Pretraga

Ništa od dogovora oko povećanja plaće: Poznata ponuda Vlade i zahtjev sindikata, dosta se razlikuje

A- A+

Nakon što prošloga tjedna nije došlo do dogovora sindikata javnih službi i predstavnika Vlade, a ni jedna strana nije iznijela svoje ponude za povećanje osnovice javno, ovog četvrtka održani su novi pregovori. Do dogovora nije došlo, ali će sindikati javnih službi, što uključuje i obrazovne, jednu od dvije ponude Vlade dati na izglasavanje članstvu. Nakon korigiranja ponuda od prošlog sastanka, sindikati sada traže ukupnu povišicu od 13 posto, dok im Vlada nudi ukupno šest.

Prosvjed nastavnika 25. 11. 2019.| foto: srednja.hr

Proljetos je prilikom potpisivanja Temeljnog kolektivnog ugovora za zaposlenike javnih službi, što uključuje i one u školstvu, dogovoreno da će osnovica plaće rasti za četiri posto, s time da su za ovu jesen zakazani novi pregovori. Treći krug odvio se danas, ali ni ovog četvrtka nije pao dogovor.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, predstavnici Vlade ponudili su danas sindikatima dvije opcije rasta osnovice plaća. Prva uključuje jednokratan dodatak od 1.250 kuna i rast osnovice za četiri posto od 1. prosinca. Druga ponuda vladinih pregovarača je četiri posto rasta osnovice od 1. listopada te dva posto od 1. travnja iduće godine. S druge strane, sindikati traže osam posto od 1. listopada i još pet posto od 1. siječnja.

Izdvojeni članak

Drugi sastanak oko povećanja plaća: ’11 postotaka razlikuje Vladinu ponudu i zahtjev sindikata’

Jutarnji piše kako su sindikati javnih službi prvu ponudu s energetskim dodatkom odbili. O drugoj Vladinoj (četiri + dva posto na osnovicu) će provesti referendum među članstvom. U slučaju odbijanja ponude, pokreće se postupak mirenja te se intenzivira priprema za sindikalne akcije kao što su štrajk ili prosvjed.

Prošlotjedni zahtjev sindikata, doznao je Jutarnji, iznosio je 15 posto povišice od 1. listopada, koja bi se ‘prelila‘ i na iduću godinu. Ponuda Vlade bila je daleko manja – prošli put su nudili povećanje samo za četiri posto od 1. listopada. Nakon korigiranja sindikati sada traže ukupnu povišicu od 13 posto, dok im Vlada nudi ukupno šest. Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama za Jutarnji je rekla da naslućuju kako će ponuda Vlade od četiri u ovoj i dva posto u idućoj godini – biti odbijena. Ističe, kako je razlika u ponudi Vlade i zahtjevu sindikata ogromna.

– Svi su svjesni realnog pada kupovne moći zaposlenika javnih službi, no sindikati moraju učiniti sve da taj pad bude što manji. Kupovna moć naših članova, kao i drugih građana, pada, pri čemu drugim zaposlenicima u Hrvatskoj plaće nominalno rastu, dok naše stagniraju, rekla je Lovrić za Jutarnji list.