Pretraga

Odlučeno tko će pregovarati sa sindikatima oko osnovice, ministar rada: ‘Želimo povećati plaće’

A- A+

Uskoro bi trebali započeti pregovori oko povećanja osnovica plaće u državnim i javnim službama, što obuhvaća i zaposlenike škola, fakulteta i znanstvenih instituta. Ove srijede Vlada je imenovala svoje predstavnike na pregovorima, a ministar rada Marin Piletić danas je rekao da će odmah nakon imenovanja uputiti poziv sindikatima. Ističe i da Vlada želi povećati plaće, ali da sindikati moraju imati na umu da je nedavno donesen paket mjera ‘veliki pritisak na proračun’.

Marin Piletić

Marin Piletić|foto: mirovina.hr

Nakon višemjesečnih pregovora vladajućih i sindikata konačno je proljetos potpisan Temeljni kolektivni ugovor za javne službe, koji, među ostalim, uređuje i materijalna prava zaposlenika škola, fakulteta i instituta.

Imenovani predstavnici Vlade na pregovorima

Glavni spor vodio se oko povećanja osnovice – sindikati su tražili povećanje od osam posto, ali je učinjen kompromis pa se osnovica povećala za četiri posto, s time da su za jesen, nakon turističke sezone zakazani novi pregovori. Sindikati su Vladi već početkom uputili službeni zahtjev za otvaranjem pregovora.

Datum još nije poznat, ali na današnjoj sjednici Vlade imenovani su članovi pregovaračkog odbora Vlade. To su: ministar rada Marin Piletić, ministar financija Marko Primorac, ministar zdravstva Vili Beroš, ministar obrazovanja Radovan Fuchs, ministar pravosuđa Ivan Malenica, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Njihovi zamjenici su: Dražen Opalić, pomoćnik ministra rada, Stipe Župan, državni tajnik u Ministarstvu financija, Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, Stipe Mamić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Olga Plazibat Novosel, p.o. glavna tajnica Ministarstva pravosuđa i uprave i Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija.

Izdvojeni članak

Sindikati reagirali na mjere Vlade: ‘Ne možete zanemarivati liječnike, znanstvenike, učitelje…’

Ministar rada: ‘Želimo povećati osnovicu plaće’

Ministar rada Marin Piletić gostovao je jutros u emisiji Hrvatskog radija ‘A sada Vlada’, gdje je, među ostalim, bilo riječi i o nadolazećim pregovorima.

– Želimo reagirati i povećati osnovicu plaće i u državnim i u javnim službama prateći situaciju i gospodarskog rasta i punjenje proračuna. S obzirom na jesenski paket veliki je pritisak na proračun, ali vjerujem da ćemo u pregovorima i dijalogu pronaći najbolje rješenje kojim bi pokazali da želimo povećati osnovicu, istaknuo je Piletić.

Podsjetimo, u četvrtak je Vlada donijela paket mjera zaštite od rasta cijena energenata i hrane, a iz Matice sindikata reagirali su uz poruku da su mjere dobre, ali ne i dovoljne te da se Vlada kao poslodavac treba pobrinuti za svoje radnike i povećati im plaće. Na pitanje koliko povećanje u ovom trenutku može podnijeti proračun, ministar Piletić odgovara:

– To u ovom trenutku još ne znamo. Znate da smo potpisali kolektivni i Temeljni kolektivni ugovor, povećanje osnovice iznosilo je četiri posto. Mi tu još uvijek nismo dobili službeni prijedlog sindikata. Nešto smo mogli primijetiti u medijima, ali ne znamo je li to stav pojedinca ili zapravo sindikata. Čim danas Vlada imenuje pregovaračke odbore mi šaljemo pozive i sjedamo za stol, kazao je Piletić za HRT.