Pretraga

Gotovo je: U dva sindikata u prosvjeti prihvaćena ponuda Vlade za rast osnovice plaće

A- A+

U dva sindikata u prosvjeti, Sindikatu hrvatskih učitelja i Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama, prihvaćena je ponuda Vlade za povećanjem osnovice plaće. Time je i zadovoljen uvjet za potpisivanje dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru.

Transparent s prosvjeda učitelja, 25. studenog 2019. | foto: srednja.hr

Novinar N1 televizije Elvir Mešanović prvi je doznao da je ponuda Vlade sindikatima za povećanjem osnovice plaća prošla na referendumu među članovima Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠ). Ponudu je jučer, podsjetimo, odbilo članstvo prosvjetnog Sindikata Preporod, a dan ranije ona je odbijena i u Nezavisnom sindikatu znanosti i obrazovanja.

Na referendumu je bilo ‘tijesno’

No, kako ju je dio sindikata u zdravstvu, socijali i kulturi ranije prihvatio, prolaskom ponude na referendumu SHU-a i NSZSŠ-a ispunjeni su kriteriji za potpisivanje dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru. Naime, prenosi N1 televizija, bilo je nužno imati zastupljena tri područja od pet koji pregovaraju za javne službe i više od 50 posto ukupnog članstva, čime su uvjeti zadovoljeni.

I dok iz Sindikata hrvatskih učitelja još nisu objavili rezultate referenduma, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić uputila je dopis članstvu. Kako je u njemu navedeno, o ponudi se izjašnjavalo 7. 820 članova srednjoškolskog sindikata. Ponudu su prihvatila 4.044 člana odnosno nešto manje od 52 posto, a odbilo je 3.761 odnosno nešto više od 48 posto, dok su 34 listića bila nevažeća.

Izdvojeni članak

Sindikat Preporod odbio ponudu Vlade: ‘Učitelji i nastavnici se ne prepoznaju u njoj’

Lovrić: ‘Očuvali smo snagu svojih članova i materijalne resurse za borbe koje nam tek predstoje’

– Zahvaljujem svim članovima Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama što su pristupili glasovanju u tako velikom broju i odredili se prema ponudi Vlade Republike Hrvatske. Da je u ovom trenutku ponuda odbijena do daljnjega bi se odgodila primjena materijalnih prava iz ponude Vlade Republike Hrvatske svim radnicima javnih službi iako je bilo vidljivo da je ponuda drugima u sustavu javnih službi prihvatljivija nego članovima obrazovnih sindikata. Isto tako značilo bi da će samo članovi sindikata iz obrazovanja sudjelovati u prosvjedima i štrajkovima kako bi izrazili ne samo svoje nezadovoljstvo plaćom već i svim problemima s kojima se susreću radeći u sustavu odgoja i obrazovanja Republike Hrvatske. Prihvaćanjem ponude očuvali smo snagu svojih članova i materijalne resurse za borbe koje nam tek predstoje kroz gransko kolektivno pregovaranje gdje imamo priliku voditi se samo vlastitim interesima i potrebom za poboljšanjem materijalnog statusa ali i borbe za zaštitu dostojanstva, za zaštitu digniteta struke zaposlenika obrazovnog sustava te preuzimati rizike samo za sebe kao što smo učinili u štrajku 2019., stoji u pismu kojeg je članstvu uputila Lovrić.

Podsjetimo, prihvaćanje ponude Vlade znači da će javnim službenicima, dakle i zaposlenicima škola i fakulteta, osnovica plaće biti uvećana za šest posto od 1. listopada i dva posto od 1. travnja 2023. Uz ovo povećanje osnovice rast će i božićnice za 2022. i 2023. s 1.500 kn na 1.750 kn, regres za 2023. s 1.500 kn na 1.750  kn i dar za djecu u ovoj i idućoj godini s 600 kn na 754 kn. Prema dogovoru, u nove bi se pregovore sindikata i Vlade trebalo krenuti tek u rujnu 2023. godine.

Prihvaćanjem ponude osnovica plaće u javnoj službi će se povećati za 377,17 kn te će iznositi 6.663,46 kn bruto. Nakon novog povećanja od dva posto od 1. travnja 2023. osnovica plaće u javnim službama rast će za 133,26 kn odnosno na 6.796,72 kn bruto.