Pretraga

Drugi sastanak oko povećanja plaća: ’11 postotaka razlikuje Vladinu ponudu i zahtjev sindikata’

A- A+

Nakon prvog sastanka sindikata i Vlade, koji se održao prošlog tjedna i gdje niti jedna strana nije na stol stavila svoje prijedloge oko povećanja osnovice plaće u javnim službama što obuhvaća i prosvjetne radnike, ovog je četvrtka održan i drugi pregovarački sastanak gdje je svaka strana iznijela svoje ponude. Iako je dogovoreno kako se još neće izlaziti u javnost s detaljima, Sindikat Preporod objavio je bilješku sa sastanka gdje su naveli kako je razlika između ponude sindikata i Vlade oko 11 postotaka.

Foto: Screenshot RTL

Nakon drugog pregovaračkog sastanka sindikata i Vlade dogovoreno je kako se s detaljima za sada neće izlaziti u javnost, ali poznato je kako su obje strane sada stavile svoje ponude na stol, što je izostalo na prvom sastanku koji se održao prošlog tjedna. Sindikati traže usklađivanje plaća s inflacijom za ovu godinu i povećanje plaće za iduću godinu u javnim službama, što obuhvaća i zaposlenike u školstvu, na institutima i na fakultetima.

– Sa strane Vlade su došla dva prijedloga. Jedan je bio konkretno povećanje u određenom postotku, a drugi prijedlog je bio da se isplati jednokratan dodatak u određenom iznosu koji bi pokrio ove inflatorne pritiske, a onda da se razgovara o povećanju u određenom postotku također od sljedeće godine. Razmatramo razne opcije i naišli smo na razumijevanje, na konstruktivnu suradnji i dijalog sindikalnih predstavnika, rekao je nakon sastanka za medije ministar financija Marko Primorac, a prenosi RTL.

‘Ne bude li pomaka, teško ćemo doći do kompromisa’

Idući sastanak zakazan je za idući četvrtak, 6. listopada gdje sindikati očekuju konkretnije dogovore s obzirom na to da zahtijevaju povećanje plaća već od idućeg mjeseca.

– Naravno da je sindikalna funkcija osigurati rast plaća i za narednu godinu, jer predmet prigovora nije osnovica u 2022. godini, nego i osnovica u 2023. godini. Očekujemo da sljedeći puta Vlada sve argumente sindikalne strane dane na ovom sastanku pokuša uvažiti. Ne bude li pomaka, teško ćemo doći do kompromisa, rekla je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Izdvojeni članak

Završen prvi sastanak Vlade i sindikata oko plaća: Ni jedna strana nije iznijela svoju ponudu

‘Neshvatljivo je da Vlada nudi povišicu osnovice koja je značajno manja od inflacije’

Sindikat Preporod objavio je bilješku s drugog sastanka i istaknuo konkretnije stvari koje su se događale, odnosno da su polazišne pozicije obiju strana još poprilično udaljene.

– Malo konkretnije to znači da 11-postotaka razlikuje Vladinu ponudu i zahtjev sindikata. Za vrijeme stanke sindikati su neznatno korigirali prvotni zahtjev. Kako su predstavnici Vlade ostali pri svojoj ponudi, nije imalo smisla dalje izlaziti s argumentima, naveli su iz Preporoda.

Željko Stipić iz Preporoda prije stanke se osvrnuo na ‘višemjesečno obezvrjeđivanje svibanjske osnovice kroz utvrđenu mjesečnu inflaciju od svibnja do listopada’.

– Neshvatljivo je da Vlada sindikatima nudi povišicu osnovice koja je značajno manja od priznate inflacije, što u stvari znači da se realna vrijednost postojeće osnovice vraća na iznos osnovice iz lipnja 2020. godine, istaknuo je Stipić na sastanku.

Izdvojeni članak
Prosvjed za vrijeme štrajka 2019.|

Nastavnički sindikati o pregovorima: ‘Treba biti povećana već rujanska plaća koja se isplaćuje listopadu’

Idući tjedan treći krug pregovora

Još i prije nego su sindikati iznijeli svoje zahtjeve uslijedio je niz javljanja s jedne i s druge strane.

– Od Katarine Litre iz Državnog zavoda za statistiku saznali smo da rast plaća u javnim službama manje zaostaje za rastom plaća u gospodarstvu i da sindikati trebaju imati u vidu porast plaća od 2017. godine. Matija Kroflin iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Sanja Šprem su podatke DZS-a osporili argumentom o neusporedivosti podataka zbog visokog postotka radnika s VSS-om upravo u javnim službama. Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja upozorio je predstavnike Vlade na odlazak najkvalitetnijih kadrova iz javnih službi upravo zbog preniskih plaća. Na preveliku razliku između visine inflacije i rasta osnovice na godišnjoj razini upozorila je Nada Lovrić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.Vezano uz pronalaženje novca za udovoljavanje sindikalnom zahtjevu, Vilim Ribić je istaknuo različite mogućnosti, od poreza firmama na ekstraprofite do poreza na nekretnine, stoji u bilješkama Sindikata Preporod.

Na kraju je Stipić ponovio prijedlog da bi se u pregovore trebao što prije uključiti i predsjednik Vlade jer, kako je rekao, dosadašnja iskustva uče ih da će se bez najodgovornije osobe u državi teško pronaći nekakav dogovor. Hoće li se to i ostvariti saznat ćemo na trećem krugu pregovaračkog sastanka idućeg tjedna.