Pretraga

Sindikati traže rast osnovice plaće za 15%: Žele i veću božićnicu te ugovaranje uskrsnice

A- A+

Sindikati javnih službi, što obuhvaća i one u školstvu, u četvrtak su s predstavnicima strane Vlade održali davno dogovoreni sastanak oko potpisivanja dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru. Zatražili su povećanje osnovice plaće za 15 posto. Otvorena je i tema povećanja božićnice na 300 eura, te ugovaranje novog prava, uskrsnice od 300 eura.

Prosvjed zaposlenika škola 2019.

Prosvjed zaposlenika škola 2019. | foto. srednja.hr

Za razliku od niza dosadašnjih pregovora sindikata i Vlade, sindikati javnih službi već su na prvom sastanku oko dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru iznijeli svoju ponudu oko povećanja osnovice plaće.

Sindikati već na prvom sastanku iznijeli zahtjev: Traže povećanje osnovice od 15 posto

– Zatražili smo rast osnovice od 15 posto. Smatramo, s obzirom na to da će Vlada predložiti rast minimalne plaće za 15 posto od iduće godine, da je onda opravdano zahtijevati za sve njene zaposlenike takav rast osnovice. Dakle, ako se zakonom nameće potreba rasta plaće svim privatnim poslodavcima od 15 posto, onda bi Vlada takav rast trebala osigurati i svojim zaposlenicima, izjavio je nakon sastanka u Ministarstvu rada Matija Kroflin, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, prenosi HRT.

Navodi i da je ovaj zahtjev proizašao iz zaostajanja za kretanjem plaća u privredi te da je interes sindikata, s obzirom na to da je iduća godina izborna i da će teško otvarati nove pregovore, da s tim povećanjem nadoknade i rast plaća u privredi u idućoj godini.

– Inflacija će i ove godine biti nekakvih osam posto, iduće godine vjerojatno otprilike tu negdje. Naš ključni problem je da se svi u sustavu susrećemo s nekonkurentnom cijenom rada u odnosu na kretanje plaća u privredi i to u svim resorima. I stoga je naš orijentir kretanje tih prosječnih plaća u privredi. I ne želimo kao sindikati dopustiti da taj naš rast permanentno zaostaje za kretanjem plaća u ostalim segmentima ovog društva, navodi Kroflin.

Izdvojeni članak
učionica u mraku

Koliko prosječno zarađuju učitelji i nastavnici? Ovo su njihove plaće za srpanj 2023.

Otvorena je i tema ostalih materijalnih prava, uključujući i uskrsnicu

Odgovor koji su dobili od strane vladajućih je da je njihov zahtjev prevelik i neopravdan i da će se dio pitanja rješavati kroz Zakon o plaćama. No Kroflin kaže – sindikati ne znaju ni hoće li on uopće biti donesen, kao ni kakav će učinak zakon imati na plaće.

– Nemamo nikakav uvid u novi sustav koeficijenata koji bi trebao generirati tu novu razinu plaća, tako da nama taj argument nije prihvatljiv, rekao je Kroflin.

Na današnjem su sastanku otvorene i teme ostalih materijalnih prava. Sindikati su zatražili povećanje božićnice na 300 eura, koliko iznosi regres, budući da su ti iznosi oduvijek izjednačeni. Traže i ugovaranje novog materijalnog prava, uskrsnice, isto u visini od 300 eura i povećanje jubilarne nagrade na 250 eura te povećanje dara za djecu na 150 eura. Novi sastanak održat će se 9. listopada.

Izdvojeni članak
učiteljica pred pločom na nastavi, učenici ju slušaju iz školskih klupa

Pogledajte kako su se povećavale prosječne plaće učitelja od štrajka 2019. godine do danas

Šprem: Premijer će se morati uključiti u pregovore

Kako prenosi HRT, Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, istaknula je da je svima u interesu poboljšanje materijalnog položaja svih zaposlenih u javnom sektoru.

– S obzirom na dosadašnja iskustva definitivno će premijer Plenković morati biti uključen u pregovore, poručila je Šprem dodajući da je bitno da sada odmah pregovaraju za kompletnu 2024. godinu.

Istaknula je kako sindikati nisu ni očekivali da će danas od Vlade dobiti reakciju i prijedlog.

– Da bi mi ubrzali pregovore, jasno smo definirali svoje zahtjeve i ušli spremno u pregovore. Nama je u interesu stvar ubrzati na korist svih zaposlenika, rekla je Šprem za HRT.

Prema posljednjim podacima koje je objavila srednja.hr, prosječna plaća nastavnika u osnovnoj školi je 1.251 eura, dok nastavnici u srednjim školama mjesečno prosječno zarađuju 1.287 eura, a detaljnije podatke za srpanj možete doznati na poveznici. Također, nedavno smo objavili analizu kretanja rasta prosječnih plaća nastavnika od štrajka 2019. do danas.

Copy link
Powered by Social Snap