Pretraga

Kroz 10 sati učenici moraju izraditi četiri frizure: Donosimo detalje državnog natjecanja u frizerstvu

A- A+

Državno natjecanje strukovnih škola dobiva naziv WorldSkills Croatia i konačno se usklađuje sa standardima svjetskih natjecanja mladih u vještinama. Dobiva drugačiji koncept: u dva dana održavat će se u šest paviljona Zagrebačkog velesajma, a na atraktivnom natjecanju se očekuje čak 15.000 posjetitelja. Među 44 strukovne discipline nalazi se i frizerstvo.

Screenshot: Youtube

Objavljeni model zadatka kakav natjecatelje u disciplini frizerstvo očekuje na državnom natjecanju strukovnih škola pokazuje da bi ovo natjecanje moglo biti poprilično zanimljivo, ne samo za natjecatelje već i posjetitelje.

Uz to, najbolji frizeri mogli bi ‘zapeti za oko’ i poslodavcima, jer je ideja da samo natjecanje postane i platforma za povezivanje strukovnog obrazovanja i gospodarskih subjekata.

Četiri različite frizure u 10 sati natjecanja

Izdvojeni članak

Uskoro kreće najveće natjecanje za strukovnjake u ovom dijelu Europe: Evo kako će izgledati

Model zadatka za natjecanje frizer koji je dostupan javnosti otkriva da će u ovoj disciplini natjecatelj morati izraditi četiri različite frizure, sve prema predloženoj fotografiji koju dobiju na natjecanju. Učenici koji se natječu na državnom trebaju, prema predlošku, izraditi žensku frizuru na dugoj i obojenoj kosi, vjenčanu frizuru na dugoj kosi, odraditi klasično muško šišanje i fen frizuru te odraditi žensko šišanje i trajnu ondulaciju (minival) prema zadanoj shemi.

Fotografije prema kojima natjecatelj mora izraditi frizuru odabiru se prije samog natjecanja, a za izradu frizura natjecatelji imaju ukupno 10 sati raspoređenih na dva dana.

Natjecatelji frizure ne izrađuju na ‘živim modelima’, nego lutkama koje im osigurava organizator natjecanja.

Krajnje frizure, složit će se mnogi, podsjećaju na skulpture, ali postoje materijali koji su prilikom njihove izrade zabranjeni. Nedozvoljeno je tako, među ostalim, korištenje boja u raspršivaču, ekstenzija, spužvica koje podupiru, gelovi i pjene u boji, a natjecatelji ne smiju dodatno ukrašavati lutku šminkanjem niti prilikom natjecanja koristiti mobitel.

Ne ocjenjuje se samo završna frizura

Izdvojeni članak

Tko je sretniji u školi, gimnazijalci ili strukovnjaci? Podaci će vas itekako iznenaditi

Na državnom natjecanju u disciplini frizer završna frizura nije jedino što se ocjenjuje; to samo jedan od kriterija koji natjecateljima donosi bodove.

Ocjenjivat će se tako u ovoj disciplini još i: organizacija posla i samostalno upravljanje; komunikacijske vještine i međuljudski odnosi; rješavanje problema, inovacija i kreativnost; šišanje, bojenje i trajna ondulacija (u podmodulima u kojima su zadani) te kategorizacija frizura prema prigodi, fotografiji, izložbi, promociji i javnom objavljivanju.

Primjere frizura koje će najbolji učenici strukovnih škola morati izrađivati na državnom natjecanju, možete vidjeti na fotografijama u dokumentu koji slijedi. U dokumentu je detaljnije opisan i sam model zadatka, odnosno, što sve učenici moraju napraviti da bi zadovoljili na ovom praktičnom ispitu. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Više o cijelom natjecanju pročitajte ovdje.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download