Pretraga

Opet uhićeni bivši dekan i profesor Geodetskog, optuženi da su podmitili pomoćnika Obuljen Koržinek

A- A+

Na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), u utorak je uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, sada Glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine, Davor Trupković zbog sumnje na korupciju. Kako je priopćio EPPO, uhićenje se dogodilo u sklopu istrage na Geodetskom fakultetu. Ponovno su u utorak uhićeni i bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo te bivši profesor Boško Pribićević. Đapo i Pribićević su, podsjetimo, bili uhićeni još u studenom 2023. zbog malverzacija, dobili su otkaz na fakultetu, ali potom izašli iz pritvora.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, bivši profesori Geodetskog Almin Đapo i Boško Pribičević foto Geodetski fakultet u Zagrebu, Ministarstvo kulture, Danas.hr, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, bivši profesori Geodetskog Almin Đapo i Boško Pribičević foto Geodetski fakultet u Zagrebu, Ministarstvo kulture, Danas.hr, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske

Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) priopćio je kako su ponovno uhićeni bivši dekan Geodetskog fakulteta u Zagrebu, Almin Đapo i bivši profesor Boško Pribičević te bivši pomoćnik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, Davor Trupković. Protiv sve trojice EPPO je donio rješenje o proširenju i provođenju istrage.

– Naime postoji osnovana sumnja da je tadašnji pomoćnik ministrice u Ministarstvu kulture i medija, nakon što je 22. ožujka 2020. područje Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije pogodio potres koji je uzrokovao velika oštećenja na zgradama kulturne baštine, bio imenovan čelnikom tima za pregled i identifikaciju zgrada oštećenih potresom, što je uključivalo trodimenzionalno dokumentiranje oštećenja. Koristeći opisanu situaciju i svoj službeni položaj, bivši pomoćnik ministrice je s dekanom Geodetskog fakulteta dogovorio da će se poduzeti sve potrebne radnje kako bi Ministarstvo kulture i medija na poslovima popisa i procjene šteta na nepokretnim kulturnim dobrima prouzročenim potresom, angažiralo navedeni Fakultet, u zamjenu za novčanu nagradu i druge poklone, navodi se u priopćenju EPPO-a.

Izdvojeni članak
Bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo

Bivši dekan i profesor iz Zagreba osumnjičeni za manipulaciju u čak 28 nabava: Ovo su detalji

Angažirali svoju tvrtku za obavljanje posla

Kako dalje navode, Trupković je kao dužnosnik u ministarstvu znao da Geodetski nema dovoljno osposobljenog kadra ni opreme za obavljanje takvih poslova, te da bi za njihovo obavljanje angažirali jedno trgovačko društvo.

– Dokazi pokazuju da su to trgovačko društvo kontrolirali dekan i profesor, koji su bili stvarni korisnici ovoga aranžmana. Postoji osnovana sumnja da je u dogovoru s bivšim pomoćnikom ministrice Geodetski fakultet Ministarstvu kulture i medija dostavljao izvješća po znatno višoj cijeni od cijene po kojoj bi iste radove obavile tvrtke s potrebnim kadrovima i opremom. Istraga je pokazala i da je bivši pomoćnik ministrice bez ikakve odgovarajuće kontrole potvrđivao izvješća o obavljenim radovima koja je podnosio dekan u ime Fakulteta. Prema pribavljenim dokazima, ta su izvješća lažno navodila da su određene zgrade snimljene ili su pak navodila zgrade za koje su plaćanja već bila izvršena na temelju ranijih izvješća, navodi se u priopćenju EPPO-a,

Na temelju tri tako odobrena izvješća, navodi dalje EPPO, Ministarstvo kulture i medija izvršilo je plaćanje Geodetskom fakultetu u iznosu od preko 2,5 milijuna eura.

– U 2021. godini, od tih 2,5 milijuna eura, iznos oko 800.000 eura knjižen je na teret Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU), a potom, zbog neprovođenja odgovarajućeg postupka javne nabave, dana 31. prosinca 2023., taj je iznos preknjižen na teret Državnog proračuna Republike Hrvatske, priopćio je EPPO.

