Pretraga

Pancho vs Murija

A- A+

Ovaj tjedan Pancho vam govori kako se suprostaviti autoritetima. Pročitajte sve o Panchu Gatilli ovdje, a sva pitanja postavljajte na [email protected]

Pančo imam problem. Imam 15 godina i svi moji frendovi već idu van, cugaju i zabavljaju se a ja imam izlaz do deset. nedjeljom ujutro gledam slike na fejsu svega što se dogodilo nakon što sam ja otišla kući. Problem je zapravo u tome što mi je tata policajac i vidio je svašta na poslu pa me nigdje ne pušta. probala sam pričati s njim ali to uvijek zavši tako da se on dere na mene ( padne i ćuška) a ja nemam pravo glasa. Kako da razbijem stakleno zvono? Tina

Draga Tina, da su to neki normalni starci problem bi bio u tebi. Svaki autoritet proizlazi od toga da mu se ti pristaješ pokoriti. Bez tvog pristanka autoriteta nema. Tvoj pravi problem je u tome što ti je stari murjak, a murjaci navikli na značku briju malo drugačije. Ne možeš argumentima jer je naučen da ne argumentira. Ne možeš silom jer je on sila. Da ga se riješiš trebaš malo mozga. Tvoj stari je naučen da razmišlja u vrlo uskim okvirima, u kojima svaka akcija zahtjeva reakciju, u kojima za sve na svijetu postoji procedura, nagrada i kazna. Evo kako on razmišlja:

Kćer hoće van. Odbijeno.

Kćer se opire odluci. Kazna.

Kćer podiže glas. Opravdana upotreba sile.

Ono što bi ti trebala jest da napraviš kratki spoj u njegovom sistemu. On zna kako reagirati na otvorenu pobunu, ali čim se susretne s nečim što ne ne zna riješiti na prvu, zbunjen je i problem šalje na više instance. Viša instanca je u ovom slučaju tvoja stara. Prodaj njoj priču da si tužna, da ti se sviđa neki dečko, uglavnom cmolji i igraj na emocije, a ne na vikanje. Ako staru dobiješ na svoju stranu dobit ćeš dobrog odvjetnika. A murija ti ne može ništa ako imaš dobrog odvjetnika.

Dragi pančo, za par dana moj razred ima roditeljski. Ne mogu smuljati starce jer razrednica šalje obavjesti mailom. U imeniku ima nekoliko upisa za koje moji starci ne znaju. Što da radim? Ukoreni

E pa ukoreni, da bi izvukao najviše iz ove situacije, moraš razmišljati kao general u ratu. Stanje na ratištu je sljedeće: Doživio si težak poraz na jednom bojištu (škola) i fokusirao se da zadržiš neprijatelja u rovovima na drugom (doma). Nalaziš se u vrlo ranjivom položaju, jer protivnik br. 1( škola) ohrabren nedavnim uspjehom na ratištu planira savez s protivnikom br.2(starci) kako bi dokrajčio tvoje potrojbe. Tvoja vojna sila je uništena, sve si snage iscrpio na bježanje s nastave i gupiranje jedinica po poljima imenika. Jedino što ti možeš napraviti jest da pretrpljenu štetu svedeš na minimum.

Postoje dva načina da to napraviš. Prvi je predaja protivniku broj 2. Ta opcija podrazumjeva potpuno priznanje svih ratnih zločina, skrušeno pokajanje i predaju na milost neprijateljskim jedinicama. Iako ti je protivnik broj 2 u prošloti bio vjeran sveznik, koji ti je pomagao poglavito u pitanjima financija i resursa, tvoje nedavne ratne akcije neće naići na prihvaćanje. Ukoliko se predaš jačem protivniku, ne očekuj milost. Ono što možeš očekivati je zatvaranje u koncentracijski logor, a vrlo vjerojatno i prisilni rad. Eventualno kraćeg trajanja ako priznaš. Isključimo sada tu opciju kao nepovoljnu.

Ipak postoji manevar koji, iako rizičan, može smanjiti štetu još više. Za taj ti potez treba dobro funkcioniranje obavještajnih službi. Prvi korak je da kroz djelovanje tih službi u kratkom periodu u redovima protivnika br. 2 proširiš dezinformacije o djelovanju protinika br 1. Pri tom moraš biti jako oprezan da tvoji agenti ne budu otkriveni jer su previše očiti. Dezinformacije koje spominjem trebaju se odnositi na ponašanje generala protivnika iz škole prema tvojim jednicama. Tvoj cilj je što više moguće diskreditirati ih u očima roditelja. Moraš ih prikazati kao nemilosrdne i nepravedne ratne zločince. Ratnim riječnikom, demonizacija protivnika. Ukoliko ti to pođe za rukom, sila broj 2, još uvjek neutralna u ovom sukobu, pozvat će te na bilateralne razgovore o tvojoj poziciji u ovom prvom sukobu.

Nemoj zaboraviti da je tvoja jedina prednost naklonjenost sile broj 2 na tvoju stranu, laičkim riječnikom roditeljska ljubav. Ukoliko ih uspiješ uvjeriti da nisi samo zločinac, već i žrtva tiranije, sila broj dva u razgovore s silom br. 1 ulazi kao tvoj saveznik. Usprkos svemu, ne možeš očekivati povoljan ishod ovih razgovora, ali ukoliko je tvoja obavještajna služba napravila dobar posao, sila br. 2 prihvatit će činjenično stanje sa zrnom soli, što će i njihovu ofenzivu na tvoje redove učiniti manje agresivnom. Junački naprijed, drugovi!