Pretraga

Kako zaista izgleda medicinski postupak abortusa

A- A+

Iako se o njemu uglavnom raspravlja na etičkoj razini pri čemu ga neki brane kao temeljno pravo svake žene, a drugi kritiziraju smatrajući ga igranjem boga, namjerni prekid trudnoće ozbiljan je medicinski zahvat koji sa sobom nosi određene rizike, a mnogi ni ne znaju kako taj postupak zaista izgleda.

Namjerni artificijelni pobačaj u Hrvatskoj se izvodi od 1978.godine i zakonom je dozvoljen u okviru 10 tjedana od začeća. U Hrvatskoj ih se dnevno računajući namjerne i spontane obavi 28, dakle nešto više od deset tisuća godišnje.

Izvodi se isključivo u bolnicama

Abortus se smije obavljati isključivo u bolnicama, a ne u privatnim praksama. Postupak započinje zahtjevom koji se predaje u bolnici te ultrazvukom kojim se ustanovljuje veličina djeteta.
Slijedi postupak u kojem liječnik širi kanal vrata maternice te instrumentom u obliku kanile, spojenim na negativan tlak aspiracijom povlači sadržaj van.

– Nakon aspiracije, sluznica maternice se kiretira kako bi se odstranilo eventualno suvišno tkivo, objašnjava doc.dr.sc.Ivan Fistonić, subspecijalist humane reprodukcije.

kiretaža ploda

Izdvojeni članak

[VIJEST U BROJCI] Evo koliko tinejdžerica u Hrvatskoj zatrudni, a koliko ih pobaci

Abortus nije kontracepcijsko sredstvo

Postupak se obavlja u općoj ili lokalnoj anesteziji i cijena mu je oko 2400 kuna. Ukoliko zahvat prođe bez poteškoća, pacijentica je isti dan upućena kući. Dobiva antibiotik i zakazuje ju se na kontrolu za 14 dana od abortusa.
U današnjim uvjetima, navodi doc.dr.sc. Fistonić, izvođenje namjernog abortusa nije toliko rizično, ali on se nikako ne smije shvaćati kao kontracepcijsko sredstvo.

Riječ je o zahvatu koji može prouzrokovati neželjene pojave poput zaostataka unutar maternice zbog čega se postupak mora ponavljati, proboja maternice nekim od instrumenata te psihičkih trauma i psiholoških disturbacija od kojih je najčešća grižnja savjesti.