Pretraga

Plenković će se sastati sa sindikatima: U anketi ste nam rekli biste li podržali štrajk u školama i na faksevima

A- A+

Nakon niza propalih pregovora oko Temeljnog kolektivnog ugovora za javne i državne službe, u kojima se najveći prijepor vodi oko povećanja osnovice plaće, sindikati su vladajućima postavili ultimatum – ili će se premijer osobno sastati s njima, ili nakon Uskrsa ide najava štrajka. Premijer Andrej Plenković ipak će se 26. travnja sastati sa sindikalnim predstavnicima, potvrđeno je iz Vlade. U anketi koju smo proveli većina je podržala novi štrajk u školstvu.

Foto: srednja.hr

Iako je bilo za očekivati da će novi Temeljni kolektivni ugovor (TKU), koji uređuje i prava zaposlenika u školstvu, biti sklopljen još početkom ove godine, to se nije dogodilo. Predstavnici sindikata i Vlade već su se 13 puta sastajali, ali do dogovora nije došlo. Najveći spor i dalje se vodi oko povećanja osnovice plaće – sindikati odmah traže povećanje od četiri posto i nove pregovore u svibnju, Vlada im nudi rast osnovice za dva posto.

Plenković će se ipak sastati sa sindikatima, ali ne idući tjedan

Nakon posljednjeg održanog sastanka, sindikalni čelnici bili su jasni – ili će se s njima osobno sastati premijer Andrej Plenković ili nakon Uskrsa ide najava štrajka. Osim u školstvu, on bi se održao i u sektoru zdravstva, socijalne skrbi, u kulturi… Kako prenosi N1 televizija, premijer je potvrdio da će se s njima sastati 26. travnja.

– Apsurdna je ponuda, plaće u svim drugim segmentima društva godišnje rastu osam posto. Nama od siječnja prošle godine nisu rasle plaće. Dakle, osam posto raste, inflacija je oko šest posto, BDP raste oko 10,5 posto. Znači sredstava ima, a u takvim okolnostima oni dolaze s ponudom od dva posto. To znači smanjivanje realne kupovne moći, smanjivanje cijene rada i zapravo znači vrijeđanje ljudi  koji su svoj maksimalni doprinos dali spašavanju života građana, spašavanju društva i spašavanju države! Kako se to može objasniti?, rekao je nakon posljednjeg sastanka Vilim Ribić, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja.

Izdvojeni članak

Dok sindikati bruje o štrajku, Plenković poručuje: ‘Mi smo u mandatu povećali plaće između 25 i 40%’

Većina u anketi podržala štrajk

A kako javnost diše po pitanju podrške štrajku u školama i na fakultetima? Na portalu srednja.hr proveli smo anketu u kojoj je, do trenutka pisanja ovog teksta sudjelovalo 2.062 čitatelja. Da podržava štrajk jer su zahtjevi sindikata razumni, odgovorilo je 57 posto čitatelja. Njih malo više od 35 posto reklo je da ne podržava i da im je štrajk u ovom dijelu nastavne godine neprihvatljiv. Nešto više od sedam posto nije sigurno u to kojoj su opciji skloniji.

Zanimljivi su bili i komentari na našoj Facebook stranici oko eventualnog pokretanja štrajka.

– Mislim da bi ovaj put trebali izaći svi i svi bi se trebali boriti za svoje plaće jer vlada nezadovoljstvo i sve veće siromaštvo. Samo je vladajućima dobro, konstatirala je jedna korisnica Facebooka.

Neki sindikatima zamjeraju rezultat prošloga štrajka iz 2019. godine.

– Da bit će štrajka. Ali ja koja radim kao spremačica u školi neću biti u tom. Smatram da je sindikat nas prodao nakon onog štrajka. Oni samo misle na učitelj, a nas ko j***. Pa nek’ oni onda i štrajkaju, komentar je jedne školske spremačice.

Hoćete li podržati štrajk u školama i na faksevima ako do njega dođe?