Pretraga

Vlada iznijela svoju ponudu sindikatima: Ništa od dogovora oko povećanja plaća

A- A+

Na novo sastanku sindikata javnih službi, što obuhvaća i one u prosvjeti, Vlada je sindikatima ponudila povećanje osnovice plaće za tri posto na idućoj plaći i dodatno povećanje od 14 posto kroz nove koeficijente. Sindikati na to nisu pristali. Pregovaračka strana Vlade prihvatila je zahtjev sindikata da se poveća božićnica za ovu godinu te da umjesto 232 eura iznosi 300 eura. Sindikati traže i ugovaranje uskrsnice u istom iznosu, no iz Vlade su im ponudili iznos od 70 eura.

plaće_prosvjed_pregovori

Foto: srednja.hr

Ovog ponedjeljka održan je novi pregovarački sastanak vlade i predstavnika sindikata javnih službi, a tema je potpisivanje dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru, koji uređuje i prava zaposlenika u školama i na fakultetima. Do dogovora nije došlo.

Što je sve Vlada stavila na stol?

Naime, kako prenosi HRT, pregovarački odbor Vlade sindikatima je ponudio povećanje osnovice plaće za tri posto i to za sljedeću plaću. A onda bi u sljedećoj godini plaće. ali kroz nove koeficijente, rasle za 14 posto. Vlada je pristala i na ugovaranje uskrsnice, ali predlaže da ona iznosi 70 eura. Podsjetimo, sindikati su zatražili povećanje osnovice plaće za 15 posto, a traže i ugovaranje uskrsnice od 300 eura. Jedini zahtjev koji su vladajući zapravo prihvatili jest da se praste božićnica za ovu godinu s 232 eura na 300 eura, koliko iznosi i regres. Sindikati su dobili i negativan odgovor na zahtjev da dar za djecu raste sa 100 na 150 eura.

Kako je nakon sastanka rekao ministar rada Marin Piletić, prenosi HRT, sindikalnu stranu upoznao je s namjerom donošenja Zakona o plaćama koji bi trebao biti na dnevnom redu Vlade i Sabora sljedeći mjesec. Nakon toga bi uslijedilo i donošenje uredbi za državne i javne službe.

– Naše socijalne partnere upoznali smo s fiskalnim učincima i procjenom troška tih uredbi, kojima bi se izdvajanje za plaće povećalo za dodatnih 850 milijuna eura, odnosno preračunato u odnosu na broj službenika povećanje plaća za gotovo 14 posto, rekao je Piletić.

Ipak, priznaje, povećanje kroz koeficijente ne znači da će za svih 238.000 službenika rasti 14 posto s obzirom na to, objasnio je, da je zajednički stav i sindikata i Vlade da kroz nove uredbe odnosno nove koeficijente treba provesti ujednačavanje po principu ‘jednak posao – jednaka plaća’, kako bi se, naveo je Piletić ispravile ‘određene nepravde akumulirane u sustavu javnih plaća’.

Izdvojeni članak
učiteljica pred pločom na nastavi, učenici ju slušaju iz školskih klupa

Pogledajte kako su se povećavale prosječne plaće učitelja od štrajka 2019. godine do danas

Stipić: Koeficijenti se donose uredbom za koju ne treba postojati dogovor

Od školskih sindikata izjavu je za HRT dao Željko Stipić iz Sindikata Preporod koji ističe da je primarni interes da se plaće povećaju kroz osnovicu za koju moraju biti suglasni svi potpisnici TKU-a.

– Osnovica jest sastavni dio kolektivnog ugovora, ona je nepromjenjiva bez volje dviju strana, što se ne može reći za koeficijente koji se donose uredbom i koji ‘kako došli, tako prošli’. Dakle, postoji mogućnost da ova ili neka druga Vlada u slučaju krize ili nekih promijenjenih okolnosti zapravo kroz koeficijente opet na neki način degradira cijenu našega rada, rekao je Stipić, prenosi HRT.

Dodao je da su spremni za novi krug pregovora te da je sindikatima obećano da će kroz dva tjedna imati prvi nacrt uredbe o koeficijentima, gdje će ‘vidjeti što se to točno tamo predviđa’.

Podsjetimo, nedavno smo objavili koliko su iznosile plaće u osnovnim i srednjim školama nakon posljednjeg povećanja ovog ljeta, a analizirali smo i rast plaća od velikog štrajka u 2019. godini.