Pretraga

Nastavnicima prijete novčane kazne zbog propusta, bune se: Slična pravila već postoje u drugim službama

A- A+

Ako ne provode postupke ocjenjivanja i vrednovanja učenika na temelju Pravilnika o vrednovanju ili, recimo, izricanje pedagoških mjera, učitelji bi mogli dobiti kaznu u iznosu od 200 do 500 eura. Ministarstvo predlaže da se takva odredba implementira u Zakon o odgoju i obrazovanju, vidljivo je to iz izmjena postavljenih u javnu raspravu. Dio učitelja buni se protiv te odredbe, a nije dobro sjela niti njihovom sindikalnom vodstvu. No, slična pravila vrijede u nekim drugim javnim službama, primjerice, kada su u pitanju policajci i liječnici.

novčane kazne za nastavnike

Foto: Unsplash/srednja.hr

Barem za sada neće, se donositi čitav novi Zakon o odgoju i obrazovanju, nego je Ministarstvo proteklog tjedna u proceduru javnog savjetovanja uputilo tek izmjene postojećeg Zakona. Već smo pisali o nekim novostima, poput one da će roditelji od uskoro izostanke moći opravdavati putem e-Dnevnika, a nastavnicima će konačno biti omogućeno da rade nakon 65. godine. Dopunski rad s onima s najmanje dvije zaključene jedinice se ne ukida, ali se minimalno trajanje sada propisuje na pet, umjesto deset sati.

Predlažu se novčane kazne za nastavnike u slučaju propusta u radu

No, najviše bure ovih dana izazvala je u prosvjetarskim krugovima novost da se uvodi čak devet prekršajnih stavki zbog kojih će se, ako se izmjene usvoje u trenutnom obliku, učitelje i nastavnike kažnjavati novčano i to iznosom od 200 do 500 eura.

Nastavnici tako, među ostalim, mogu biti kažnjeni ako ne provode postupke ocjenjivanja i vrednovanja učenika na temelju Pravilnika o vrednovanju ili, recimo, ne provode izricanje pedagoških mjera. Ta kazna prijeti im i ako ne provode mjere sigurnosti te prava i obveze korisnika u skladu s Pravilnikom o izvođenju izleta, kao i ako koriste udžbenike koje nisu zakonski odobreni.

U školama je već sada zabranjeno prodavati i promovirati proizvode koji nisu u skladu s ciljevima odgoja i obrazovanja, pa nastavnici koji to prekrše također mogu platiti kaznu do 500 eura. Država će po džepu opaliti i nastavnike koji ne poduzimaju mjere zaštite prava učenika te kršenje tih prava ne prijave sukladno pravilniku. No, kazna za učitelje predviđena je samo ako se za propuste utvrdi njihova osobna odgovornost. Školska ustanova za ove prekršaje, ali i još 12 ostalih, mogla bi biti kažnjena iznosom od 700 do 1.500 eura.

Izdvojeni članak
Radovan Fuchs

Stiže velika novost u e-Dnevnik, a nastavnici će moći raditi nakon 65.: Objavljene izmjene Zakona za škole

Mnogi se pobunili u e-Savjetovanju

Ako se gledaju pojedinačni članci prijedloga izmjene Zakona, ovaj je potaknuo najveći interes kod zaposlenika škola da se uključe u javnu raspravu. Mnogi nastavnici ustvrdili su da će ovo dodatno smanjiti interes za nastavničkim zanimanjem, što bi moglo produbiti problem deficitarnih STEM nastavničkih zvanja. Neki su predlažu i da se u Zakon uvedu novčane kazne za roditelje, ‘za prijave, prijetnje i ucjene’, a nekima je problematičan dojam koji su stekli – smatraju da Ministarstvo ovime želi poručiti da su ‘nastavnici neradnici i kršitelji zakona’.

– Novčano kažnjavanje učitelja nikako nije put prema boljem odgojno – obrazovnom procesu u Republici Hrvatskoj. Umjesto da razmišljate kako privući mlade na radna mjesta učitelja, a pogotovo deficitarnih, vi im pokazujete da ne cijenite i ne razumijete učitelje i odgoj i obrazovanje djece i mladih. Tko će utvrđivati je li učitelj napravio propust, po kojem kriteriju? Može li se učitelj žaliti na odluku, kako i na koji način? Ravnatelji i sada imaju alat kojim mogu upozoriti i prijaviti djelatnika koji ne rade svoj posao, roditelji i sada mogu prijavljivati učitelje ukoliko misle da ne rade dobro svoj posao, piše u javnoj raspravi Katarina Vrančić i predlaže da se, u slučaju propusta u radu nastavnika, radije nastavnicima pošalju pisane upute što popraviti u radu, uz neki probni rok nakon kojeg bi savjetnik ponovno došao na uvid.

