Pretraga

Njemački RTL: Kakvog smisla imaju stroge mjere u školi, kad djeca putuju pretrpanim busevima?

A- A+

Počela je škola u Njemačkoj, a u Berlinu je dva tjedna nakon početka nastave nekoliko stotina učenika u izolaciji jer su bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Ipak, njemački roditelji sada upozoravaju da se unatoč strogim mjerama distanciranja u školama, učenici na putu do škole ne mogu držati tih mjera. Njemački RTL pita se koja je onda uopće njihova svrha.

screenshot: RTL

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je pozvala Nijemce da poštuju epidemiološka pravila kako bi sebi se suzbila pandemija koronavirusa te kako bi škole mogle ostati otvorene.

Izdvojeni članak
radovan fuchs, u pozadini učionica

Objavljene upute za novu školsku godinu: U jednom slučaju maske će biti obavezne

No najmanje 41 škola u Berlinu prijavila je da su učenici i nastavnici, dva tjedna nakon što su škole ponovo otvorene u glavnom gradu, zaraženi koronavirusom, javlja Berliner MorgenPost.

U Berlinu inače ima 825 škola, što će reći da je djelomično zatvoreno blizu 5 posto škola. U samoizolaciji je dio učenika i nastavnika.

Međutim, valja napomenuti kako obrazovanje u Njemačkoj nije jedinstveno, već svaka od 16 saveznih država ima svoju vlastitu obrazovnu politiku. Razlikuju se čak i po obvezama o nošenju maski – one su u nekim državama obvezne, a u nekima ne.

Roditelje, međutim, brine novi problem. Njemački RTL objavio je kako im se javljaju roditelji koji upozoravaju na pretrpane autobuse kojima učenici putuju do svojih škola.

– Ne može se dovoditi u pitanje sigurnosnu udaljenost od 1,5 metara, dramatično im je rekla jedna majka.

Pitaju se od kakve su koristi strogi propisi u školama, ako ih se ne poštuje na putu do škole?! Ipak, valja napomenuti da su u busevima, kako je vidljivo iz njihova priloga, maske obavezne te da ih učenici, odnosno putnici, uredno nose.

screenshot: RTL

Kako su danas rekli u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, hrvatski učenici neće morati nositi maske u razredu, ako će postojati uvjeti da se drže razmaka od 1,5 metara za više razrede osnovnih i 2 metra za učenike srednjih škola. Dakle, ili razmak ili maske.

Predstavljanje uputa pogledajte u videu na našem YouTube kanalu:

A kako javlja Index, učenici u Grčkoj morat će nositi maske. Ministrica obrazovanja Niki Kerameus najavila je da nastava počinje 7. rujna, ali je moguće i da krene kasnije. U tamošnjim razredima neće biti više od 17 učenika.

Sudjelujte u anketi: