Pretraga

Problematični trend među mladima: lako dostupni Loperamid pretvorio se u drogu

A- A+

Loperamid je poznati antidijaroik, odnosno lijek protiv dijareje (proljev) koji je zbog svog sigurnosnog profila dobio status lijeka koji se izdaje bez recepta u brojnim državama svijeta. Međutim, stručnjaci su opazili sve veću zlouporabu tog lijeka i njegovo korištenje kao sredstva izazivanja euforije.

Flickr; Oceana Z

Hrvatsko farmaceutsko društvo objavilo je priopćenje kojim upozorava ljekarnike i liječnike kako dolazi do sve veće zlouporabe lijeka protiv dijareje, Loperamida.

Izdvojeni članak

Provjerite koje razarajuće učinke na ljudsko tijelo ima jedna od najpopularnijih droga

– Zadnjih godina pojavio se novi trend koji je po svemu sudeći rastući, a to je namjerno predoziranje loperamidom u svrhu, kako to ti korisnici prijavljuju, ‘prevladavanja simptoma apstinencijske krize ovisnika o opioidima’ ili jednostavno izazivanja euforije u zamjenu ostalim, strogo zakonski kontroliranim ili potpuno ilegalnim opioidima, stoji u objavi Hrvatskog farmaceutskog društva.

Farmaceuti navode i kako je primijećen sve je veći broj objava postova na internet forumima vezano za ovu zlouporabu.

– Google Trends data, npr., pokazuje rastući broj pretraživanja pojmova ‘loperamide’ i ‘loperamide high’. Određeni centri za pomoć osobama kod trovanja odnosno predoziranja u SAD-u bilježe porast prijava predoziranja loperamidom od 7 puta u razdoblju od 2011. do 2015. godine, piše u objavi.

Ovo upozorenje nikako se ne bi trebalo shvatiti olako jer su predoziranja u nekim slučajevima završavala fatalno ili dovodila pacijente u stanje neposredne životne opasnosti.

– Za sada, u nedostatku boljeg razumijevanja djelovanja loperamida u stanjima predoziranja, sve upućuje na to da su mehanizmi koji dovode predoziranu osobu u neposrednu životnu opasnost: respiratorna depresija (usred djelovanja na μ opioidne receptore) te izazivanje potencijalno fatalne aritmije. Kod određenih slučajeva se usred manjka anamnestičkih podataka nije mogao utvrditi točan mehanizam izazivanja smrti usred predoziranja loperamidom, objašnjava HFD.

A budući da živimo u društvu razvijenih tehnologija gdje se informacije šire velikom brzinom, stručnjaci kažu kako će se i hrvatski liječnici i ljekarnici vrlo vjerojatno susresti sa ovom zlouporabom te pozivaju na oprez.