Pretraga

‘Naši učenici mogu odmah po završetku školovanja očekivati posao’

A- A+

Varaždinska strojarska i prometna škola svoju upisnu politiku prilagođava potrebama tržišta pa njihovi bivši učenici nemaju previše problema u potrazi za prvim zaposlenjem. Sredstvima iz Europske unije poboljšali su praktičnu nastavu, a njihov projekt iz 2012. godine proglašen je najboljim u županiji.

Strojarska i prometna škola Varaždinu nudi znanje kojim se možete lako zaposliti odmah po završetku svog obrazovanja. Zbog odlično organizirane praktične nastave, ali i suradnje s brojnim poduzetnicima iz županije, njihovi učenici su odmah po završetku srednje škole obučeni za poslove u kojima se traži radnik više.

Suradnjom s lokalnim poduzetnicima i nadležnim institucijama definiraju politiku upisa u deficitarna zanimanjima, koja su potrebna varaždinskom gospodarstvu i susjednim županijama.

Izdvojeni članak

Bračko čudo: Upoznajte jednu od najboljih klesarskih škola u Europi

Upisnu politiku prilagođavaju potrebama lokalnog gospodarstva

– Naši učenici mogu odmah po završetku školovanja očekivati posao ili će makar stati u najkraći mogući red za zapošljavanje. A oni koji to žele i mogu, imat će dovoljno znanja za polaganje državne mature i daljnji nastavak obrazovanja, za portal Srednja.hr kazao je ravnatelj škole Milan Žunar.

Zbog praćenja svjetskih trendova u Hrvatskoj se godinama poticalo na visokoobrazovanje te su zanemarivane strukovne škole, čiji kadar postaje sve traženiji na našem i tržištu Europske unije.

Jasenka Hutinski, ravnateljica varaždinskog Zavoda za zapošljavanje, prošli je mjesec izjavila kako je na njihovom području previše administracije i ekonomskih zanimanja te da treba početi usmjeravati mlade prema zahtjevima tržišta, piše portal varazdinske-vijesti.hr.

Izdvojeni članak

Donedavno je bila pred propadanjem, a sada je jedna od najkvalitetnijih škola u Hrvatskoj

Od Europske unije dobili sredstva za razvoj praktične nastave

Kako bi potaknuli obrazovanje školi iz Varaždina je 2012. godine
Europska unija odobrila skoro 96 tisuća eura, od čega je 80 posto
bespovratnih sredstava. Većina je iskorištena za razvoj praktične
nastave u sektoru prometa i logistike.

– Projekt Inovativne metode
u praktičnoj nastavi uvođenjem prijevozničke i logističke vježbeničke
tvrtke ‘VTT-Firm’ je tada bio proglašen najuspješnijim u Varaždinskoj
županiji. Nositelji smo projekta ‘Zelena logistika’, sudjelovali smo u projektu ‘Eko vožnja je zakon’, a trenutačno sudjelujemo u projektu ‘Perpetuum mobile’, u kojem učenici završnih razreda iz zanimanja tehničar cestovnog prometa, tehničar za logistiku i špediciju te vozač motornog vozila, obavljaju praktičnu nastavu u inozemstvu, prisjetio se ravnatelj.

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] Evo kako izgleda najmodernija srednja škola u Zagrebu


Centar izvrsnosti za matematiku za učenike osnovnih i srednjih škola

U školi se provodi i program cjeloživotnog učenja za potrebe gospodarstva, djeluje i Centar za osposobljavanje vozača u kojemu se provode programi za ubrzano stjecanje početnih kvalifikacija i periodičku izobrazbu vozača u prijevozu tereta i putnika. Također, postoji i Centar izvrsnosti za matematiku kojeg prolaze nadareni učenici osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije, kako bi u što ranijim godinama njihovi učenici razvijali svoj matematički talenttalent, koji će im biti potreban za studij prirodoslovnih i tehničkih znanosti.

Predstavnici drugih škola dolaze se informirati o njihovim iskustvima

Sve projekte su osmislili, napisali i proveli nastavnici škole. Osim u vlastitoj autoškoli, koju je otvorena i za građanstvo, varaždinski učenici mogu klesati svoje znanje u u specijaliziranoj školskoj radionici za lijevanje i metalurgiju, radionici za ručnu obradu i mjerenje, radionici za strojnu obradu i CNC, radionici za bravarske, strojobravarske i instalaterske radove te u radionici za motore i motorna vozila.

Zbog suradnje s poduzetnicima njihovi srednjoškolci redovito odlaze i na praksu u lokalne tvrtke i obrtničke radionice koje se bave preradom i zaštitom metala, proizvodnjom industrijskih proizvoda, strojnom obradom, bravarijom, proizvodnjom strojeva, automehanikom, instalaterstvom i drugim sličnim djelatnostima.

– Vjerujemo da je lokalna zajednica prepoznala našu kvalitetu i potencijal. Varaždinska županija koja je osnivač škole često nas ističe kao primjer dobre prakse, a i predstavnici drugih škola dolazili su se informirati o iskustvima provođenja projekata i izvođenja praktične nastave. Sve to mi smatramo priznanjem za naš trud, koji smo uložili zbog naših učenika i kako bi bili što spremniji za tržište rada, objasnio nam je na kraju Žunar.