna tehnologija itekako može pomoći. Često je uz neko nastavno gradivo korisno pogledati i neki povezani film ili pak epizodu serije. Ponekad se čak i u udžbenicima preporučuje pogledati film uz koji se nastavno gradivo može obogatiti nekim drugim znanjem.

‘Učenici i nastavnici moraju se pridržavati zakona’

No, često se događa da profesori ili učitelji ne znaju gdje pogledati neki film. Videoteka više nema. Pa u pomoć uskaču učenici koji kod kuće s piratskih stranica preuzimaju film koji se onda gleda u školi ili jednostavnije, ako je internetska veza stabilna, u školi upišu ime filma u tražilicu uz dodatak ‘online s prijevodom’.

Na taj se način može doći do gotovo svakog filma ili serije, no takvo je nešto ilegalno. Riječ je o piratstvu i kršenju autorskih prava. U drugim zemljama, poput Švedske, to je i kažnjivo. I to ne tako da će se netko izvući, nego se jednostavno takvim stranicama teže pristupa i ako se već pristupa, kazna je neosporiva. U našem nedavnom redakcijskom podcastu o pretplatama tako smo imali prilike čuti da se studente u Njemačkoj već prije deset godina upozoravalo da ne smiju preuzimati piratske videozapise. Kada su to napravili, stigla im je kazna.

Takvo što u Hrvatskoj još ne postoji, a promjena perspektive u onu da je piratstvo krađa tek je na pomolu. Zbog toga smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) pitali kako se na piratstvo gleda u hrvatskim školama.

– Učitelji i nastavnici se, kao i svi građani, kako u privatnom tako i profesionalnom životu moraju pridržavati zakona uključujući i Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima kojim je propisana zaštita autorskog i srodnih prava u Republici Hrvatskoj, a ovo područje uređeno je i pravnim okvirom Europske unije te međunarodnim ugovorima, kazali su iz MZO-a.

Izdvojeni članak
djevojka uči za laptopom

[VIDEO] U ovoj zemlji platit ćete kaznu ako u studentskom domu skidate filmove s piratskih stranica

‘Ako pružatelji dopuštaju onda mogu, ako ne dopuštaju onda ne smiju’

MZO smo upitali i jesu li učenici u školama upoznati s time da su piratske stranice zapravo krađa autorskih prava te govori li se o tome na nastavi. Rekli su nam da svi učenici viših razreda osnovnih škola i gimnazija u sklopu kurikuluma imaju međupredmetnu temu ‘Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije’. Tom temom usvajaju pojmove autorskih prava i intelektualnog vlasništva

– Učenici identificiraju pojam privatnosti na mreži, razlikuju svoje i tuđe osobne podatke, prepoznaju i provjeravaju pravila privatnosti na internetu, prepoznaju i poštuju licencije za korištenje te autorsko pravo, pokazuju pravilan način uporabe pronađene informacije i njezina izvora, primjenjuju društveno označavanje te prihvaćaju postojanje tuđega i svojega vlasništva nad digitalnim sadržajem, nabrojali su iz MZO-a.

Od piratskih stranica vjerojatno bi bolje bilo da se u nastavnom procesu koriste sadržaji HRT-a za obrazovanje. Događa se i da se profesori ili učenici prijavljuju u svoje HBO ili Netflix profile gdje se također mogu pogledati dokumentarni filmovi ili filmovi vezani uz određene društvene procese ili promjene. MZO smo pitali mogu li se takvi servisi, poput HBO-a ili Netflixa, koristiti u nastavi.

– Nismo upoznati s pravnom regulacijom navedenih pružatelja usluga. Ako pružatelji usluga takvo nešto dopuštaju onda mogu, ako ne dopuštaju onda ne smiju, odgovorili su kratko iz MZO-a.

Izdvojeni članak
laptop_student_pisanje rada

Smije li završni rad bez dozvole studenta biti objavljen na webu faksa? Imamo odgovor na ovo često pitanje

U izradi web stranica koja će olakšati pronalazak filmova

Stoga smo odgovore na to pitanje pronašli na stranicama samih servisa. HBO tako u svojoj licenci navodi da su njihovi sadržaji prvenstveno za osobnu upotrebu pa je, na primjer, Sveučilište u Michiganu na svojim stranicama napisalo da bi zapravo korištenje njihovih filmova u učionicama isto mogla biti povreda autorskih prava.

Istražujući dalje zapravo se samo otvara Pandorina kutija. Sveučilište Seton Hall isto kaže da se Netflix ne bi trebao koristiti u učionicama, no Netflix ima posebnu sekciju ‘media.netflix.com’ u kojoj se nalaze filmovi i serije koje je dopušteno koristiti u obrazovnom sektoru.

Iz Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) rekli su nam da intenzivno rade na razvoju filmske pismenosti te je u izradi web stranica koja će sadržavati poveznice na platforme koje nude pristup filmovima za djecu i mlade. To bi trebalo olakšati pronalazak video sadržaja i nastavnicima.

Izdvojeni članak

Jesu li ispiti intelektualno vlasništvo nastavnika i smije li se snimati predavanje? Evo što o tome kaže nadležni državni zavod

‘To ne možemo opravdati ni zakonski ni moralno’

– Ovime će se osigurati centralno mjesto sa svim raspoloživim sadržajima iz područja filmske pismenosti i time olakšati rad odgojno-obrazovnim djelatnicima za koje ćemo organizirati edukacije, radionice i okrugle stolove na temu filmske pismenosti, napomenuli su iz HAVC-a.

Planiraju uvesti i edukacije iz filmske pismenosti u odgojno-obrazovni sustav. Pitanje autorskih prava, po njima, trebalo bi biti temom građanskog odgoja ili medijske kulture. Korištenje piratskih stranica najoštrije osuđuju.

– Postoje web stranice i platforme koje nude filmske sadržaje i imaju riješena autorska prava i koje su sigurne za korištenje upravo u edukativne svrhe i nema nikakvog opravdanja za posezanjem za piratskim stranicama. To najoštrije osuđujemo i ne možemo opravdati ni zakonski ni moralno, zaključili su iz HAVC-a.