Pretraga

Jedna županija kupila maske za sve učenike i nastavnike: Traže i skraćenje nastavnog sata

A- A+

Iako se još ne zna hoće li biti obavezno njihovo nošenje u školi, iz Primorsko-goranske županija pohvalili su se kako su za sve učenike i zaposlenike osigurali platnene zaštitne maske. Uz to, kupili su beskontaktne toplomjere te dezinficijense. Za nabavku zaštitne opreme osigurali su pola milijuna kuna u županijskom proračunu.

foto: Vera Davidova za Unsplash

– Za sve učenike i zaposlene u školama i učeničkim domovima kojima je osnivač Primorsko-goranska županija, a u pitanju je 18 600 učenika te 3207 zaposlenika, nabavili smo platnene zaštitnih maski te beskontaktne toplomjere i dezinficijense, rekao je na konferenciji za novinare župan Zlatko Komadina.

Primorsko-goranska županija pohvalila se i na svojim stranicama o pripremama za početak nastave.

Komadina je istaknuo da su od strane osnivača, u dogovoru s ravnateljima, odrađene pripreme za početak nove školske godine ne čekajući odluke resornog ministarstva koje za ponedjeljak najavljuje očitovanje stručnog povjerenstva o mjerama i organizaciji nastave u okolnostima epidemije.

– Bez obzira hoće li nastava početi 7.rujna kako najavljuje premijer ili nekog drugog datuma, i u kojim uvjetima će se održavati, mi smo na vrijeme odradili pripreme, kaže župan.

Pola milijuna kuna

Za nabavku zaštitne opreme i dezinficijensa osigurano je oko pola milijuna kuna.

Izdvojeni članak

Ministar Fuchs rekao kada će se znati hoće li učenici morati nositi maske

Pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin izvijestila je da su svi radovi na investicijskom održavanju škola gotovi, a završena je i dogradnja 8 novih učionica u osnovnoj školi u Matuljima, što omogućuje da škola radi u samo jednoj smjeni.

Vrijednost te investicije, kažu iz Županije, iznosi 12 milijuna kuna, od čega je polovicu sredstava osigurala Županija.

– U tijeku su radovi na dogradnji škole Jelenje Dražice, koji bi prema sadašnjoj dinamici radova mogli biti dovršeni i prije ugovorenih rokova, najavila je Stilin.

Za sljedeću godinu najavila je dogradnju i obnovu osnovne škole u Rabu te gradnju nove škole na Marinićima, čime će se steći uvjeti da sve županijske osnovne škole, njih 32 imaju mogu organizirati nastavu u jednoj smjeni.

Žele skratiti i nastavni sat

Stilin je, javlja Županija, također naglasila da je s ravnateljima škola kojima je PGŽ osnivač dogovoren set provedivih epidemioloških mjera zaštite od koronavirusa pa se nabavljaju maskice, sapuni, papirnati ručnici, toplomjeri i viziri za praktičnu nastavu u srednjim školama.

– Županija je zatražila skraćenje nastavnog sata na 40 minuta kako bi se produljila stanka između smjena i tako omogućila dezinfekcija škole.

Dodala da je u PGŽ 1.700 učenika putnika, u 11 školskih kombija prevozi se oko 200 učenika, a četiri tisuće srednjoškolaca koristi javni prijevoz i svi oni morat će nositi zaštitne maske.

– U učeničkim domovima nastojat će učenike iz iste škole smjestiti u istu sobu, a po povratku iz škole će im svakodnevno mjeriti tjelesnu temperaturu, pojasnila je Stilin.

Podsjetimo, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je da će konačna odluka o nošenju maski u školama biti donesena nakon 31. kolovoza na temelju preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.