Pretraga

Hoće li pasti dogovor oko povećanja plaća u javnoj službi? Vlada ima novu ponudu, evo što je na stolu

A- A+

Nova ponuda Vlade sindikatima javnih službi, što obuhvaća i one u školstvu, je pet posto povećanja osnovice te ugovaranje uskrsnice od 100 eura, kao i dodatno povećanje kroz nadolazeće promjene uredbe o koeficijentima. Sindikati su tražili i ‘osigurač’ – ako se uredba o koeficijentima ne donese do 1. ožujka, išlo bi se u nove pregovore o visini osnovice. Do utorka u podne sindikati bi trebali dati mišljenje o ovoj ponudi.

plaća

Foto: srednja.hr/Unsplash

Završen je još jedan sastanak sindikata i Vlade javnih službi, a čija je glavna tema dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru kojim bi se povećala osnovica plaće.

Vlada nudi rast osnovice od pet posto

Kako prenosi HRT, nova Vladina ponuda uključuje povećanje osnovice za pet posto s isplatom u studenom, ugovaranje uskrsnice na 100 eura te dodatno povećanje kroz koeficijente.

– To znači da bi postojeća osnovica od 902 eura narasla na 947 eura ili u prijevodu 45 eura. Jednako tako predložili smo veću božićnicu s 232 eura na 300 eura. Predstavili smo i jednim i drugim reprezentativnim sindikatima što mogu očekivati od porezne reforme s 1. siječnjem, također uvećane plaće velikog broja naših državnih i javnih službenika. Tu je i novo pravo uskrsnica od 100 eura, kazao je ministar Marin Piletić nakon sastanka, prenosi HRT.

Sindikati su tražili i ‘osigurač’ – ako uredba o novim koeficijentima ne bude donesena do 1. ožujka 2024., ako se neće vidjeti njeni rezultati, onda se ide u pregovore o visini osnovice. Podsjetimo, na prošlom sastanku sindikata javnih službi i Vlade, Vlada je sindikatima ponudila povećanje osnovice plaće za tri posto na idućoj plaći i dodatno povećanje od 14 posto kroz nove koeficijente. Tada su nudili ugovaranje uskrsnice od 70 eura.

Izdvojeni članak
Sindikat znanosti na prosvjednom skupu ‘Mladi u znanosti – visokoobrazovani, nisko plaćeni‘ s transparentima

Mladi znanstvenici prosvjedovali: ‘Država je očito bolja u tome da ulaže u beton i cigle, nego u ljude’

Sindikati se o novoj ponudi trebaju izjasniti do utorka

Do utorka u 12 sati bi sindikati trebali dati svoje mišljenje o novoj Vladinoj ponudi, a ako ona bude odbijena pregovori se nastavljaju.

– Vlada nam je maloprije prezentirala da slobodno koristimo podatak da će uredbe o koeficijentima u prosjeku, nekom značajno niže ili više, rasti nakon korekcije osnovice oko 12 posto. To ne znači da će svi zaposlenici u obrazovnom sektoru dobiti 12 posto veću plaću. Netko će dobiti pet posto više, netko 14 posto više, izjavila je nakon sastanka predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u školama, Nada Lovrić, prenosi HRT.

Pojasnila je da će se središnji odbor sindikata donijeti ocjenu treba li se ići na sindikalni referendum. Ako odluči da se na referendum ide, onda će se on provesti u ponedjeljak i utorak prijepodne. Podsjetimo, nedavno smo objavili koliko su iznosile plaće u osnovnim i srednjim školama nakon posljednjeg povećanja ovog ljeta, a analizirali smo i rast plaća od velikog štrajka u 2019. godini.

Copy link
Powered by Social Snap