Pretraga

Ovo je popis škola koje su se prijavile za cjelodnevnu: U dva velika grada ni jedna ne želi sudjelovati u eksperimentu

A- A+

Za sudjelovanje u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole prijavilo se 68 matičnih škola. Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je i popis tih škola, a najviše je matičnih iz Osječko-baranjske županije. Iz dva velika grada, Rijeke i Splita, nema prijava.

stolica u učionici

Ilustracija: Unsplash

Do petka u ponoć trajao je rok za prijavu škola na eksperimentalni program cjelodnevne škole. Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je popis škola koje su se prijavile u roku, a s kojeg će se birati škole koje će u iduće četiri školske godine ovaj program provoditi eksperimentalno. Frontalno bi u sve škole cjelodnevna škola trebala ući 2027.

Prijavljeno 68 škola

Na popisu se nalazi 68 matičnih škola, odnosno zajedno s područnima ih je 183. Najviše matičnih škola, čak 13, je iz Osječko-baranjske županije. U Gradu Zagrebu za provedbu eksperimentalnog programa prijavile su se samo dvije škole, OŠ Ivana Cankara te Privatna klasična osnovna škola s pravom javnosti. Niti jedna škole u Rijeci i Splitu nije se prijavila za sudjelovanje u ovom eksperimentu.

Popis svih prijavljenih škola možete vidjeti u dokumentu ispod, a ako vam nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Škole koje će biti odabrane u prosjeku dobivaju po 300.000 eura

Podsjetimo, javnim pozivom Ministarstva tražilo se najmanje 50 osnovnih škola u kojima će se eksperimentalni program provoditi u svim razredima, od 1. do 8. Svakoj odabranoj školi financirat će se prilagodba i opremanje škole za izvođenje programa, a ukupan iznos ulaganja za sve škole uključene u eksperimentalni program je 15 milijuna eura, odnosno u prosjeku 300.000 eura po školi.

Izdvojeni članak
učionica

Ministarstvo promijenilo plan cjelodnevne škole: Novi je raspored, produljen i rok za prijavu škola

Kako stoji u tekstu javnog poziva, stručno vrednovanje i prijedlog za odabir škola temeljit će se na odabiru uzorka osnovnih škola kojim se zadovoljavaju kriteriji: uravnotežene geografske raspodjele škola, zastupljenosti škola iz urbanih i ruralnih područja, manjih i većih sredina u kojima škola radi, općih socioekonomskih i razvojnih pokazatelja sredina u kojima škola djeluje, zatim zastupljenosti škola različite veličine s obzirom na strukturu, broj i trend broja učenika u sustavu osnovnih škola te strukturnih, obilježja rada škola vezanih uz broj razrednih odjela, matičnih/područnih škola.

Ocjenjivat će se i obilježja postojeće i planirane organizacije rada škola, učitelja i stručnih suradnika, zatim općih i socioekonomskih obilježja učenika škole, mogućnosti organizacije očekivanog stručnog praćenja i vanjskog vrednovanja, u vidu postojanju ekvivalentnih parova odabranih škola te iskazanih razloga i motivacije škola za sudjelovanje u Eksperimentalnom programu.

Podsjetimo, nedavno su uvedene izmjene u prvotno predstavljeni cjelodnevni program, a možete ih vidjeti ovdje. Prije uvođenja izmjena u program održali smo podcast na ovu temu, možete ga pogledati ispod: