Pretraga

Mijenja se Zakon o radu: Sindikati će moći ugovarati dodatna prava za članove, novosti i oko rada od kuće

A- A+

Dugonajavljivane izmjene Zakona o radu objavljene su proteklog tjedna u javnoj raspravi. Iako je većina novosti važna za sve zaposlenike u Hrvatskoj pa tako i one u školstvu, dvije su posebno zanimljive. Prvo, ako se usvoji u ovom obliku, novi Zakon će omogućiti sindikatima da kolektivnim ugovorima ugovore dodatna prava, što su neki sindikati u prosvjeti još ranije zazivali. Drugo, uređuje se rad od kuće, a među odredbama se nalazi i ona da će poslodavac u određenim situacijama morati nadoknaditi nastali trošak zbog obavljanja posla od kuće, ali i da ima pravo radi nadzora ući u prostor doma radnika.

Prosvjed zaposlenika škola 25.11. 2019.|foto: srednja.hr

Već nekoliko dana u javnoj se raspravi nalaze izmjene Zakona o radu koje se najavljuju već dulje od godinu dana. Zaposlenicima javnih službi, što uključuje i desetke tisuća onih u školstvu, zasigurno će zapeti za oko odredba prema kojoj bi članovi sindikata mogli dobiti dodatna prava u odnosu na nečlanove, što su neki sindikati zazivali i još uči potpisivanja Temeljnog kolektivnog ugovora.

Dodatna prava za članove sindikata

Konkretno, članak 51. predloženih izmjena i dopuna u javnom savjetovanju, kaže da se prava koja nisu propisana Zakonom (jubilarna nagrada, božićnica, regres, otpremnina zbog odlaska u mirovinu i sl.), mogu ugovoriti u većem opsegu za članove sindikata koji su potpisnici kolektivnog ugovora. Ako se taj članak ne ukloni u proceduri donošenja zakona, ukupna visina materijalnih prava iz stavka 4. ovoga članka ne će se smjeti ‘na godišnjoj razini ugovoriti više od dvostrukog iznosa prosječne godišnje sindikalne članarine sindikata koji su stranke kolektivnog ugovora.’ Ta prava ostvarivali bi oni članovi sindikata o kojima je sindikat obavijestio poslodavca.

Podsjetimo, predstavnike triju najvećih sindikata u školstvu još smo prije dva mjeseca pitali za stav oko ove teme. Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama konkretno su nam rekli kako oni nisu za varijantu da to bude u visini nekih postojećih prava npr. božićnice, jer bi to bio neravnopravni odnos pred poslodavcem, ali da su za uvođenje novih prava samo za članove sindikata npr. uskrsnice koje sada nema u javnim službama. Više pročitajte na poveznici.

Na ovu točku već je pristiglo nekoliko komentara u javnoj raspravi.

– Odredbe su protivne misiji sindikalnog udruživanja i stoga nepravičnom u odnosu na sve radnike s obzirom na to da je njihov cilj ostvarenje radničkih prava a ne članova i nečlanova sindikata. Članovi sindikata imaju posebna prava temeljem članstva u sindikatu koje nečlanovi nemaju i ne mogu imati (primjerice KUP, podnošenje kolektivnih tužbi u nekom možebitnom radničkom sporu, pisanje podnesaka u ime radnika itd., napisala je, među ostalim, sudionica javne rasprave Darinka Klarić.

Sudionik rasprave Željko Žužinjak ističe i da je takva odredba je diskriminirajuća za sindikate koji nisu potpisnici kolektivnog ugovora, ‘jer bi ugovaranjem većih prava za članove sindikata potpisnika kolektivnog ugovora došlo do odljeva članstva u sindikatima koji nisu potpisnici kolektivnog ugovora, što bi za krajnju posljedicu imalo gašenje malih granskih sindikata’.

Izdvojeni članak

Članovi sindikata dobivaju dodatna prava u odnosu na nečlanove? ‘Ovo je jedan od najdugovječnijih zahtjeva’

Poslodavac će imati pravo doći u provjeru rada od kuće

Proširuju se i propisi koji se odnose na rad na izdvojenom mjestu, odnosno rad od kuće ili na daljinu. Prema prijedlogu Zakona, u slučaju nastanka izvanrednih okolnosti nastalih uslijed, primjerice, epidemije bolesti ili  potresa, poslodavac može bez izmjene ugovora o radu s radnikom dogovoriti rad od kuće. No, za takav rad koji bi trajao duže od 30 dana, počevši od dana nastanka izvanredne okolnosti, poslodavac je radniku dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu s obveznim sadržajem ugovora o radu u slučaju rada na izdvojenom mjestu.

U prijedlogu zakona stoji i da je u ugovoru obavezan podatak o ‘naknadi troškova nastalih zbog obavljanja posla’, koje je poslodavac dužan naknaditi radniku, ako je rad na izdvojenom mjestu ugovoren kao stalan ili u slučaju kada razdoblje rada na izdvojenom mjestu rada traje duže od 15 radnih dana neprekidno, osim ako drukčije nije ugovoreno kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu.

Dodatan prijedlog koji se odnosi na rad od kuće je i onaj de će poslodavac imati pravo ući u prostor doma radnika koji radi od kuće radi održavanja opreme, ali i provođenja unaprijed utvrđenog nadzora vezanog uz uvjete rada radnika, ‘ako je to ugovoreno između radnika i poslodavca i samo u vrijeme koje je dogovorio s radnikom.’

Javno savjetovanje oko novog zakona o radu trajat će do 11. kolovoza, s time da je očekivani datum objave izvješća 11. rujna. Javnoj raspravi možete se priključiti ovdje.