Pretraga

Dok sindikati bruje o štrajku, Plenković poručuje: ‘Mi smo u mandatu povećali plaće između 25 i 40%’

A- A+

Nakon što su sindikati javnih službi, u koje spadaju i sindikati u školstvu, prošli tjedan zahtijevali da se premijer Andrej Plenković očituje o spremnosti da se uključi u rješavanje problema oko osnovice plaće, premijer je u današnjem posjetu Požeško-slavonskoj županiji dao svoj odgovor. Iako neće, kako kaže, sutra prisustvovati na razgovoru sindikata s ministrom Aladrovićem, uvjeren je da će se dijalog sa sindikatima nastaviti nakon Uskrsa te da će se postići rješenje s kojim će svi biti zadovoljni.

Foto: Unsplash | Screenshot HRT

Sindikati su krajem prošlog tjedna upozorili kako nakon Uskrsa moglo doći do najave štrajka ako se ne postigne dogovor s Vladom oko osnovice plaća. To znači da bi i nastavnici u školama sudjelovali u štrajku, stoga su tražili da se u pregovore uključi i premijer Andrej Plenković. Dali su Vladi rok do ove srijede da se premijer po tom pitanju očituje, a on im je danas sam dao odgovor na to pitanje prilikom posjete Požeško-slavonskoj županiji.

‘U dijalogu, koji će se nastaviti nakon Uskrsa, pronaći ćemo kvalitetno rješenje s kojim će svi biti zadovoljni’

– Koliko je meni poznato sutra je dogovor da se čuju ili sastanu sindikati s ministrom Josipom Aladrovićem. Mislim da ćemo u dijalogu, koji će se nastaviti nakon Uskrsa, pronaći kvalitetno rješenje s kojim će svi biti zadovoljni, a kojim ćemo ostati u okvirima proračuna kakvog imamo, rekao je Plenković.

Na pitanje novinarke hoće li i on sutra sjesti za pregovarački stol sa sindikatima i Aladrovićem, premijer je odgovorio – ‘ne sutra’.

– Postoji cijela jedna normalna dinamika, nemojmo sada podleći nekakvom dramatičnom pritisku da je nešto sutra presudno ili ne. Što se tiče politike plaća, ja bih samo podsjetio javnost, jer imam dojam kao da smo to zaboravili, da smo mi u našem mandatu do sada povećali plaće po različitim sektorima, a kada se sve to zbroji, ispada između 25 i 40 posto. Dakle od osnovice, preko koeficijenata, preko ‘granskih’ ugovora, preko sporazuma, preko poreznih rasterećenja, objasnio je premijer Plenković.

Izdvojeni članak
Željko Stipić

Gotov sastanak: Vlada ne odustaje od svoje ponude, sindikati otkrili kada bi mogao krenuti štrajk

‘Nije to samo stvar dobre volje, stvar je cijeloga konteksta’

Novinari su ga zatim pitali znači li to da su zahtjevi sindikata nerealni i ovisi li njihovo ispunjenje o dobroj volji Vlade.

– Nije to samo stvar dobre volje, stvar je cijeloga konteksta. Mi imamo dobar dijalog i dobre razgovore i visoki stupanj povjerenja i uvijek do sada smo nalazili odlična rješenja. Činjenica je da se nekad očekuje od naše Vlade da riješi sve što su obećali neki drugi davno ili nisu dali ništa ili su im još oduzeli. To je startna pozicija tako da bi bilo dobro da se i to malo osvijesti. Ono što mi radimo, ono što smo obećali je sustavno, konzistentno, dobro. Napravite simulacije pa ćete vidjeti kolike su plaće u pojedinim sektorima danas u odnosu na 2016. godinu, poručio je premijer.

‘Očito je potreban štrajk da bismo došli do rješenja, drugu soluciju ne vidim’

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, Sanja Šprem za N1 je komentirala pregovore, kaže kako je došlo vrijeme da se napravi rez i da premijer mora udovoljiti zahtjevima sindikata.

– Definitivno možemo reći da imamo socijalni dijalog, ali nemamo konkretna rješenja i ono što naši članovi očekuju. Zahtjev da se premijer uključi u pregovore nije neracionalan. Ovo su najneefikasniji pregovori u mojim mandatima. Naše članstvo nije zadovljno trenutom ponudom Vlade. Odbili su ponudu, jasan znak da ponuda nije prihvatljiva. Jasno sam pitala zadnji put na pregovorima je li intencija vlade da imamo štrajk u RH. Drugu soluciju ne vidim. Očito je potreban štrajk da bismo došli do rješenja. Zadnji put kad nas nisu shvatili ozbiljno, tada smo štrajkali 36 dana, zaključila je Šprem za N1.

Podsjetimo, na sastanku pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i predstavnika sindikata, gdje spadaju i zaspolenici u sektoru školstva, o sklapanju temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, najveći spor se vodi  oko povećanja osnovice plaće. Sindikati traže momentalno povećanje od četiri posto i nove pregovore u svibnju, no Vlada im nudi rast osnovice za dva posto.