Pretraga

Otkrivamo misterij: Zašto u jeku štrajka novinari pišu o plaćama?

A- A+

Uloga je novinara pratiti priču sa svih strana. Upravo smo zato nakon toliko vijesti o sindikatima propitali i plaće učitelja. Jednostavno, to nam je posao. Jer javnost zaslužuje znati istinu, ma koliko to prazno zvučalo. I baš kao što nastavnici zaslužuju dostojanstvo, za koje neki smatraju da se dobiva novcem, zaslužuju ga i novinari. Počnimo s time da ih se ne napada jer rade svoj posao…

sanja šprem

Sanja Šprem računa prosječnu plaću u emisiji na HRT-u ‘Ima li što novo’ | screenshot HRT

Kako je ‘prosjećna plaća’ postala važnija od ‘prosječne plaće’? Zapitali su se iz Sindikata hrvatskih učitelja  nakon pravopisnog gafa svoje predsjednice?

Izdvojeni članak

Čelnica učiteljskog sindikata na televiziji ‘fulala’ č i ć: ‘Nisam imala naočale’

Sanja Šprem nasmijala je Hrvatsku svojom pravopisnom pogreškom pa se malotko više sjeća cifri koje je, gostujući na Hrvatskoj televiziji 9. rujna ispisala na ploči. A upravo su te brojke ono na što vam sada želimo ukazati pozornost.

Jer, upravo se ovih dana nekoliko puta, što javno, što putem društvenih mreža, kritiziralo novinare jer su objavili iznose plaća nastavnika.

Objavljujući te brojke, stajalište je mnogih komentatora na društvenim mrežama, a neslužbeno i stajalište samih sindikata, novinari su željeli diskreditirati štrajk.

Priču o iznosima plaća započeli su sindikalisti…

Izdvojeni članak

Nakon prosječnih, objavljujemo i iznose medijalnih plaća nastavnika, opet su preko 7.000 kn

Kritičari, međutim, često zaboravljaju kako je upravo predsjednica sindikata prva u javnosti iznijela podatke o, kako je navela, potplaćenosti prosvjednih djelatnika.

Ti se podaci, uspostavilo se kasnije, razlikuju od službenih podataka iz sustava centraliziranog obračuna plaća.

Predsjednica sindikata, istinabog, nikada nije rekla kako su brojke koje je u emisiji ‘Ima li što novo?’ pisala na ploči plaće učitelja. Bile su to brojke Državnog zavoda za statistiku koji, kako to već u Hrvatskoj biva, ne radi stvari detaljno koliko bi trebao.

prosječna plaća u Republici Hrvatskoj 6434,00 kn
prosječna plaća u obrazovanju 6766,00 kn
prosječna plaća u osnovnim školama 6395,00 kn
prosječna plaća u srednjim školama 6545,00 kn
prosječna plaća u visokom obrazovanju 9816,00 kn
primjer prosječne plaće u drugim javnim službama 7434,00 kn
primjer prosječne plaće u drugim javnim službama 8031,00 kn

izvor: Sindikat hrvatskih učitelja

Oni ne računaju prosjek plaće za pojedino zanimanje, već za pojedini sustav. Gospođa Šprem podatke je prikazala na takav način, što je kasnije i sama rekla, jer do prosječnih plaća učitelja nije uspjela doći, a uz to, činjenica je da se samim štrajkom sindikati ne žele izboriti samo za veće plaće učitelja, nego svih zaposlenika.

No, ako je sama predsjednica sindikata pričala o iznosima plaća, i ako se njoj vjerovalo, postavlja se pitanje zašto je problem ako se iznosima plaća bave novinari? Možda jer podaci, koje im je ministarstvo dostavilo iz sustava, baš ne idu na ruku onima koji štrajkaju. No, ostavimo to sada po strani.

Svatko ima pravo štrajkati, no ne mora napadati druge

Svatko ima pravo štrajkati, svatko ima pravo smatrati da je potplaćen i boriti se za veću plaću. Ipak, kada svojim štrajkaškim djelovanjem utječe na druge, primjerice na učenike, morao bi onda i reći kolika mu je zaista plaća. Pogotovo ako taj novac traže iz javnih sredstava.

I zaista, kada smo išli pisati o prosječnim plaćama, nije nam namjera bila napadati učitelje (niti nas je, kako neki tvrde, platila Vlada). No, osjetili su se prozvanim te se pozivali na medijalne plaće. Kad smo objavili medijalne plaće, opet su nas prozvali (možda jer je i taj iznos bio veći od očekivanog).

prosječna i medijalna plaća

Usporedba bruto i neto prosječne i medijalne plaće | foto: srednja.hr

Činjenica je, morate priznati, da nikada nismo napisali da su iznosi plaća učitelja veliki. Nikada. Samo smo ih objavili.

Za početak…

Uloga je novinara pratiti priču sa svih strana. Upravo smo zato, nakon toliko vijesti o sindikatima, propitali i plaće učitelja. Jednostavno, to nam je posao. Jer javnost zaslužuje znati istinu, ma koliko to prazno zvučalo. Učenike, roditelje pa i druge građane zanima zašto netko štrajka.

I baš kao što nastavnici zaslužuju dostojanstvo, za koje neki smatraju da se dobiva novcem, zaslužuju ga i novinari. Počnimo s time da ih se ne napada jer rade svoj posao…

_____________________________________________________________________________________

*komentar je stav autora