Izdvojeni članak
Radovan Fuchs i Željko Stipić

Ništa od pompozno najavljivanog novog Zakona za škole, barem u 2023.: ‘Za moju lakovjernost nema opravdanja’

Sindikat: Neće se kažnjavati samo oni koji već štancaju petice

O prekršajnim odredbama koje Ministarstvo planira implementirati u Zakon oglasila su se i dva školska sindikata. Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama tvrdi da su nastavnici i do sada odgovarali za propuste u radu i to i u obliku ‘opomena i otkaza.’ No, tvrdi sindikat pod vodstvom Nade Lovrić, ovime se ‘otvara lov na vještice’.

– I svaki put kad nastavnik prema kriterijima ocijeni učenika zadrhtat će mu ruka jer možda upravo tada netko secira mogućnost da mu skine teško zarađen novac s plaće i do kraja ga ponizi. Ne trebaju se bojati oni koji štancaju petice bez ikakvog kriterija i koji su odavno digli ruke od pravičnog ocjenjivanja i vrednovanja učeničkog rada, jer njih ionako neće kažnjavati po ovom kriteriju, ali oni koji su u sebi sačuvali barem dio odgovornosti prema svom poslu i prema učenicima, radije neka traže drugi posao jer u učionicama će od sada ostati samo strepnja i grč u želudcu nastavnika, onih koji se bave  praćenjem, vrednovanjem i ocjenjivanjem učenika jer nije važno kako radili, nije važno cijene li učenici vaš trud, rad i zalaganje i odnos prema njima, dovoljno je da se pojavi samo jedan nezadovoljan i da vam život pretvore u proces u kojem ne znate ni zašto ste i kako ste osuđeni, stoji, među ostalim, u priopćenju koje potpisuje Lovrić.

Sinoć se o svemu oglasio i Sindikat hrvatskih učitelja i to putem Facebooka. Iz tog sindikata tvrde – u predložene izmjene Zakona ‘nisu ušli mnogi, ranije zajednički, usuglašeni prijedlozi radne skupine’.

– No uvedene su problematične izmjene kao što su prekršajne odredbe za učitelje (kazne do 500 EUR), što je definitivno neprihvatljivo. (…) Ovakav prijedlog Zakona donesen je bez ikakvog usuglašavanja s članovima radne skupine, no, kao i uvijek do sada, Sindikat hrvatskih učitelja dat će svoje komentare i konstruktivne prijedloge te će sudjelovati u javnoj raspravi. Komentare ćemo dostaviti članovima i resornom ministarstvu, a detaljnija analiza novog prijedloga Zakona je u izradi, s obzirom da su mnogi novi prijedlozi u Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi diskutabilni, navode iz SHU-a.

Izdvojeni članak
Učitel

Država ne da nastavnicima da nakon 65. rade u školi: ‘Cjelodnevna bi mogla doliti ulje na vatru’

I u drugim javnim službama postoje slične kazne

Ako ova izmjena Zakona prođe u ovom obliku i uvedu se novčane kazne za učitelje, nastavnici svakako neće biti jedini državni službenici čiji se propusti u radu kažnjavaju novčano. Primjerice, Zakon o liječništvu predviđa novčane kazne liječnicima od 5.000 do 10.000 kuna, za niz prekršaja. Taj iznos liječnik može platiti ako ne prijavi da je smrt ili ili tjelesna ozljeda osobe nastala nasilnim putem, kao i kada posumnja da je kod djeteta zdravstveno stanje ugroženo zapostavljanjem ili zlostavljanjem. Ista kazna liječnike očekuje u slučaju da ne poštuju obvezu čuvanja liječničke kazne, ako uskrate pružiti liječničku pomoć ili ako, među ostalim, neispravno vode i čuvaju medicinsku dokumentaciju.

Još jedan primjer su policajci, odnosno njihov Zakon o policiji. Policajci za lakše povrede dužnosti mogu dobiti novčanu kaznu do deset posto od posljednje plaće koja im je isplaćena za puni mjesec proveden na radu. Ta kazna penje se na do 20 posto od plaće koja im je isplaćena za puni mjesec proveden na radu, na vrijeme od jednog do šest mjeseci, za teže povrede službene dužnosti.

Lakša povreda zbog koje policajci plaćaju novčanu kaznu bila bi kašnjenje na posao, napuštanje radnog prostora za vrijeme radnog vremena bez odobrenja nadređenih ili, među ostalim, neuljudan odnos prema strankama i suradnicima za vrijeme radnog vremena. Težu povredu kod policajaca čine neizvršavanje ili nemarno izvršavanje službenih obveza, neopravdano odbijanje izvršavanja radnih obveza, nedolično ponašanje u službi ili van službe i slično.

Inače, javna rasprava oko izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju otvorena je samo do 22. studenog, a priključiti joj se možete ovdje.