Pretraga

Poznata imena 142 najbolja nastavnika od Metkovića do Vinkovaca: Nagrađeni promaknućem u zvanje mentora i savjetnika

A- A+

Priliku za napredovanje u zvanje mentora i zvanje savjetnika imaju svi nastavnici u osnovnim i srednjim školama. Da bi napredovali, moraju dokazati da svojom stručnošću, pedagoškim metodama, uzornim radom i trajnim stručnim usavršavanjem unapređuju nastavni proces poučavanja i odgojno-obrazovni sustav u cjelini. Nove promocije Agencija za odgoj i obrazovanje održat će 9. veljače, a novu titulu time će steći 142 odgojno-obrazovna djelatnika.

foto: pixabay

Nisu samo učitelji i nastavnici ti koji ocjenjuju, već i oni sami, ponekada, bivaju ocjenjivani. Jedna od takvih situacija je i kada dobiju priliku napredovati u zvanje mentora i zvanje savjetnika. Tada im se ocjena dodjeljuje za metodičku kreativnost u podučavanju, primjenjivanje suvremenih oblika i metoda rada u poučavanju te postignuti rezultati u odgojnom radu s učenicima. Nastavnici koji žele napredovati trebali bi imati mogućnost osposobljavanja učenika za samostalno učenje i trajno obrazovanje te promicati ljudska prava i brigu za zdrav okoliš.

Izdvojeni članak

Sasvim drugačiji vjeroučitelj iz Zagreba: Profesor i samohrani otac postao Ponos Hrvatske zbog velikog djela koje je učinio

Važno je i da su kandidati za promaknuće dobro surađivali s nastavnicima, roditeljima i ostalim predstavnicima društvenog okružja škole. Ocjenu rada učitelja odnosno nastavnika, daju ravnatelji škola na osnovi praćenja rada nastavnika uz suglasnost  vijeća nastavnika te viši savjetnik Agencije za odgoj i obrazovanje, na osnovi neposrednog uvida u rad i praćenja rada nastavnika. Ipak, zadnju riječ ima ministar obrazovanja, koji donosi odluku o imenovanju u novo zvanje.

Promoviranjem u zvanje mentora i savjetnika, osim titule, nastavnici dobivaju i uvećanu plaću. No, time i pravo i obvezu na rad dijelom radnog vremena za potrebe Ministarstva znanosti i obrazovanja na poslovima stručno-pedagoškog nadzora, mentorstva pripravnicima, stručnog usavršavanja i slično. U oba se zvanja odgojno obrazovni djelatnici biraju na pet godina, a u isto zvanje mogu biti ponovno izabrani.

Najnoviju svečanu promociju odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u zvanje mentora i savjetnika Agencija  za odgoj i obrazovanje održat će 9. veljače 2018. godine. Promocija će se održati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a novu titulu ovom prilikom dobiva 142 odgojno-obrazovna djelatnika.  Koji su to i je li možda neki od vaših profesora među njima, provjerite u nastavku.

[scribd id=370238318 key=key-BdoZh5eNtIY74Xfhf2S1 mode=scroll]