Pretraga

Bivši profesori Geodetskog opet pušteni na slobodu: Pomoćniku ministrice određen istražni zatvor

A- A+

Bivši dekan Geodetskog Almin Đapo i tamošnji bivši profesor Boško Pribičević pušteni su na slobodu uz mjere opreza nakon što su ponovno uhićeni na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja, sve zbog navodnog davanja mita oko snimanja zgrada nakon potresa. Bivši pomoćnik tehničke ministrice kulture Davor Trupković koji je navodno primio mito pak ide u istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

đapo i pribičević

Almin Đapo i Boško Pribićević s Geodetskog | foto: Akademija tehničkih znanosti hrvatske, screenshot: Danas.hr, obrada: srednja.hr

Bivši dekan Geodetskog fakulteta u Zagrebu Almin Đapo i tamošnji bivši profesor Boško Pribičević pušteni su na slobodu uz mjera opreza zabrane komunikacije i približavanja sedmero svjedoka, pišu 24sata.hr. U četvrtak su ponovno uhićeni na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) zbog malverzacija oko snimanja zgrada nakon potresa. Navodno su pomoćniku ministrice kulture kao mito predali iznos od najmanje 39.000 eura te pametni sat Apple Watch.

Bivši pomoćnik ministrice ide u istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na 11 svjedoka

Naime, u četvrtak je uhićen i bivši pomoćnik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, sada Glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine, Davor Trupković kojem je određen istražni zatvor. Kako pišu 24sata.hr, u istražni zatvor ide zbog opasnosti od utjecaja na 11 svjedoka. Delegirani europski tužitelj Vjekoslav Tolnaj kazao je da postoje osnovane sumnje za svu trojica okrivljenika. Zoran Vujasin, odvjetnik bivšeg dekana Đape, kazao je da svjedoci po njegovu mišljenju nisu svjedoci na okolnosti koje se njemu stavljaju na teret, a to je davanje mita, pišu 24sata.hr.

– Profesor Đapo je iznio sve činjenice koje barem u mom viđenju situacije, a ono nažalost nije bitno, nije počinio niti jednu radnju koja bi predstavljala obilježja kakvog kaznenog djela i sve što je rađeno u tom projektu 3D snimanja je obavljeno kvalitetno, zakonito, s dovoljno kadrova i opreme, i sve ono što tvrdi tužitelj u svojim konstrukcijama, da ne kažem neku težu riječ koja bi više odgovarala ocjeni tog uratka kojeg smo primili, je da se ovdje zapravo pokušava nešto iskonstruirati. Još uvijek ne mogu dokučiti iz kojih motiva, rekao je Vujasin, prenose 24sata.hr.

Izdvojeni članak
geodetski obuljen koržinek đapo pribičević

Opet uhićeni bivši dekan i profesor Geodetskog, optuženi da su podmitili pomoćnika Obuljen Koržinek

Đapo i Pribičević dobili su otkaz na fakultetu

Dodao je i da je Đapo ostao bez radnog mjesta s obrazloženjem ugovora o otkazu u radu koji citira priopćenje EPPO-a. Takvo što ocijenio je nedopustivim i sramotnim. Napomenuo je i da se insinuira da su osumnjičeni prikriveni vlasnici tvrtke svog kolege kojeg poznaju godinama. Odvjetnik tvrdi, prenosi 24sata.hr, da su obiđeni javni bilježnici koji su objasnili da ne postoji tajni ugovor o tajnim vlasnicima firme, no da se taj podatak ne spominje u spisu.

Podsjetimo, tehnička ministrica Obuljen Koržinek kazala je nakon uhićenja Trupkovića da je priopćenje EPPO-a dokaz da je u ministarstvu sve funkcioniralo kako treba. Stava je da su njene izjave bile konzistentne čitavo vrijeme. Đapo i Pribićević su, podsjetimo, bili uhićeni još u studenom 2023. zbog malverzacija, dobili su otkaz na fakultetu, a potom izašli iz pritvora.