Pretraga

Oglasio se i Sindikat hrvatskih učitelja: Bilo je tijesno, evo s kolikim je postotkom prihvaćena ponuda Vlade

A- A+

Kako smo ranije danas izvijestili, u dva sindikata u prosvjeti, Sindikatu hrvatskih učitelja i Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama, prihvaćena je ponuda Vlade za povećanjem osnovice plaće. Sindikat hrvatskih učitelja izvijestio je kako je ponudu Vlade prihvatilo 50,77 posto članova.

Sanja Šprem, predsjednica SHU-a|screenshot: YouTube

Sindikati mogu potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru oko povećanja osnovice plaće jer su dva sindikata u prosvjeti, Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, prihvatili posljednju ponudu Vlade. Iz Sindikata hrvatskih učitelja objavili su i rezultate izjašnjavanja među članovima, koji pokazuju da je o prihvaćanju ponude odlučila tanka većina.

Ponudu prihvatilo 50,77 posto članova SHU-a

– Referendumu je pristupio 17.991 član. Nevažećih glasova je bilo 58, što čini 0,32 posto glasova. Konačnu ponudu Vlade Republike Hrvatske nije prihvatilo 8.800 članova, što čini 48,91 posto članova koji su pristupili referendumu. Konačnu ponudu Vlade Republike Hrvatske su prihvatila 9.133 člana, što čini 50,77 posto članova koji su pristupili referendumu, navodi se u priopćenju Sindikata hrvatskih učitelja.

Referendum se u školama odvijao 27. i 28. listopada.

– Zahvaljujemo svim povjerenicima i njihovim zamjenicima koji su u ovako kratkom vremenu uspješno proveli referendum u svojim podružnicama, kao i članovima koji su sudjelovali u referendumu. Odluka članova Sindikata hrvatskih učitelja, koji jedini imaju pravo odlučivanja u ovom demokratskom postupku, je konačna, poručili su iz Sindikata hrvatskih učitelja.

 

Što je prihvaćeno?

Podsjetimo, ponudu Vlade jučer je odbilo članstvo prosvjetnog Sindikata Preporod, a dan ranije ona je odbijena i u Nezavisnom sindikatu znanosti i obrazovanja. U Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama, koji je ove nedjelje objavio rezultate referenduma, ponudu su prihvatila 4.044 člana odnosno nešto manje od 52 posto, a odbilo je 3.761 odnosno nešto više od 48 posto, dok su 34 listića bila nevažeća.

Ovime su ispunjeni kriteriji za potpisivanje dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru, budući da su ranije ponudu prihvatili sindikati u području zdravstva, socijalne skrbi te kulture.

Prihvaćanje ponude Vlade znači da će javnim službenicima, dakle i zaposlenicima škola i fakulteta, osnovica plaće biti uvećana za šest posto od 1. listopada i dva posto od 1. travnja 2023. Uz ovo povećanje osnovice rast će i božićnice za 2022. i 2023. s 1.500 kn na 1.750 kn, regres za 2023. s 1.500 kn na 1.750  kn i dar za djecu u ovoj i idućoj godini sa 600 kn na 754 kn. Prema dogovoru, u nove bi se pregovore sindikata i Vlade trebalo krenuti tek u rujnu 2023. godine. Ovime će se osnovica plaće u javnoj službi će se povećati za 377,17 kn te će iznositi 6.663,46 kn bruto. Nakon novog povećanja od dva posto od 1. travnja 2023. osnovica plaće u javnim službama rast će za 133,26 kn odnosno na 6.796,72 kn bruto.