Pretraga

Pitali smo Grad Zagreb hoće li se opet plaćati ‘upisnine’ u srednje: ‘Naše škole pružaju nadstandard’

A- A+

Od Grada Zagreba jesenas smo pokušali doznati koje sve škole i koliko naplaćuju naknadu za povećane troškove obrazovanja, no cjeloviti popis tada nismo uspjeli dobiti jer Grad očito ne vodi jedinstvenu evidenciju. Ususret idućoj školskoj godini, zanimalo nas je hoće li se i slične naknade naplaćivati i najesen.

Foto: srednja.hr

Na početku školske godine učenici pojedinih škola moraju plaćati takozvanu naknadu za povećane troškove obrazovanja. Svojevrsne ‘upisnine’ kreću se, ovisno o školi, od 100 pa i do 300 kuna, ali ostaje nejasno na što se taj novac točno troši.

Grad: Ministarstvo je dopustilo naplaćujemo naknadu

Izdvojeni članak

‘Upisnine’ u srednje škole i do 300 kuna, ali nitko ne objašnjava na što se novac troši

Budući da suglasnost o njihovu (ne)naplaćivanju donose osnivači škola, ususret novoj školskoj godini pitali smo Grad Zagreb hoće li se naknade učenicima naplaćivati i najesen.

Iz Grada pojašnjavaju kako sukladno Odluci o upisu učenika u I. razred srednje škole, koju je donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, odluku o naplati povećanih troškova donose školski odbori, dok im oni daju ili oduzimaju suglasnost da ‘upisnine’ naplate ili ne naplate.

Lovrić: Zagrebačke škole učenicima pružaju nadstandard

Izdvojeni članak

Grad Zagreb o naknadi za povećane troškove u 37 škola: Riječ je o dugogodišnjoj praksi

– Grad Zagreb kao osnivač srednjih škola spomenutu će suglasnost i dalje izdavati u opravdanim situacijama sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Zakonu o umjetničkom obrazovanju te gore navedenoj Odluci resornog ministarstva, međutim, ističemo da su u gradskom proračunu osigurana financijska sredstva za izvođenje redovitog kurikuluma i nadstandard koje zagrebačke srednje škole pružaju svojim učenicima te će se, slijedom navedenog, izdavati i spomenute suglasnosti, stoji u odgovoru pročelnika Ivice Lovrića.

Podsjetimo, jesenas se u javnosti povela drama zbog naplaćivanja spomenute naknade jer je ministrica Blaženka Divjak tvrdila kako kako joj nije jasno zašto se ona uopće naplaćuje.

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.