Pretraga

Pojedini nastavnici traže da na Dan učitelja nema nastave, pitamo vas: Što mislite o tome?

A- A+

Ovih dana Ministarstvo znanosti i obrazovanja u javnu je raspravu postavilo Odluku o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola u idućoj školskoj godini. Među prvim komentarima sudionika javne rasprave bio je onaj da bi Svjetski dan učitelja trebao biti nenastavni dan pa vas u anketi pitamo – što mislite o tome?

Učiteljica ispravlja ispit

Nastavnica | Ilustracija: Unsplash

Nastava u školama organizira se i izvodi najmanje u 175 nastavnih dana, a za učenike završnih razreda srednje škole najmanje u 160 nastavnih dana, stoji to u Zakonu o odgoju i obrazovanju. Isto je propisano i Odlukom o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola, a onu za iduću godinu Ministarstvo je već postavilo u javno savjetovanje.

‘Učitelji trebali imati neki oblik nagrade za svoj uvijek predani i marljiv rad’

Osim što na Dan učitelja država svake godine iznosom od 10.000 bruto nagrađuje petstotinjak najboljih, pojedini nastavnici u komentarima na spomenutu odluku traže i da upravo taj dan bude nenastavni dan.

– Poštovani, mišljenja sam kako u kalendaru za iduću školsku godinu, kao i sve školske godine ubuduće, treba upisati članak ili stavak u već nekom postojećem članku, kako je 5. listopada, Svjetski dan učitelja, nenastavni dan u svim školama u RH, piše u javnoj raspravi na školski kalendar Krešimir Kuran.

Nije jedini, još je nekolicina zaposlenika škola imala sličan prijedlog.

– Slažem se sa prijedlozima u navedenom nacrtu, ali također mislim da bi trebalo uvesti neko obilježavanje Dana učitelja -nenastavni, ali radni dan, skraćivanje sata i sl. Toliko toga se u današnje vrijeme obilježava, praznici su za učenike, pa sam mišljenja da bi i učitelji trebali imati neki oblik nagrade za svoj uvijek predani i marljiv rad, piše u javnoj raspravi Martina Sesar.

Izdvojeni članak
odmor godišnji

Imaju li nastavnici dva mjeseca godišnjeg? Provjerili smo je li ovo uvriježeno mišljenje točno

Ne slažu se baš svi s ovom idejom

Ima i prijedloga da se Dan učitelja iduće nastavne godine održi dan kasnije, 6. listopada, što pada na petak.

– Predlažem da se malo pažnje posveti i dignitetu prosvjetnih djelatnika tako da je Dan učitelja nenastavni dan te da ga se obilježi prvi petak, odnosno 6. listopada prigodnim programima, piše u javnoj raspravi Marija Zengal Koretić.

Ipak, ima i onih koji se s poviše navedenim idejama ne slažu.

– Nije dio ovog prijedloga/nacrta, ali ne mislim kako Dan učitelja treba biti nenastavni jer je upravo to dan kada svaki učitelj treba biti tamo gdje je i odabrao – sa svojim učenicima. Ministarstvo bi možda moglo prema broju zaposlenika izdvojiti određeni iznos i doznačiti ga na školu za obilježavanje samog dana, ali to je već nešto o čemu trebaju razgovarati Sindikat i Vlada, piše u javnoj raspravi Josip Šišmanović.

Što vi mislite o ideji da Dan učitelja postane nenastavni dan, pitamo vas u našoj najnovijoj anketi:

Treba li Dan učitelja biti nenastavni dan u svim školama?