Pretraga

Nastavnici ogorčeni organizacijom natjecanja: Mjesecima smo upozoravali na probleme

A- A+

Nastavničke grupe 45 minuta i Školska zbornica nezadovoljne su radom Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti i obrazovanja oko provedbe natjecanja. U komentaru za srednja.hr kažu kako natjecanja ovo godine neće moći biti provesti regularno.

ilustracija: Marko Matijević|srednja.hr

– Igrokaz AZOO-a i MZO-a se nastavlja: nitko ne želi odraditi posao za koji je plaćen, a zbog toga stradavaju i učenici i učitelji. Umjesto Agencije i Ministarstva, posao odrađuju nastavničke grupe. Pritom ravnateljica AZOO-a Dubravka Brezak Stamać učestalo iznosi netočne informacije; naime u proljeće 2020. rekla je da će u idućoj školskoj godini AZOO izraditi plan provedbe svih natjecanja u online obliku. To se nije dogodilo. U posljednjoj izjavi koju prenosi srednja.hr kaže kako su ‘državna povjerenstva priredili modele organizacije primjerene trenutnoj situaciji’. Ni to se nije dogodilo, kažu nastavnici okupljeni u Facebook-grupe Školska zbornica i 45 minuta.

Agencija za odgoj i obrazovanje, podsjetimo, jučer je objavila kako su od ministra dobili suglasnost za pomicanje termina školskih natjecanja i smotri. Nastavnici, međutim, ističu kako to nije rješenje problema.

Izdvojeni članak

Službeno je: Ministarstvo odgodilo školska natjecanja, već poznato kada bi se mogla održati

– Podsjetimo još jednom u čemu je problem s natjecanjima. Odgovorni iz AZOO predstavili su, unatoč epidemiološkoj situaciji, uobičajen vremenik natjecanja.
Državna povjerenstva predstavila su, unatoč epidemiološkoj situaciji, uobičajene propozicije. Učitelji su mjesecima na sva zvona upozoravali kako je natjecanja nemoguće regularno organizirati poštujući epidemiološke mjere jer u pojedinim školama nemamo, primjerice 16 informatičkih učionica u kojima će 16 stručnih informatičara paziti na učenike iz 16 različitih razrednih odjeljenja. Agencija je upozorenja učitelja potpuno ignorirala sve dok nastavničke grupe nisu o tome javno istupile u medijima, komentiraju nastavnici, osvrćući se na njihov prošlotjedni zahtjev za odgodu natjecanja.

Izdvojeni članak
laptop

Nastavnici pisali Agenciji: Natjecanja je nemoguće provesti zbog epidemioloških mjera

Nakon tog istupa, smatraju, Agencija je odjednom naglo promijenila mišljenje.

– Iako su još dan ranije državna povjerenstva obaviještena kako neće biti odgode natjecanja, sada odjednom govore kako su ‘već zatražili odgodu od MZO-a’. Na kraju se pokazalo – tražili su odgodu natjecanja za samo tjedan dana dok je MZO, zbog online nastave, sve produžilo na dva tjedna, ističu.

Postavili su i nekoliko pitanja o natjecanjima te sami na njih ponudili odgovore.

– Hoće li se epidemiološke mjere u školama promijeniti za dva tjedna? Neće. Hoće li biti moguće održati natjecanja regularno? Neće. Hoće li zbog toga opet nastati opći kaos? Hoće. Zašto? Zato što odgovorni u AZOO ne rade posao za koji su plaćeni. Ali to nije nikakva novost. Što AZOO uopće radi, zbog koga su tu i s kojim ciljem? Nitko ne zna, zaključuju iz nastavničkih grupa.