Pretraga

Obrat u pregovorima oko plaća u javnim službama: Vlada sindikatima ponudila rast osnovice

A- A+

Nakon niza neuspješnih sastanaka sindikata i Vladajućih oko Temeljnog kolektivnog ugovora, danas su se stvari konačno pomaknule ‘s mrtve točke’. Iako je Vlada u početku ignorirala zahtjeve oko povećanja osnovice, danas je sindikatima ipak ponuđeno povećanje za dva posto. No, sinidkati traže četiri puta više.

Sindikalist Vilim Ribić | foto: Denis Gaščić/srednja.hr

Ovoga utorka održan je novi sastanak sindikata javnih službi i predstavnika Vlade oko Temeljnog kolektivnog ugovora za zaposlenike  u javnom sektoru. Njime se, među ostalim, uređuju i radna prava zaposlenika u osnovnom, srednjem i visokom školstvu.

Vlada je konačno popustila po pitanju osnovice, kako je otkrio Vilim Ribić, glavni tajnik Nezavisnog sindikata u znanosti i visokom obrazovanju. Index.hr prenosi da sindikati traže povećanje osnovice za četiri posto za prošlu godinu i onda u još dva navrata ove godine za dva posto. Vlada im je ponudila rast osnovice od samo dva posto.

– To su ljudi koji šalju naše ljude van u inozemstvo. Dobar dio sastanka smo se bavili ekscesom koji je napravio jedan državni tajnik, on je i ranije radio ekscese, ali možda nije primjereno da o tome govorim. Radi se o državnom tajniku s komentarima koji su bili neistiniti i lažni i onda smo na to potrošili vrijeme na sastanku. Mi smo tražili četiri posto 1. ožujka za prošlu godinu, onda dva posto 1. srpnja i dva posto 1. studenog, rekao je Ribić prenosi Index.hr.

Izdvojeni članak

Čelnica nastavničkog sindikata: ‘Morat će se razmišljati o razlici između člana i nečlana’

Novi sastanak zakazan je za idući tjedan.

Podsjetimo, povećanje osnovice bio je glavni, ali ne i jedini zahtjev sindikata javnih službi. Među ostalima, tražili su povećanje iznosa za sistematske, promjene u načinu podmirenja putnih troškova, povećanje dara za sv. Nikolu. Na prvim sastancima Vlada je odbijala uređivati novim ugovorom iznos osnovice te je prva ponuda bila nula posto.

– Vlada RH u ovom momentu mora shvatiti da ako im se da ako im se govori jasno i poručuje da RH ima novaca ima novaca, da izlazimo najbrže iz ekonomske situacije, da jako dobro stojimo, onda ne može očekivati da će ijednom zaposleniku u javnom sektoru biti prihvatljivo jedno veliko nula, rekla je nedavno čelnica Sindikata hrvatskih učitelja, Sanja Šprem.