Pretraga

Ovo su nastavnici koji su svojim radom poboljšali obrazovanje, dobivaju važnu nagradu Sabora za 2020.

A- A+

Odbor za dodjelu ‘Nagrade Ivan Filipović’, imenovan Odlukom Hrvatskoga sabora, donio je odluku o dodjeli te nagrade za 2020. godinu. Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje prosvjetnim djelatnicima ‘za zapažene rezultate u teorijskom ili praktičnom radu u odgoju i obrazovanju te onima koji u svojoj sredini uživaju ugled uzornoga prosvjetnog djelatnika i stručnjake, čestitoga i vrijednoga čovjeka i građanina.’

pixabay.com

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je odluku o dodjeli ‘Nagrade Ivan Filipović’ za 2020. godinu. Ukupno su dodijeljene dvije nagrade za životno djelo i 15 godišnjih nagrada.

Tko se mogao prijaviti?

Prema natječaju, dječji vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti, sveučilišta, strukovna društva i udruženja te pojedinci i ustanovi koji su svojom djelatnošću povezani s odgojem i obrazovanjem mogli su predložiti kandidate koji po njihovu mišljenju zaslužuju nagradu za životno djelo ili godišnju nagradu.

Predloženici za ‘Nagradu Ivan Filipović’ morali su se posebno ‘isticati među prosvjetnim djelatnicima po zapaženim rezultatima u teorijskom ili praktičnom radu u odgoju i obrazovanju te u svojoj sredini uživati ugled uzornoga prosvjetnog djelatnika i stručnjaka, čestitoga i vrijednoga čovjeka i građanina.’- Godišnja nagrada dodjeljuje se za najznačajnija ostvarenja tijekom proteklih godina, osobito tijekom posljednje godine, istaknutim prosvjetnim djelatnicima, znanstvenicima i stručnjacima te grupi znanstvenika i stručnjaka ili prosvjetnih djelatnika ako je ostvarenje rezultat njihova zajedničkoga rada. Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim prosvjetnim djelatnicima, znanstvenicima i stručnjacima čiji je pedagoški ili znanstveni i stručni rad trajan doprinos odgojno-obrazovnoj djelatnosti u Republici Hrvatskoj, pisalo je u tekstu natječaja.

Navedeno je i da se za nagradu predlažu ‘istaknuti pojedinci u odgojno-obrazovnome sustavu (praktičari), pedagoški pisci (pisci udžbenika, metodičkih priručnika, članaka, prikaza, recenzija), autorski timovi odnosno skupine pojedinaca za inovacijske ili druge značajne pedagoške projekte te znanstvenici čije je područje znanstvenoga rada i interesa usko povezano s teorijom i praksom u odgoju i obrazovanju.’

Izdvojeni članak
nastavnica

Ovo su imena 511 najboljih učitelja i nastavnika u Hrvatskoj, dobili su nagradu od 10.000 kn bruto

Dodijeljene dvije nagrade za životno djelo i 15 godišnjih nagrada

U nastavku donosimo popis dobitnika ‘Nagrade Ivan Filipović’ za 2020.:

I. Za životno djelo nagrađuju se:

u području srednjeg školstva:

 • Zlatan Soldo, dipl. ing. geodezije, nastavnik strukovnih predmeta, Geodetska škola Zagreb

u području znanstvenog i stručnog rada:

 • dr. Josip Bratulić, akademik, redoviti profesor u miru – Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

II. Godišnjom „Nagradom Ivan Filipović“ nagrađuju se:

u području predškolskoga odgoja i obrazovanja:

 • Andreja Sedlar, odgojiteljica, Dječji vrtić Varaždin, Varaždin

u području osnovnog školstva:

 • Ivana Bašić, učiteljica savjetnica, Osnovna škola Opuzen
 • Maja Mačinko, prof. fizike i politehnike, savjetnica, Osnovna škola Ivana Cankara, Zagreb
 • Gordana Podobnik, učiteljica razredne nastave, Osnovna škola dr. Branimira Markovića Ravna Gora
 • Andreja Kovač, učiteljica savjetnica, Osnovna škola Garešnica
 • Branka Pastuović, učiteljica predmetne nastave, Osnovna škola Brodarica, Šibenik
 • Ines Krušelj Vidas, stručna suradnica savjetnica, OŠ Matije Gupca, Gornja Stubica
 • Sandra Vuk, učiteljica savjetnica, Osnovna škola Sveta Nedjelja
 • Ivana Dubovečak, prof. hrvatskoga jezika, savjetnica, OŠ Eugena Kvaternika Velika Gorica

u području srednjeg školstva:

 • Marijana Švenda Lekić, prof. sociologije i politike i gospodarstva, nastavnica savjetnica, V. gimnazija Zagreb
 • Antun Milinković, prof. biologije i kemije, Gimnazija Karlovac
 • Alen Đurasek, nastavnik mentor, Srednja škola Marka Marulića Slatina
 • Nensi Araminčić, magistra medicinsko-laboratorijske dijagnostike, Medicinska škola u Rijeci

u području visokog školstva:

 • prof. dr. sc. Jasna Horvat, redovita profesorica u trajnom zvanju, Ekonomski fakultet u Osijeku i izv. prof. dr. sc. Josipa Mijoč, znanstveno zvanje višeg znanstvenog suradnika, Ekonomski fakultet u Osijeku

u području znanstvenog i stručnog rada:

 • doc. dr. sc. Davor Brđanović, prof. savjetnik, Glazbena škola u Varaždinu

ŠTO JE ‘NAGRADA IVAN FILIPOVIĆ’?

‘Nagrada Ivan Filipović’ za životno djelo i godišnje nagrade za rad i rezultate u predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem školstvu, visokom školstvu i znanstvenom i stručnom radu nosi Filipovićevo ime, učitelja koji je rođen 1823. u Velikoj Kopanici, a umro 1895. godine u Zagrebu.
Filipović je bio školski nadzornik, plodan pisac, urednik časopisa, osnivač Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora 1871. godine i Saveza hrvatskih učiteljskih društava 1885. godine, sudionik triju općih učiteljskih skupština. Uz to, zbog svoga istaknutoga učiteljskog rada, zalaganja za učiteljevu samostalnost i slobodu te slobodu narodne škole njegove su ga kolege nazvali ocem učitelja.

Kako je opisano na stranicama Ministarstva obrazovanja, nagradu dodjeljuje Republika Hrvatska odnosno Odbor ‘Nagrade Ivan Filipović’, a priprema Ministarstvo znanosti i obrazovanja, za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti i predstavlja najviše priznanje djelatnicima u odgoju i obrazovanju. Nagrada se dodjeljuje od 1964. godine, prvo u okrilju Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora, a zatim od 1967. postaje nagrada Sabora Republike Hrvatske.

Godišnja nagrada dodjeljuje se za najznačajnija ostvarenja tijekom proteklih godina, a osobito posljednje, istaknutim prosvjetnim djelatnicima, znanstvenicima i stručnjacima i skupini znanstvenika i stručnjaka ili prosvjetnih djelatnika ako je ostvarenje rezultat njihova zajedničkog rada. Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim prosvjetnim djelatnicima, znanstvenicima i stručnjacima čiji je pedagoški ili znanstveni i stručni rad trajan doprinos odgojno-obrazovnoj djelatnosti u Republici Hrvatskoj. Nagrada se dodjeljuje u obliku posebnog priznanja i u novcu.


Obrazloženje o dodjeli ‘Nagrade Ivan Filipović’ za 2020., kao i sastav povjerenstva nalaze se u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [445.42 KB]