Pretraga

Na predizbornom sučeljavanju političari se izjasnili o plaćama nastavnika

A- A+

Inicijativa Građanski odgoj i obrazovanje u četvrtak je u Novinarskom domu organizirala predizborno sučeljavanje na koje su se odazvali predstavnici HDZ-a, stranke Pametno, Živog zida Narodne i Domovinske koalicije te Koalicije za premijera. U dvosatnom sučeljavanju otvorilo se jako puno važnih pitanja iz osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, a nekako najzanimljivije učinilo nam se pitanje o plaćama profesora.

Među najvažnijim promjenama finskog obrazovnog sustava, koji se stalno ističe kao najbolji primjer reforme školstva, je bolji status profesora u društvu. Kroz uvođenje novih mjera u toj su skandinavskoj zemlji uspjeli poboljšati poziciju nastavnika, a time su na fakultete za učitelje i profesore počeli privlačiti najbolje učenike.

Tako će im se školstvo u budućnosti temeljiti na vrhunskom kadru koje će preuzeti jednu od najvažnijih zadaća u društvu. Stoga smo, uz važne teme o reformama, depolitizaciji školstva, vjeronauku u školama i načinu financiranja obrazovanja odlučili izdvojiti odgovore na pitanje ‘Koju plaću smatrate primjerenom i dostojanstvenom za učitelje u Hrvatskoj’.

Stranci Pametno uz plaću je važan i položaj učitelja

– Mislim da bi se ‘svak’ složio da bilo koja plaća manje više u cijelom sustavu obrazovanja, znanosti, državnom upravljanju i tako dalje, je mala plaća za jedan život u Europskoj uniji koji mi želimo postići. Ali mislim da je važnije od plaće, možda ne važnije ali jednako važno, položaj učitelja u društvu. To je nešto što je upravo ova prekinuta reforma trebala uspostaviti i uspostavljala je, još je jednom profesor Ivica Puljak, predstavnik stranke Pametno, istaknuo podršku Cjelovitoj kurikularnoj reformi za koju smatra da je revolucionarna, jer je fokus stavila na nastavnike i učenike.

Profesor fizike na Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu je dodao da učitelji i nastavnici trebaju biti najvažniji sudionici cijelog društva, a ne samo obrazovanja. Smatra kako će se onda s rastom gospodarstva povećavati i plaća.

Na sučeljavanju u organizaciji inicijative Građanski odgoj i obrazovanje (GOOD inicijativa) HDZ je predstavljao Đuro Njavro, koji je u nekoliko navrata isticao da treba popraviti status privatnih obrazovnih institucija.

‘Plaća treba biti takva da se može pristojno živjeti i preživljavati’

– Učitelj, nastavnik, profesor, to je poziv. To nije običan posao. To se ne radi samo zbog plaće i zbog novca, već se radi zbog interesa da sudjeluješ u oblikovanju, u razvoju mladih ljudi. Znači plaća treba biti takva da se može pristojno živjeti i preživljavati na hrvatskoj razini, rekao je Njavro, dekan Zagrebačke škole za ekonomiju i menadžment, nakon čega ga je prekinula publika i voditeljica sučeljavanja.

Branimir Bunjac iz Živog zida u jučerašnjem je sučeljavanju istaknuo najkonkretniji prijedlog za poboljšanje statusa profesora. Iako je kroz pitanja publike otkrio da nije upoznat s cijelim programom svoje stranke, za pitanje o plaćama nastavnika imao je razrađen prijedlog.

– Osnovni problem je što učitelj ne može napredovati plaćom. Učitelj koji ima 40 godina staža u najboljem slučaju ima 40 do 45 posto veću plaću nego li početnik. To je deprimirajuće i demotivirajuće. Trebalo bi povećati taj omjer pa da učitelj koji je s rezultatom i iskustvom ima omjer jedan na prema dva i pol, što znači da onaj učitelj koji je bio na državnom ili svjetskim natjecanjima, koji je zaista postigao rezultate, piše članke i usavršava se, trebao bi zarađivati oko 14 do 15 tisuća kuna, predlaže Bunjac, osnovnoškolski profesor povijesti.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci otkrili da mediji neobjektivno prate predizbornu kampanju za sabor

‘Nastavnik ima istu plaću kao neki radnik koji ima manje obrazovanja’

Predstavnica Domovinske koalicije Vlatka Vukelić kazala je kako profesorima želi i da imaju po 50.000 kuna plaće, ali to ne može istaknuti kao službenu strategiju.

– Ja im to želim iskreno jer je užasno teško raditi s djecom i ljudima. Međutim, onda ću opet ispasti neozbiljna. Ono što je poanta u svemu tome je da nastavnik ima istu plaću kao neki radnik koji ima manje obrazovanja, ne radi toliko s ljudima, neću reći ne radi toliko odgovoran posao, jer sve su to odgovorni poslovi na kraju krajeva, ali u tom smislu već jako dugo godina hrvatski učitelj nije nagrađen, istaknula je Vukelić, viša asistentica na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu.

Iz Narodne koalicije nisu odgovorili na pitanje o plaći profesora

Voditelj ‘Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije’ Neven Budak u sučeljavanju je predstavljao Narodnu koaliciju, ali se nije odlučio odgovoriti na ovo pitanje. Jelena Pavičić Vukičević iz Koalicije za premijera također nije istaknula stav o mjesečnim primanjima nastavnika, ali je već u raspravi o Cjelovitoj kurikularnoj reformi naglasila kako je važno ulagati u profesore.

– Nije istina da će s novim kurikulumom učitelj procvasti. On će procvasti ako budemo u njega ulagali i ako mu budemo omogućili uvjete za rad, kao i općenito uvjete za rad u našim školama. I to je ključ svega, inače će reforma ostati mrtvo slovo na papiru, rekla je Jelena Pavičić Vukičević, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba.