Pretraga

Ovaj hrvatski grad ide dobro utabanim stopama Rijeke i uvodi Građanski odgoj u osnovne škole

A- A+

Pozitivna iskustva Grada Rijeke iz uvođenja i provođenja Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti prepoznao je Grad Sisak i odlučio poći dobro utabanim stopama Rijeke. Gradonačelnici ovih dvaju gradova u ponedjeljak su potpisali Sporazum o suradnji na provedbi Građanskog odgoja i obrazovanja pa će tako i sisački osnovnoškolci imati priliku postati učenici-građani.

Sisačka gradonačelnica i riječki gradonačelnik na potpisivanju Sporazuma | Foto: sisak.hr

Pozitivna iskustva riječkog uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti za učenike petih i šestih razreda osnovne škole šire se Hrvatskom. Grad Sisak prepoznao je riječki model i odlučio ga kao izvannastavnu aktivnost provoditi u osnovnim školama čiji je osnivač Grad Sisak.

Obersnel: Oni kojima šaljemo poruku o potrebi provođenja Građanskog odgoja, ne žele to slušati

Izdvojeni članak

Rijeka predvodnica građanskog odgoja: Učenici oduševljeni gradivom, tražili veću satnicu i deblju knjigu

U ponedjeljak su gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel potpisali Sporazum o suradnji kojim će Grad Rijeka bez naknade ustupiti Gradu Sisku materijal priručnika namijenjenog učenicima petih i šestih razreda osnovne škole te popratne materijale namijenjene učiteljima.

– Interes za provođenje ovog programa postoji u Istarskoj županiji i nekim drugim gradovima. Nije potrebno naglašavati zašto je ovaj program važan, no oni kojima šaljemo poruku o potrebi njegova provođenja, ne žele to slušati. Građanski odgoj ne ugrožava niti jedan drugi predmet u kurikulumu, jer se ono čime se Građanski odgoj bavi ne nalazi niti u jednom nastavnom predmetu, kazao je riječki gradonačelnik prilikom potpisivanja Sporazuma.

Grad Rijeka prošle je školske godine u pete razrede 6 osnovnih škola eksperimentalno uveo program Građanskog odgoja i obrazovanja (GOO), a ove je godine projekt proširen na ukupno 22 osnovne škole. U tijeku je i izrada novog priručnika za učenike sedmih i osmih razreda, kako bi se osigurao kontinuitet do kraja osnovne škole. Priručnik za pete i šeste razrede ‘Učenik građanin‘ već je izrađen.

Ikić Baniček: Nadam se da će se riječkim i sisačkim učenicima pridružiti i učenici drugih gradova u stvaranju zdrave i tolerantne zajednice

Gradonačelnica Siska pohvalila je viziju Grada Rijeke u razvitku programa Građanskog odgoja i obrazovanja, od kojeg će koristi imati i sisački osnovci.

Izdvojeni članak
foto: Ivan Božić|srednja.hr

Veliko istraživanje: Građanski odgoj na krilima entuzijazma nastavnika, nedostaje jasna politička podrška

– Promicanjem nenasilja, tolerancije, humanosti i solidarnosti kroz sadržaje građanskog odgoja želimo kod sisačkih učenika razvijati ljudske vrijednosti utemeljene na prihvaćanju i uključivanju različitosti, poštovanju ljudskih prava te razumijevanju života u građanskom društvu. Želimo ih naučiti da jedni prema drugima budu prijatelji i kolege i da usvoje pravila ponašanja koja ih međusobno spajaju, a ne razdvajaju, rekla je Ikić Baniček i izrazila nadu da će se riječkim i sisačkim učenicima pridružiti i učenici drugih gradova u stvaranju zdrave i tolerantne zajednice.

Podsjetimo, Grad Rijeka nakon pilot-projekta GOO-a u šest osnovnih škola izradio je evaluaciju provedbe GOO-a. Rezultati evaluacije pokazuju iznimno zadovoljstvo učenika i njihovih roditelja programom. Nakon eksperimentalne provedbe u šest riječkih osnovnih škola tijekom prošle školske godine, ove su se godine u program uključile ukupno 22 od 24 riječke osnovne škole kojima je Grad osnivač.

Osim Grada Siska koji ide riječkim stopama, za riječka su se iskustva i model raspitivali i iz Istre, Splita te Bjelovarsko-bilogorske županije.