Izdvojeni članak
đapo i pribičević

Bivši dekan i profesor Geodetskog dobili otkaz: Jedan od njih još ostaje u istražnom zatvoru

Pribičević i Đapo davali su mito pomoćniku ministrice

Ured europskog tužitelja ima saznanja da je Trupković bez provjere odobrio i plaćanje i na temelju četvrtog izvješća koje je podnio dekan, i to u iznosu od 3,2 milijuna eura. No, navodi EPPO, to to plaćanje nije izvršeno, jer su službenici Ministarstva kulture i medija utvrdili da su u tom izvješću navedene zgrade koji su već bile uključene i plaćene u ranije dostavljenim izvješćima.

– Istraga je pokazala da su dekan i profesor koristili dio tog novca za svoju korist, čime su priskrbili nepripadnu materijalnu korist sebi i drugima, i to u iznosu od najmanje 384.000 eura. Za opisano dogovoreno postupanje u više navrata su pomoćniku ministrice kao mito predali iznos od najmanje 39.000,00 eura, te pametni sat Apple Watch, u vrijednosti oko 370 eura, navodi EPPO u priopćenju.

EPPO smatra da je ovim preplaćivanjem radova nanesena šteta Državnom proračunu Republike Hrvatske od preko milijun eura.

– Zbog loše obavljenog posla i, u nekim slučajevima, nepostojanja trodimenzionalnih snimki, te su poslove morale ponovno obavljati druge tvrtke, što je dovelo do dodatnih troškova. Zbog toga je trebalo platiti dodatnih 31.681,39 eura, čime je nanesena šteta Fondu solidarnosti Europske unije, iz kojega su se financirali ti dodatni troškovi u iznosu od 17.699,70 eura, kao i Državnom proračunu Republike Hrvatske, u iznosu od 13.981,68 eura, navodi EPPO.

Zaključno dodaju i da su uhićenja rezultat su istražnih radnji provedenih u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija i Nacionalnim policijskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), koje su ranije dovele do pretraga u Ministarstvu kulture i medija 14. veljače 2024. kao i do prethodnih uhićenja 8. studenoga  2023. godine.

Izdvojeni članak
plenković i obuljen koržinek

Plenković komentirao upad policije u Ministarstvo: ‘Ne vidim ovdje ništa neobično’

Oglasila se i tehnička ministrica, tvrdi da su ona i Plenković cijelo vrijeme u pravu

Nakon ovog priopćenja oglasila se i tehnička ministrica Obuljen Koržinek. U uvodu konferencije, prenosi N1 televizija, rekla je da se neće osvrtati na Trupkovićeve postupke, nego na postupanja ministarstva. Po njoj je ovo priopćenje dokaz da je u ministarstvu sve funkcioniralo kako treba.

– Važno mi je da slučaj ide prema kraju. Vidi se iz priopćenja, sve što se na teret stavljalo ministarstvu, vidi se da smo mi spriječili da se dogodi šteta i to mi je važno zbog mojih kolega, rekla je, među ostalim, Obuljen Koržinek, prenosi N1 televizija.

Teško joj je, dodala je, vjerovati da je jedan od njenih kolega uključen u ovakve radnje. No, ako je, da će za to odgovarati.

– EPPO je rekao u prvom priopćenju rekao da su za 3D snimanja korištena europska sredstva a to nije točno. Iz današnjeg priopćenja je jasno da smo mi bili u pravu, rekla je Obuljen Koržinek, prenosi N1 televizija.

Tehnička ministrica stava je da su njene izjave bile konzistentne čitavo vrijeme.

– Mi smo u najboljoj vjeri dva dana nakon potresa dogovorili posao s javnom institucijom, s fakultetom, i ne možete sumnjati da bi netko takvu situaciju zloupotrijebio. Kad smo u četvrtom izvješću vidjeli neke problematične situacije, ja sam upozorena… Spriječili smo daljnji trošak, nikakvog krimena nema na Ministarstvu kulture. Ako je zaposlenik zloupotrijebio položaj, on će odgovarati, rekla je, među ostalim, Obuljen Koržinek, prenosi N1 televizija.

Đapo i Pribićević su, podsjetimo, bili uhićeni još u studenom 2023. zbog malverzacija, dobili su otkaz na fakultetu, a potom izašli iz pritvora.