Pretraga

Sindikat Preporod odbio ponudu Vlade: ‘Učitelji i nastavnici se ne prepoznaju u njoj’

A- A+

Jedan od triju osnovnoškolskih i srednjoškolskih sindikata koji sudjeluju na pregovorima s Vladom, Sindikat Preporod, odbio je posljednju ponudu Vlade za povećanje osnovice plaće od 1. listopada za šest i od 1. travnja 2023. za dva posto. Ponuda je odbijena nakon što je među članstvom proveden referendum u kojemu je 65 posto članova Preporoda bilo protiv ponude.

Foto: Denis Gaščić; srednja.hr

Sa 65,02 posto glasova članova ‘protiv’ i 35,66 posto ‘za’, prvi sindikat u srednjoškolskom i osnovnoškolskom sustavu, Sindikat Preporod, odbio je posljednju ponudu Vlade oko dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU). Podsjetimo, posljednja ponuda Vlade sindikatima javnih službi, što uključuje i one u školstvu jest da im se osnovica plaće poveća za šest posto od 1. listopada i dva posto od 1. travnja 2023.  Vlada je predložila i da se u rujnu 2023. krene u nove pregovore. Uz ovo povećanje osnovice sindikatima su ponudili povećanje božićnice za 2022. i 2023. s 1.500,00 kn na 1.750,00 kn, regresa za 2023. s 1.500,00 kn na 1.750,00 kn i dara za djecu u ovoj i idućoj godini s 600,00 kn na 754,00 kn.

Sindikat Preporod održao je i konferenciju za medije u Dubrovniku, odakle je predsjednik sindikata Željko Stipić poručio da ponuda zapravo znači smanjenje cijene njihovog rada te da je to neprihvatljivo, prenosi N1 televizija. Taj sindikat stoga neće potpisati dodatak TKU.

Izdvojeni članak
prosvjed nastavnika 25.11.2019.

Visokoškolski sindikat odbio ponudu Vlade: ‘Javni službenici dvije godine nose natproporcionalni teret krize’

– Ova priča između Vlade i sindikata koja traje već mjesec dana, privodi se kraju. Nažalost ne mogu odgovoriti hoće li u ponedjeljak biti ili neće biti dodatka jedan temeljnom kolektivnom ugovoru. Procedura u sindikatima je različita, ne znamo kakvo je stanje u obrazovnim sindikatima, a bez njih nema dodatka. To znači da ono što je premijer pompozno najavio, da je postignut dogovor sa sindikatima, da je to još upitno. Imamo volju članstva, prvi smo pokrenuli pojedinačno izjašnjavanje članstva kad su u pitanju kolektivni ugovori i tu nismo radili kompromis. Ponuda je odbijena jer se učitelji i nastavnici ne prepoznaju u njoj jer ta ponuda znači da ćemo i iduće godine imati smanjenje cijene našeg rada, rekao je, među ostalim, Stipić, prenosi N1.

Podsjetimo, od 11 sindikata jadnih službi za sada je uz Preporod ponudu odbio još samo Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja. Još uvijek se očekuju rezultati izjašnjavanja članova Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.