Pretraga

Profesorica iz Ogulina dobitnica je međunarodne nagrade: ‘Biti nastavnik nije lak posao’

A- A+

Nagradu Global Teacher Award ove je godine osvojila i naša profesorica iz Ogulina, Marijana Smolčec. Trenutno predaje u Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana, a nagradu je osvojila od čak 26.000 prijavljenih. U razgovoru nam je otkrila kako je prošla dodjela nagrade i što za nju znači biti profesor ili nastavnik s dobrim kvalitetama.

Foto: AKS

Profesorica engleskog jezika Marijana Smolčec iz Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana u Ogulinu, dobitnica je nagrade Global Teacher Award 2021. Ta nagrada dodjeljuje se učiteljima i nastavnicima koji daju poseban doprinos svojoj profesiji kroz rad s učenicima, suradnju s kolegama diljem svijeta i slično.

Na natjecanje ju je prijavio profesor iz Južne Koreje

Ovakav način nagrađivanja ustanovio je Alert Knowledge Services iz Indije s ciljem izgradnje boljeg društva kroz obrazovanje. Ovo je četvrta godina za redom da se nastavnicima diljem svijeta dodjeljuju priznanja.

– Za ovu svjetsku nagradu nastavnika i učitelja nominirao me kolega Felix Yang JaeEun iz Južne Koreje s kojim već neko vrijeme surađujem na međunarodnim projektima. Isprva nisam točno razumjela o čemu se radi te me kolega malo i nagovarao da prihvatim imenovanje. Mislim da je cijeli proces trajao skoro 8 mjeseci jer me kolega nominirao u veljači ove godine, priča nam nagrađena profesorica.

Izdvojeni članak

Nagrađeni najbolji u odgoju i obrazovanju: Jesu li i vaši profesori među njima?

Dobila nagradu od 26.000 prijavlljenih nastavnika

To joj je bilo prvi put da sudjeluje na ovom natjecanju koje se zbog pandemije održalo online.

– Kada sam dobila službeni mail početkom rujna da sam jedna od dobitnica, nisam mogla vjerovati s obzirom da se radi o nagradi svjetske razine. Nagrađeno je više od 500 nastavnika iz 110 zemalja, a kolegica iz Malezije koja je dobitnica te iste nagrade 2019. godine, objavila je na društvenim mrežama da je za ovu nagradu u 2021. nominirano više od 26.000 nastavnika iz cijelog svijeta, što je impozantna brojka, objašnjava Smolčec.

Kako bi prijava na ovo međunarodno natjecanje bilo prihvaćena, potrebno je dobiti i potvrdu od obrazovnih djelatnika koji poznaju kandidata i mogu garantirati da je on ili ona nastavnik koji kvalitetno radi svoj posao.

– Također je važno dobiti i potvrdu od samog ravnatelja/ravnateljice vaše ustanove tj. škole. I na kraju morate kratko napisati svoj životopis te ispuniti još neke podatke. A dalje je na organizatoru koji provjerava sve podatke, izjavila je profesorica.

Izdvojeni članak

Najbolji hrvatski profesori nagrađeni napredovanjem i većom plaćom

‘Biti nastavnik nije nikada bio lak posao’

Smatra da u današnje vrijeme nije lako biti profesor, no da učenici ipak cijene određene kvalitete svojih nastavnika.

– Poznajem mnogo kvalitetnih nastavnika u našoj državi i svijetu i najradije bih svima dodijelila ovu nagradu jer znam koliko su aktivni u svim pogledima školstva i nesebično se daju za svoje učenike, stalno se usavršavaju kako bi što zanimljivije i kvalitetnije prenijeli znanja i različite vještine današnjim generacijama, dijele primjere dobre prakse, pripremaju učenike za razna natjecanja, rade s njima na međunarodnim projektima i jednostavno vole svoje učenike i svoj posao. Biti nastavnik nije nikada bio lak posao, a pogotovo ne dnas kad se sve strahovito brzo mijenja, ali ono što učenici vole kod svog nastavnika je zasigurno empatija, pošten odnos prema radu i entuzijazam, poručila je Smolčec.

Izdvojeni članak

Ovo su najbolji srednjoškolski profesori fizike, kemije i matematike u Hrvatskoj u protekloj godini

Uz nju, još su dvije nastavnice iz Hrvatske dobile nagradu

Ona nije jedina iz Hrvatske koja je ove godine dobila ovu nagradu, a prvi put kada je netko iz Hrvatske pobijedio na natjecanju bilo je 2019. godine.

– Tijekom online dodjele uživo, koja je održana 26. listopada, imala sam priliku vidjeti predstavljanje još dviju kolegica iz Hrvatske te im ovim putem čestitam jer ih osobno ne poznajem. No, važno je istaknuti da je ovu nagradu 2019. godine prvi puta osvojila kolegica Ivana Bašić, učiteljica razredne nastave iz Opuzena. Ona je imala priliku osobno putovati u Indiju, a nagradu joj je u ime organizatora dodijelio naš veleposlanik u Indiji. U 2020. godini istu je dobio i kolega Dejan Nemčić, nastavnik geografije kojeg poznajem s društvenih mreža, ispričala nam je Smolčec.

Novčane nagrade nema, nastavnici i profesori dobiju priznanje i potvrdu.

– Ovim putem bih se još jednom samo htjela zahvaliti svim svojim sadašnjim i bivšim učenicima, svim dragim kolegama u svojoj školi, svom ravnatelju i svim onim kolegama iz Hrvatske i svijeta s kojima već godinama surađujem i uz koje sam rasla i rastem svaki dan. Svi su oni moja osobna virtualna zbornica. I hvala mom suprugu i djeci što za mene imaju razumijevanja i strpljenja jer teško da bih osvojila bilo kakvu nagradu da nemam njihovu podršku., poručila je profesorica iz Ogulina.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap