Pretraga

Ove godine nema zaključivanja ocjena na tjelesnom, od sljedeće se više uopće ne ocjenjuje

A- A+

Iako tjelesni slovi kao jedan od omiljenijih predmeta među učenicima, postoje i oni koje činjenica da se ovaj predmet ocjenjuje zapravo demotivira na bavljenje tjelovježbom – pokazala je to anketa koju je provelo Ministarstvo. Zato ove godine neće biti zaključnih ocjena iz tjelesnog, a od sljedeće godine taj se predmet uopće neće ocjenjivati.

Foto: Unsplash

Motorička znanja, dostignuća i sposobnosti, napredak u sferi funkcionalnih i motoričkih sposobnosti, usvojenost znanja i vještina, ostalih objektivnih sastavnica tjelesne i zdravstvene kulture – sve su to stavke koje se ocjenuju na nastavi tjelesnog.

Ili su se, bolje rečeno, ocjenjivale. Naime, ove godine ocjene iz tjelesnog uopće se neće zaključivati, a od sljedeće godine ni ocjenjivati.

Učenike ocjenjivanje demotivira

Naime, u uputi za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu piše ‘ako epidemiološka situacija i provođenje nastave na daljinu to budu zahtijevali, Ministarstvo će predložiti izmjenu Zakona o odgoju i obrazovanju te omogućiti da se ne izvodi zaključna ocjena u razrednoj nastavi i odgojnim predmetima u predmetnoj nastavi u osnovnoj školi’. U takve predmete ulazi i Tjelesna i zdravstvena kultura, a Ministarstvo je tu izmjenu očito odlučilo proširiti i primijeniti na sve razrede osnovnih i srednjih škola.

No nisu epidemija i online nastava jedini razlozi zašto se tjelesni prestaje ocjenjivati. Naime, iako tjelesni slovi kao predmet kojeg učenici vole, anketa je pokazala kako gotovo polovicu njih ocjenjivanje demotivira za daljnje bavljenje sportom i tjelovježbom. S tvrdnjom ‘bavio/la bih se sportom u većem opsegu da se tjelesni ne ocjenjuje’ složilo se 55% ispitanih učenika koji su istaknuli kako bi nastava tjelesnog morala biti dinamičnija i zabavnija.

‘Puno se bolje osjećam otkako sama doma vježbam’

– Iskreno, ne znam kako mom zdravlju doprinosi činjenica da sam u vis preskočila određen broj centimetara ili u određenom vremenu obavila poligon unatraške. Tijekom lockdowna sam samoinicijativno krenula vježbati nekoliko puta u tjednu i shvatila da mi u školi uopće nismo naučili kako se ispravno rade trbušnjaci ili čučnjevi, koje vježbe trebam raditi da me manje bole leđa ili kako do jačih ruku. Onda sam sama našla neke programe i sve to naučila. I sad već nekoliko mjeseci vježbam sama doma, čak sam si i kupila neku opremu. I pritom se dosta zabavljam, a ne umaram jer jednostavno ne radim vježbe koje mi se ne sviđaju. Hoću reći, sve ono što se radi na tjelesnom samo je da se zadovolji neka forma i potpuno je nedovoljno da ostanemo zdravi i aktivni, barem po mom mišljenju. I nije baš pošteno da svi moramo pokazati iste sposobnosti. Puno se bolje osjećam otkako sama doma vježbam i vidim neke rezultate, primjerice, manje me bole leđa i kraće spavam jer imam više energije, kaže nam Mia iz Osijeka.

Dodaje, zadovoljna je što se tjelesni više neće ocjenjivati, ali smatra da je taj predmet itekako potreban.

– Ne mislim da tjelesni ne bi trebao postojati. Upravo suprotno, može biti izvrsna pauza od sjedenja u klupama. Ali tom predmetu trebaju velike promjene – da to zaista bude sat nekog sporta koji volimo, aerobika, plesa ili slično. Bilo bi puno učinkovitije za naše zdravlje, zaključuje Mia.

Sretan prvi april svima! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.

Ove godine nema zaključivanja ocjena na tjelesnom, od sljedeće se više uopće ne ocjenjuje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap