Pretraga

Odlučeno je: Svi sindikati odbili ponudu Vlade, objavili datume dvaju prosvjeda

A- A+

Svih jedanaest sindikata javnih službi koji sudjeluju u pregovorima za osnovicu za plaće u javnim službama odbilo je ponudu Vlade Republike Hrvatske s četvrtog sastanka pregovaračkih odbora. Sindikati su najavili su dva prosvjeda, od kojih će se prvi održati 8. studenog pred javnim ustanovama, a drugi, veliki, u Zagrebu 15. studenog.

Foto: srednja.hr

Nakon što je Sindikat Preporod ranije danas izvijestio da su njihovi članovi na referendumu odbili ponudu Vlade oko povećanja osnovice plaće, Matica hrvatskih sindikata priopćila je da je da je svih jedanaest sindikata javnih službi koji sudjeluju u pregovorima za osnovicu za plaće u javnim službama odbilo je ponudu Vlade Republike Hrvatske.

– Sindikati javnih službi ostaju pri svojim zahtjevima koji za cilj imaju očuvanje cijene rada i kupovne moći zaposlenih u javnim službama u ovoj i idućoj godini, navodi se u priopćenju.

Nezadovoljni trenutnom ponudom Vlade RH, sindikati, što uključuje i one u školstvu, su započeli s pripremama prosvjednih aktivnosti. Planirana su dva prosvjeda.

Izdvojeni članak
nastavnica

Situacija se zahuktava: Sindikat objavio rezultate referenduma o povećanju plaće

– Dana 8. studenoga 2022. diljem zemlje biti će organizirani prosvjedi pred ustanovama u svim sustavima javnih službi, a za 15. studenoga 2022. planirano je održavanje velikog zajedničkog prosvjeda sindikata javnih službi u Zagrebu. Sindikati očekuju da Vlada RH na idućem sastanku pregovaračkih odbora konačno izađe s primjerenom ponudom za povećanje osnovice za plaće jer će jedino pod tim uvjetom biti moguće zaustaviti planirane aktivnosti, priopćeno je iz Matice sindikata.

Podsjetimo, na posljednjem sastanku Vlada je sindikatima ponudila povećanje osnovice plaće za četiri posto od 1. listopada i povećanje od dva posto od 1. siječnja 2023. Uz ovo je pregovarački odbor Vlade sindikatima ponudio povećanje božićnice za 2022. sa sadašnjih 1.500 na 1.750 kuna, kao i povećanje regresa i božićnice za 2023. Jednako tako, nudili su sindikatima i povećanje dara za dijete 600 kuna na 753,45 kuna odnosno 100 eura.