Pretraga

Jebote, privukli smo vašu pažnju: Studije pokazuju kako je psovanje vrlina inteligentnih ljudi

A- A+

Iako je omraženo, svi to radimo. Psovke su se uvukle u svakodnevni govor ma gdje god da se nalazimo. Psovku na dnevnoj bazi čujemo u tramvaju, na televiziji, u trgovini, u kafiću, no jeste li znali da je psovanje zapravo odlika inteligencije, a korištenjem psovki u govorima možete dobiti na svojoj uvjerljivosti i povećati učinkovitost neke poruke?

Izdvojeni članak

Urnebesno: Bizarne psovke na 20 svjetskih jezika

Studija koja je provedena još prije deset godina pokazala je da političari koji u pravom trenutku u govor umetnu neku umjerenu psovku utječe na one koji ga slušaju. Pa tako ako primjerice u govor umetnu ‘k vragu’ na početak ili kraj rečenice privući će pažnju na svoje obraćanje publici.

Prema nešto novijem istraživanju iz 2014. godine utvrđeno je kako osobe koje psuju imaju veći kvocijent inteligencije od onih koji ne psuju pa će uvjerljiviji ljudi psovke često psovke ubacivati u svoj govor ili pisanje, prenosi Independent.

Razlog tomu mogla bi se pripisati činjenica da je psovanje koje koristimo u govoru ili pismu odlika neformalnosti pa time lakše i simpatičnije privlačimo pažnju slušatelja ili čitatelja. Kao primjer nedavna studija navodi jednu blogersku objavu imaginarnog političara koji je u svojim objavama koristio psovke, a time pridobio veliku pažnju čitatelja. Ubacivanjem ponekih nepristojnih riječi u svoj sadržaj, autor je poboljšao mišljenje o sebi kod čitatelja. 

Također, studija je pokazala kako korisnici Twittera na internetu psuju 64 posto više nego u svakodnevnom govoru, a psovanje je iz zone nepristojnog očito prešlo u zonu privlačenja pozornosti i inteligencije.