Pretraga

Kako izgledati kao lice s naslovnice znaju u zagrebačkoj Obrtničkoj školi

A- A+

Ako vas je oduvijek zanimao upis obrtničke škole koja će vam tijekom školovanja pružiti puno prakse, a poslije mogućnost otvaranja vlastitog obrta, onda imamo priču za vas. Svoja vrata otvorila nam je trogodišnja Obrtnička škola za osobne usluge u zagrebačkoj Savskoj ulici koja školuje buduće frizere, kozmetičare, fotografe i pedikere.

Čini se kako je u ovoj školi sve posvećeno stjecanju stručnog znanja koje polaznici potom mogu primijeniti u struci, zbog čega tijekom školovanja iza sebe imaju gotovo 2500 sati praktične nastave. Uz to svoje praktične vještine mogu okušati na različitim natjecanjima, a uspjeh u učenju i mali broj izostanaka na kraju školske godine im donosi nagradu za najbolji razred ili najboljeg učenika.


Izdvojeni članak

Najveća srednja škola u državi: “Imamo preko 1300 učenika i više od sto nastavnika, ali sve ide dobro”

Tjedan nastave, tjedan prakse

U Obrtničkoj školi učenici jedan tjedan odrađuju teoretsku nastavu, dok su drugi tjedan na praksi. Budući da je gotovo sve podređeno stjecanju stručnog znanja koje će im pomoći u praksi i njihovi predmeti dijele se u dva dijela. Tako im općeobrazovni dio donosi predmete poput hrvatskog, stranog jezika i povijesti,  dok im program naukovanja nudi one vezane uz struku poput poznavanja materijala, dermatologije, aromaterapije, tehnika snimanja ili fotofizike.

-Praksa se odvija dijelom u školi, a dijelom u licenciranim obrtničkim radionicama za koje popis izda Hrvatska obrtnička komora, objasnila je profesorica Ana Tolp.

To znači da za učenika koji namjerava upisati neko od četiri trogodišnja zanimanja roditelji moraju potpisati Ugovor o naukovanju koji su sklopili s jednom od navedenih radionica, nakon kojeg školarac tjedno odrađuje 40 sati prakse. Osim iskustva, praksa može donijeti i džeparac, jer postoji propis koji učenicima omogućuje naknadu po satu. Tako je prošle godine naknada za prvu godinu naukovanja iznosila 3,14 kuna po satu dok je treća godina mogla zaraditi 7,85 kuna na sat.

Novac ulažu u opremu

Kada nisu u školi, mnogi učenici Obrtničke škole osvajaju odlična mjesta na natjecanjima. Tako frizeri i frizerke treće godine redovito osvajaju državne nagrade, dok malo tko zna da je 2008. prvo mjesto na međunarodnom natjecanju u Chicagu osvojila upravo učenica ove škole.

Pedikerke pak odlaze na Dane ljepote, fotografi na razne izložbe, a za kozmetičarke se često održava školsko natjecanje kojem same mogu odabrati temu, dok o detaljima natjecanja brine profesionalni žiri.

– Nastojimo pratiti novosti s tržišta rada i zato se često prijavljujemo na različite natječaje, kako bi dobiveni novac mogli uložiti u skupu opremu. Važno nam je da djeca rade s takvim aparatima, jer s njima će se sutra susresti na poslu, kaže profesorica Tolp.

Što kažu učenici?

Raznoliki smjerovi i entuzijastični učenici čine ovu školu posebnom, a svaka generacija iznjedri neke od najboljih profesionalaca u nabrojanim strukama, no svi su svjesni kako je ipak najbitnije prilagoditi se tržištu, da i sami mogu zarađivati svoj kruh u izabranoj profesiji.

Iako su neke učenice na početku škole izabrale smjer kozmetičarke, shvatile su da tržište traži pedikere, pa su uspješno napravile premještaj na ovaj smjer.

– Ovu školu sam upisala jer me jako zanimala. Sada smo se prekvalificirale jer to danas traži tržište, a ovako ćemo imati više opcija, kaže buduća pedikerka  Lidija, dok njena kolegica Viktorija dodaje kako joj je cilj skupiti dvije godine staža u struci i potom položiti majstorski ispit.

Njihov prijatelj Ivan je ostvario svoj san upisavši smjer fotografa.– Sviđa mi se što su profesori tako opušteni, a najzanimljivija mi je klasična fotografija. Nakon završetka trećeg razreda planiram upisati Grafičku školu, a onda otići na Fakultet likovnih umjetnosti u Beograd, jer kod nas ne postoji odsjek za fotografiju.

Ovi mladi talenti svjesni su svojih prednosti na tržištu, no znaju kako moraju naporno raditi da bi se istaknuli u moru drugih koji imaju jednaku profesiju. Zbog toga se osjeća dodatna poletnost i motivacija za rad, a svaki dan im je novi izazov koji za sada uspješno savladavaju i to samo zbog ljubavi prema budućem poslu.