Pretraga

Objavljena lista 606 najboljih nastavnika u Hrvatskoj: Doznajte je li među njima neki vaš

A- A+

Svojom stručnošću, metodama i uzornim radom unapređuju nastavni proces poučavanja i odgojno-obrazovni sustav u cjelini. Riječ je o 606 nastavnika, odgojitelja, učitelja i stručnih suradnika koji će 4. listopada biti promovirani u zvanje mentora i savjetnika, a njihova imena objavila je danas Agencija za odgoj i obrazovanje.

foto: Anton Mezulić| www.srednja.hr

Najbolji nastavnici imaju mogućnost napredovanja u viša zvanja mentora, savjetnika i odnedavno višeg savjetnika.

Izdvojeni članak

Za srednja.hr piše EU povjerenik za obrazovanje: Ostvarenje uspješnog europskog prostora obrazovanja – uloga nastavnika

Promocija uoči Dana učitelja

Riječ je o odgojno-obrazovnim djelatnicima koji svojom stručnošću, pedagoškim metodama, uzornim radom i trajnim stručnim usavršavanjem unapređuju nastavni proces poučavanja i odgojno-obrazovni sustav u cjelini.

U posljednjem krugu u zvanje mentora i savjetnika promovirano je čak 606 odgojno-obrazovnih djelatnika, čija je imena danas objavila Agencija za odgoj i obrazovanje. Nova promocija održat će se dan prije obilježavanja Dana učitelja, 4. listopada u 11 i 13 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Čitavu listu promoviranih možete vidjeti u nastavku. *napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.21 MB]

Tko može biti mentor i savjetnik?

Prema novom Pravilniku Ministarstva, u zvanje mentora mogu napredovati odgojno-obrazovni radnici koji u školama obavljaju poslove učitelja, nastavnika, odgajatelja, ravnatelja ili stručnog suradnika najmanje pet godina. Uvjet je i položen stručni ispit re kontinuirani profesionalni razvoj u trajanju od najmanje 100 sati u posljednjih pet godina.

Izdvojeni članak

Poznata imena 31 najboljeg znanstvenika u RH: Provjerite je li vaš profesor među njima

Zvanje savjetnika viša je razina i u nju se biraju već spomenuti odgojno-obrazovni radnici čije je radno iskustvo najmanje deset godina, a prethodno su proveli pet godina u zvanju mentora. Također moraju imati položen stručni ispit te kontinuirani profesionalni razvoj u trajanju od najmanje 150 sati u posljednjih pet godina.

Uz to, za izbor u ova znanja vrednuju se aktivnosti nastavnika, primjerice, organizacija natjecanja, mentorstvo učenicima i studentima, sudjelovanja i održavanja predavanja i raznih radionica, rada u stručnim vijećima, objavljivanja stručnih radova te rada na unaprjeđenju škole i samog obrazovnog sustava. U oba zvanja nastavnici se biraju na pet godina. Promoviranjem u zvanje mentora i savjetnika, osim titule, nastavnici dobivaju i uvećanu plaću. No, istovremeno se povećavaju i njihove obaveze, pa će im tako dio radnog vremena od sada odlaziti za potrebe Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Postupak za napredovanje u zvanje pokreće se na zahtjev odgojno-obrazovnog radnika koje se upućuje agenciji nadležnoj za obrazovanje. Konačnu ocjenu donosi Povjerenstvo za napredovanje u zvanje koje se bira putem javnog poziva.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [281.69 KB]