Pretraga

Ništa od 13. plaće u školama, Vlada ne pristaje ni na povećanje osnovice za javne službenike

A- A+

U utorak su nastavljeni pregovori oko novog Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službenike, koji, između ostaloga, uređuje i materijalna prava oko 70.000 zaposlenika u školstvu. Među glavnim zahtjevima sindikata onaj je za povećanjem osnovice plaće za javne službenike, kao i 13. plaća. No Vlada ne pristaje niti na jedan od ta dva zahtjeva.

Prosvjed nastavnika 25. 11. 2019.| foto: srednja.hr

Novi Temeljni kolektivni ugovor za javne službenike, što obuhvaća i oko 70.000 zaposlenika u školstvu, još uvijek nije potpisan. Predstavnici sindikata i Vlade u utorak su se ponovno sastali, a Vlada u ovom trenutku odbija njihova dva glavna zahtjeva – onaj za povećanjem osnovice i za isplatu 13. plaće.

Vlada je odbila dva glavna prijedloga sindikata

– Vlada je spremna pregovarati samo o korekciji dvaju materijalnih prava: sistematskih pregleda i naknade za prijevoz. Vlada odbija zahtjev za isplatom 13. plaće i Vlada ne želi da rezultat pregovora bude povećanje postojeće osnovice za izračun plaće. I dok se prvo i drugo, a možda i treće moglo očekivati, sveopće je zgražanje i negodovanje izazvao Vladin stav da ne dođe do povećanja osnovice plaće. Nisu pomogla ni uvjeravanja Vilima Ribića iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog školstva da rješenja iz TKU-a trebaju zaustaviti iseljavanje iz Hrvatske, da Vlada treba nastaviti s provođenjem rješenja koja dovode do porasta cijene rada, da je 13. plaća institut koji može probuditi optimizam, piše u izvještaju Sindikata Preporod kojeg potpisuje predsjednik tog sindikata, Željko Stipić.

Prema istom izvještaju Stipe Mamić, državni tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, izjavio je da Vladin prijedlog ne treba iščitati kao trajno odustajanje od povećanja osnovice, nego bi se o porastu osnovice sa sindikatima pregovaralo nakon što se potpiše TKU. Ministar Zdravko Marić nakon sastanka je rekao kako će se o povećanju osnovice za ovu godinu još razgovarati.

– Mislim da smo s naše strane bili uvijek maksimalno otvoreni i transparentni. Što se tiče temeljnog kolektivnog ugovora, uz zadržavanje postojećih materijalnih prava u ugovoru, otvoriti razgovore o povećanju naknada koje se odnose na sistematske preglede, troškove prijevoza. Kao i svih godina, postojeći temeljni ugovor koji je istekao prije četiri godine. Sami znamo da je ova Vlada u nekoliko navrata korigirala osnovicu svih državnih i javnih službi. Pojedine djelatnosti su imali povremena povećanja. Kad se sve to zbroji ne govorimo o malom povećanju plaća koje se radilo paralelno s postojećim kolektivnim ugovorom. Na tom tragu došlo je s naše strane mišljenje da se u sljedećih nekoliko dana i tjedana, dok postoje rokovi, fokusiramo na prijevoz, sistematski pregled, a da o osnovici nastavimo i dalje razgovarati. Koji će modus biti, to ćemo još vidjeti, rekao je Marić, prenosi HRT.

Izdvojeni članak
nastavnica na faksu razgovara sa studenticom

Novi podaci: Na faksu je više nastavnica, ali muški kolege imaju viša zvanja i veće plaće

Novi sastanak krajem siječnja

Dio sindikalista izrazio je nezadovoljstvo prijedlogom da se Temeljni kolektivni ugovor potpisuje bez povećanja osnovice, a drugi su tijekom sastanka zahtijevali da Vladina strana pred sindikate izađe s ponudom koja će uvažiti rast inflacije i troškova života.

– Vilim Ribić povezuje nastavak odlaska iz Hrvatske najboljih kadrova ukoliko se ne izađe ususret sindikalnim zahtjevima. Matija Kroflin, iz Sindikata znanosti i visokog školstva, upozorava da će rast plaća u privredi, uz istovremeno zadržavanje plaća u javnom sektoru na postojećoj razini, dovesti do odljeva kadrova iz javnih službi u gospodarstvo. Sanja Šprem otklanja mogućnost da potpisivanja TKU-a bude bez povećanja osnovice plaće, piše u izvještaju kojeg je objavio Sindikat Preporod.

Sljedeći bi se sastanak sindikalista i predstavnika Vlade trebao održati 25. siječnja.